Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 13 /16:01

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sostinėje rado privačių darželių po 160 eurų per mėnesį

Vilniaus miesto savivaldybė nusiteikusi nuo šių metų rugsėjo 1-osios kompensuoti dalį išlaidų tėvams, kurie savo vaikus leidžia į privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Meras Remigijus Šimašius sostinėje net rado darželių, kuriuose mėnesinis mokestis siekia vos 160 eurų, tad kompensavus 100 eurų savivaldybei šie darželiai taps prieinami visiems vilniečiams. Valstybinių darželių mėnesinis mokestis šiuo metu siekia 59 eurus. Tačiau paskutinę akimirką šio klausimo pateikimą paprašė atšaukti konservatoriai.
Vilniaus meras Remigijus Šimašius darželyje „Žilvinėlis“
Vilniaus vaikų darželis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jau dabar kai kurių privačių vaikų darželių kaina siekia 160 Eur per mėnesį, tad įvedus papildoma 100 Eur kompensaciją jie taps įperkami ir mažiau uždirbantiems“, – tai buvo vienas iš faktų, kuriuos savo „Facebook“ paskyroje pateikė R.Šimašius, kviesdamas visus ateiti į tarybos posėdį trečiadienį ir „pamatyti viską savo akimis“.

100 eurų kompensacija privačius darželius lankantiems vaikams turėjo būti vienas esminių klausimų Vilniaus tarybos posėdyje šį trečiadienį. Anksčiau tiek meras R.Šimašius, tiek ir valdančiosios koalicijos partneriai konservatoriai, kurių atstovas vicemeras Valdas Benkunskas kuruoja švietimo klausimus, teigė tokiu būdu išspręsią vietų Vilniaus vaikų darželiuose problemą.

Tačiau prasidėjus posėdžiui merą ir kitus valdančiuosius nustebino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Mykolas Majauskas, frakcijos vardu paprašęs šį klausimą išbraukti iš darbotvarkės. Siūlymą opozicija palydėjo plojimais, bet konservatoriai pasiūlė nesidžiaugti – esą jie apsisprendę palaikyti tokį sprendimą, bet jiems dar reikia laiko tai aptarti partijoje. Klausimas iš darbotvarkės išbrauktas, jis greičiausia bus svarstomas kitame posėdyje.

Vilniaus savivaldybės teigimu, šiuo metu sostinėje veikia 80 privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų, į savivaldybės kvietimą dalyvauti apklausoje atsiliepė 56. Šias įstaigas lanko apie 3 tūkst. vaikų.

Mykolas Majauskas, frakcijos vardu paprašęs šį klausimą išbraukti iš darbotvarkės. Siūlymą opozicija palydėjo plojimais, bet konservatoriai pasiūlė nesidžiaugti.

R.Šimašius net rado Vilniuje darželių, kuriuose mėnesinis mokestis siekia 160 eurų per mėnesį. Tad esą įteisinus 100 eurų kompensacijas, į privačias įstaigas vaikus galės vesti beveik visi tėvai, nes valstybinių darželių mėnesio mokestis šiuo metu siekia 59 eurus.

Tiesa, panaršius po privačių darželių, įsikūrusių sostinėje, interneto svetaines, tokių žemų kainų aptikti nepavyko. Nebent vaikas į darželį eitų vos kelias valandas per dieną. Visos dienos kainos svyruoja tarp 200–400 eurų per mėnesį. Tik „Mažasis Trinapolis“ siūlo ugdymą pigiau, kadangi ši įstaiga yra tik pusiau privati, savivaldybė yra jos dalininkė.

Pati Vilniaus savivaldybė naujų darželių steigti nenusiteikusi. Kol kas įnirtingai sukamos galvos, iš kur gauti pinigų darželio „Ąžuolas“ remontui, kadangi į šį darželį jau įvyko vaikų registracija, nors ne vienerius metus suaugusiųjų mokykla, o patalpos net nepradėtos remontuoti.

Panaši situacija ir su „Gluosnio“ darželiu. Šalom Aleichemo mokykla iš darželio patalpų išsikraustė, tačiau norint vėl jas pritaikyti ikimokyklinei įstaigai būtinas remontas. Teisindamasi kiauru biudžetu Vilniaus savivaldybė ketino viešąją įstaigą panaikinti, o patalpas išnuomoti. Esą privatus investuotojas greičiau čia įrengs darželį, o gavę savivaldybės kompensaciją tėvai galės leisti savo atžalas į privačią įstaigą.

15min.lt nuotr./Buvusi Š.Aleichemo mokykla, turėjusi tapti „Gluosnio“ darželiu
15min.lt nuotr./Buvusi Š.Aleichemo mokykla, turėjusi tapti „Gluosnio“ darželiu

Šis sumanymas sulaukė ne visų Vilniaus valdančiųjų paramos. Socialdemokratų vicemeras Gintautas Paluckas piktinosi, kad vietoj darželio, kuriame mėnesio mokestis siekia 59 eurus, savivaldybė ketina siūlyti privačią įstaigą už maždaug 300 eurų.

Vis dėlto galų gale nuspręsta šių patalpų nenuomoti, savivaldybė čia įkursianti darželį pati.

Išnuomoti siūloma dar du statinius Švitrigailos ir Rasų gatvėse. Jas ketinama išnuomoti 20 metų, jų nuomos kaina – 0,3 euro už 1kv.m. Kainos pokyčių per visus nuomos metus nenumatyta. Pasiūlymą gal geriaus parduoti patalpas ir gautus pinigus investuoti į darželių infrastruktūrą savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius atmetė. Esą tai užtruktų gerokai ilgiau, nes tektų formuoti sklypus ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius