Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsipuolė vaikiškus žaislus: ar tikrai juose aptikta nuodingų medžiagų?

Turintiems mažų vaikų veikiausiai teko girdėti žaislų „Huggy Wuggy“ ir „Kissy Missy“ pavadinimus. Kol vieni tėvai nerimauja dėl to, kad šie pliušiniai monstrai atkeliavo visai ne iš vaikiško kompiuterinio žaidimo, kiti dalijasi žinute, esą net 89 proc. šių žaislų aptikta itin pavojingos cheminės medžiagos fenolio. Specialistai ramina: pliušiniuose žaisluose šio tirpiklio būti negali.
„Huggy Wuggy“ žaislai
„Huggy Wuggy“ žaislai / 15min ir 123rf.com nuotr.

Mėlynas dantis šiepiantis monstras „Huggy Wuggy“ yra populiaraus, suaugusiems skirto siaubo žaidimo „Poppy Playtime“ veikėjas.

Pastaruoju metu tėvus itin glumina vaikų žaislų rinką užplūdę tokio tipo pliušiniai žaislai.

Bene labiausiai šie personažai neramina Rusijos tėvus ir politikus – pastaruoju metu prieš juos kilusi tikra kova.

Rugsėjį valstybės Dūmos deputatė Marija Butina sukritikavo „Huggy Wuggy“ žaislus, išvadino juos „siaubingais monstrais“ ir pasiūlė svarstyti galimybę apriboti jų įsigijimą Rusijoje.

Ji taip pat pasiūlė šalies tėvams vietoje pliušinių monstrų pirkti savo vaikams Kirovo žaislų gamyklos „Vesna“ lėles.

Deputatės svajonė išsipildė – nuo sausio pradžios „Huggy Wuggy“ įsigyti Rusijoje nebus galima, mat šios šalies prekių kokybės vertinimo institucija „Roskačestvo“ paskelbė, kad net 89 proc. šių žaislų esą aptiktas padidintas fenolio kiekis.

Mitus paneigė chemijos specialistas

Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto (VU CHGF) profesorius habil. dr. Aivaras Kareiva paaiškino, kas ta pavojinga medžiaga, kurią rusai atrado pliušiniuose žaisluose.

„Grynas fenolis yra skystas tirpiklis. Jo neturėtų būti pliušiniame žaisle, nebent tai žaislas su kokiais nors tirpikliais, kitaip ten neturėtų išvis būti fenolio“, – stebėjosi profesorius.

Chemikas paaiškino, kad fenolis išties yra ne pati saugiausia medžiaga ir gali būti nuodinga, tačiau iš jo gaminamos formaldehidinės dervos, naudojamos plastikams gaminti.

Jo likučių gali būti aptinkama plastikuose, bet ne pliušiniuose žaisluose.

„Fenolis yra skystas, jo negali būti pliušiniame žaisle. Na, čia kaip alkoholis – kaip jis gali būti pliušiniame žaisle?

Kaip jūs supilsite alkoholį į žaislą, kad jis ten liktų? Nėra jokių galimybių – išgaruos viskas iš to pliušinio žaislo. Na, arba jis turi būti šlapias visas, drėgnas, tai čia tada joks žaislas.

Jei tai būtų koks nors plastikinis žaislas, kur fenolio formaldehidinis plastikas susijungia su kitais junginiais, gali būti fenolio fragmentų, tačiau jei jis ne plastikinis, to fenolio negali būti“, – konstatavo profesorius.

Pixabay nuotr./Huggy Wuggy žaislas
Pixabay nuotr./Huggy Wuggy žaislas

Pasak A.Kareivos, fenolio medžiaga nėra pavojinga net plastike, t. y. turint tokį daiktą namuose apsinuodyti jo garais būtų neįmanoma.

„Jis nėra pavojingas, jo daug kur yra. Tos dervos daug kur naudojamos. Be abejo, vaikų žaislams keliami didesni saugumo standartai, reikėtų juos peržiūrėti, galbūt juose jo ir neturėtų būti išvis.

Jis naudojamas ir medienai apsaugoti. Tai nėra toks jau nekaltas plastikas.

Tačiau pliušiniuose žaisluose nėra kur jam būti“, – konstatavo specialistas.

Profesorius pridūrė, kad net namuose esantys daiktai, kurių gamybai naudojami fenolio junginiai, negaruoja, tad nerimauti nevertėtų.

„Gamybos procese, gamyklose, kur naudojami dar ir kiti tirpikliai, ten gali būti šiek tiek pavojingas garavimas, tačiau jau kai pagamintas, tai yra plastikas ir tiek“, – paaiškino specialistas.

A.Kareiva pridūrė, kad fenolis nėra tirpus ir negaruoja. Galėtų tapti pavojingu nebent ekstremaliais atvejais – pavyzdžiui, gaisro, kai dega dideli jo kiekiai.

Pavojų gali kelti ne fenolis, o užpildas

Jungtinėje Karalystėje atliktame žaislų saugumo tyrime nenurodoma, kad „Huggy Wuggy“ galėtų būti pavojingų cheminių medžiagų, tačiau akcentuojama, kad dėl prastos siūlių kokybės mažamečiai vaikai gali lengvai ištraukti žaislo užpildą ir įsikišę jį į burną užspringti.

„Gaminys kelia rimtą užspringimo pavojų dėl prasto susiuvimo, kuris leidžia į jo vidų įkišti pirštą. Dėl prasto siūlių tvirtumo žaislas kelia užspringimo pavojų juo žaidžiantiems mažiems vaikams. Gaminys neatitinka 2011 m. Žaislų saugos taisyklių reikalavimų“, – skelbiama išvadose.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius