Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės pinigai – tiems, kurie rinksis socialinius, humanitarinius, muzikos mokslus

2019-aisiais, lyginant su ankstesniais mokslo metais, valstybė turėtų apmokėti daugiau studijų vietų universitetuose socialinių, humanitarinių, muzikos mokslų srityse, mažiau – inžinerijos ir technologijos mokslų srityse. Pokyčiai, anot švietimo, mokslo ir sporto viceministro Valdemaro Razumo, planuojami atsižvelgiant į jaunuolių bei ūkio poreikius, absolventų įsidarbinimo rodiklius.
Paskaita
Paskaita / „Scanpix“ nuotr.

Vertinant 2018-ųjų ir 2019-ųjų preliminarius valstybės finansuojamų pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų vietų skaičius, didesni pokyčiai numatomi:

  • inžinerijos ir technologijų mokslų srityje, kur finansuojamų vietų skaičius mažinamas 341. Praėjusiais metais po priėmimo šioje srityje liko nepanaudotų studijų krepšelių;
  • humanitarinių mokslų srityje, kur finansuojamų vietų skaičius didinamas 53;
  • socialinių mokslų, kur finansuojamų vietų skaičius didinamas 73;
  • mokomojo dalyko pedagogikoje, kur vietų skaičius didinamas 55;
  • muzikos srityje. Muzikos studijoms – 20 vietų daugiau, muzikos atlikimui – 7. Išskirta ir nauja sritis – muzikos produkcija.

Anot viceministro, šių metų priėmimo į valstybės finansuojamas studijų vietas aukštosiose mokyklose planas rengiamas atsižvelgiant į tai, kiek suplanuotų vietų buvo užpildyta 2018-aisiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Razumas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Razumas

„Pernai buvo planuota priimti 7661 pirmakursį į valstybės finansuojamas vietas universitetuose ir 8830 kolegijose. O priimta 6867 universitetuose ir 4831 kolegijose. Šių metų priėmimui skirtų studijų vietų skaičiai bus didesni už pastaruosius.

Reikia įvertinti ir tai, kad abiturientų skaičiai dėl demografinių priežasčių šiuo metu mažėja – numatoma, kad šiemet jų bus apie 8 proc. mažiau nei pernai“, – nurodė V.Razumas.

Valstybės finansuojamų studijų vietų projektas, jo teigimu, „grindžiamas realiomis galimybėmis užpildyti valstybės ir stojančiųjų poreikius atitinkančias valstybės finansuojamas vietas“, atsižvelgiama į šalies ūkio poreikius, absolventų įsidarbinimo rodiklius.

Lyginant su pernai numatoma dalį technologinėms studijoms skirtų lėšų skirti kitoms studijoms.

„Lyginant su pernai numatoma dalį technologinėms studijoms skirtų lėšų skirti kitoms studijoms, kurios tarp stojančiųjų yra daug populiaresnės.

Pernai technologinėms studijoms buvo numatyta beveik 5 tūkst. valstybės finansuojamų studijų vietų, tačiau į jas priimta mažiau nei 1,9 tūkst. studentų“, – dėstė jis.

Muzikos atlikimas yra viena iš populiariausių studijų programų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, 15min komentavo akademijos studijų prorektorė Vida Umbrasienė.

„Muzikos atlikimo menui skirta vietų daugiau todėl, kad muzikos atlikimo meno studijas vykdysime ir Vilniuje, ir Klaipėdoje, kur reikalingi specialistai Klaipėdos muzikiniam teatrui“, – nurodė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Absolventai
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Absolventai

Anksčiau valstybės finansuojamų studijų vietų klausimą ketino svarstyti Seimo Švietimo ir mokslo komitetas, tačiau, bent jau iki šiol, anot viceministro V.Razumo, komitetas jo į darbotvarkę įtraukęs nebuvo.

Nuogąstavimą dėl to, kaip 2019 metais planuojama paskirstyti valstybės finansuojamas studijų vietas, buvo išreiškusi Lietuvos studentų sąjunga.

„Sąjunga išreiškė susirūpinimą dėl valstybės numatyto finansavimo paskirstymo, kuriuo galimai bus mažinamas valstybės finansuojamų studijų prieinamumas būsimiems studentams ir teigė matanti grėsmę, jog savo lėšomis mokančių studentų skaičius, palyginus su ankstesniais metais, ne tik nemažės, tačiau dar labiau išaugs“, – rašyta žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Į tai atsakydamas V.Razumas teigė, kad 2019 metais valstybės finansuojamų vietų numatoma skirti daugiau nei pernai buvo priimta studentų, tad nuogąstavimai, kad didės mokančiųjų už studijas skaičius, esą nėra pagrįsti.

2018 metais valstybė numatė finansuoti 7661 studijų vietą, 2019-aisiais – 7614 vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius