Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

VGTU: P.Baršauskas raštu garantavo, kad monografiją parengė sąžiningai

Dėl plagijavimo įtariamas Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius prof. Petras Baršauskas 2002-aisiais kartu su habilitacijai teikta monografija pateikė „Autoriaus garantiją“ – deklaraciją dėl sąžiningumo – trečiadienį pranešė Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU), kuriame P.Baršauskas gynėsi habilituoto daktaro laipsnį.
Petras Baršauskas
Petras Baršauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasirašydamas minėtą deklaraciją, P.Baršauskas garantavo, „kad jis darbą parengė pats, kad darbe tiesiogiai ir netiesiogiai panaudotos kitų šaltinių mintys tekste yra pažymėtos, pateikiant nuorodas į literatūrą, kad niekam už šį darbą nėra sumokėjęs įstatymų nenumatyto mokesčio, kad darbas anksčiau nebuvo pristatytas ginti kaip habilitacinis darbas, kad autoriaus indėlis į publikacijas su parašytais bendraautoriais yra pakankamas“.

VGTU nuotr. / Antanas Čenys
VGTU nuotr. / Antanas Čenys

VGTU mokslo ir inovacijų prorektorius prof. habil. dr. Antanas Čenys 15min teigė, jog elektroninė P.Baršausko mokslinio darbo versija neegzistuoja – 2002-aisiais nebuvo privaloma jos pateikti.

Anot VGTU, P.Baršausko darbo rengimo, pateikimo ir gynimo procedūros vyko pagal nurodytus reikalavimus: yra pateiktas P.Baršausko prašymas ginti habilitacinį darbą (monografiją) ir kiti reikalaujami dokumentai; gautas straipsnių sąrašas, kuriame yra socialinių mokslų publikacijos; apie pateiktą darbą, yra nemažai atsiliepimų iš įvairių universitetų, institucijų, mokslininkų ir kt.

„Procedūriškai habilitacijos suteikimo tvarka vyko pagal nustatytus reikalavimus, habilitacijos komitetas buvo sudarytas iš 7 narių (2 iš VU, 2 iš VGTU, 1 iš VDU, 1 iš KTU, 1 iš Ekonomikos instituto)“, – teigiama pranešime.

VGTU teigimu, gynimo tarybai buvo parinkti „autoritetingi asmenys“ – visi profesoriai, habilituoti daktarai:

  • Prof. habil. dr. Borisas Melnikas (VGTU);
  • Prof. habil. dr. Albinas Marčinskas (VU);
  • Prof. habil. dr. Leonas Simanauskas (VU);
  • Prof. habil. dr. Romualdas Ginevičius (VGTU);
  • Prof. habil. dr. Zigmas Lydeka (VDU);
  • Prof. habil. dr. Juozas Leonavičius (KTU);
  • Prof. habil. dr. Aleksandras Vasiliauskas (Ekonomikos institutas).

P.Baršausko habilitacijos komitetą, VGTU teigimu, patvirtino Vilniaus universiteto (VU) ir VGTU Senatai, nes habilitacijos teisę šioje mokslo kryptyje VGTU buvo įgijęs kartu su VU.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba šiuo metu tiria rugpjūčio pabaigoje gautą skundą dėl KTU rektoriaus P.Baršausko galimai nuplagijuotos monografijos, kurios pagrindu buvo apginta disertacija.

VGTU teigia rugsėjo mėnesį gavęs užklausas iš Kontrolieriaus tarnybos dėl darbo santraukos kopijos ir kai kurių literatūros šaltinių.

„Gautame Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus rašte nurodoma, kad Aukštojo mokslo įstatymo nustatyta tvarka pradėtas tyrimas, šiuo metu laukiame kontrolieriaus išvadų“, – rašoma pranešime.

VIDEO: Donato Raščiaus monografijos „Tarptautinio verslo vadybos principų taikymo ypatybės Vidurio ir Rytų Europos šalyse“ analizė

Praėjusį antradienį buvęs KTU magistro studentas Donatas Raščius publikavo vaizdo įrašą, kuriuo įrodinėja ir tvirtina, kad P.Baršausko habilitacijai teiktoje monografijoje „Transfer of international management principles to CEECs“ esama plagiato – ištisos pastraipos žodis žodin nukopijuotos nuo užsienio mokslininkų darbų, kai kurie nurašyti teiginiai pateikti kaip autoriaus nuomonė, dalies teiginių autoriai nurodyti klaidingai, į bibliografinį sąrašą kaip šaltiniai įtraukti tokių svetainių kaip Elta.lt, Balticsww.com ar Lda.lt adresai ir pan.

Monografijos autentiškumu suabejojo ir buvęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Algirdas Avižienis.

Tuometinio Habilitacijos komiteto narys VDU prof. Zigmas Lydeka teigia, jog komitetas, vertindamas P.Baršausko kompetenciją, tuomet atsižvelgė tik į darbo pristatymą, autoriaus dalyvavimą diskusijoje ir darbo turinio prasmę, o ji – „ryškių, iškilių“ asmenybių mintys – profesoriaus teigimu, nekėlė jokių abejonių.

Z.Lydekos teigimu, patikrinti darbo dėl plagijavimo tuo metu nebuvo galimybių – „tai buvo palikta autoriaus sąžinei, galiausiai, mokslininko padorumui, etikai“.

Pats KTU rektorius pirmadienį 15min tikino, kad užsienio autorių darbus 2002-ųjų moksliniame darbe citavo laikydamasis to laikmečio reikalavimų ir pažadėjo atlikti darbo ekspertizę.

Švietimo ir mokslo ministerija antradienį išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame teigia smerkianti „bet kokį akademinį nesąžiningumą, pažeidžiantį tarptautines mokslinės etikos normas ir menkinantį Lietuvos mokslo reputaciją. Viešumą pasiekusi informacija šiuo metu tiriama atsakingų institucijų. Faktams pasitvirtinus, ministerija visomis teisinėmis priemonėmis sieks panaikinti akademinio nesąžiningumo apraiškas ir užkirsti kelią jam pasireikšti ateityje“.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tyrimas, anot ŠMM, turėtų būti užbaigtas iki rugsėjo pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius