Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniaus Žemynos progimnazija streikuoja trečią savaitę: į mokyklą eina tik kas penktas vaikas

Tušti koridoriai trečią savaitę streiką paskelbusioje Vilniaus Žemynos progimnazijoje – pamokų nelanko apie 80 proc. mokinių. Ugdymo įstaigos direktorė Eugenija Surmilavičienė sako suprantanti streikuojančiųjų reikalavimus, bet kartu su tėvais ragina juos grįžti prie darbų. Kai kurie gimnazijos moksleivių tėvai jau pradėjo ieškoti mokytojų, kurie už tėvų pinigus streiko metu galėtų vesti pamokas.
Mokytojų palaikymo akcija  „ŠMM, išgirsk mokytojus“ prie Vilniaus Žemynos progimnazijos
Mokytojų palaikymo akcija „ŠMM, išgirsk mokytojus“ prie Vilniaus Žemynos progimnazijos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Aš turiu reaguoti į tėvų prašymus ir į vaikų prašymus [...]. Tėvai tikrai palaiko mokytojus, tėvai tikrai supranta reikalavimus, ir administracija lygiai taip pat palaiko savo kolektyvą, bet tai per daug ilgai užsitęsė. Tai jau pradėjo kenkti ugdymui“, – 15min komentavo direktorė.

Ji teigė sulaukusi krūvos tėvų prašymų pradėti ugdymo procesą ir su prašymu streiką nutraukti tikino kreipusis į progimnazijoje veikiantį streiko komitetą. Kol kas jokios reakcijos esą nesulaukė.

Anot E.Surmilavičienės, mokykloje streikuoja 62 pedagogai.

„Lygiai tiek pat, kiek pradėjo, tiek pat ir streikuoja“, – teigė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje

Direktorė tvirtino, kad iš 1154 vaikų pastaruoju metu mokyklą lanko apie 200–250 mokinių, jiems nestreikuojantys mokytojai organizuoja užsiėmimus.

„Vyksta kai kurių dalykų konsultacijos. Pamokos pagal tvarkaraštį nevyksta, bet visi vaikai užimami“, – dėstė E.Surmilavičienė.

„Dirba trys pradinukų klasės: pirmokų viena klasė ir dvi antrokų klasės. Dirba pailgintos dienos grupės ir ateina pavieniai vaikai kai kurių klasių į kai kurias pamokas“, – pasakojo progimnazijos vadovė.

Susirūpinęs tėvas: direktorė pakvietė spausti mokytojus

Praėjusią savaitę 15min pasiekė vieno iš tėvų skundas dėl Vilniaus Žemynos progimnazijos direktorės elgesio. Anot tėvo, direktorė per elektroninio dienyno sistemą išsiuntinėjo laišką ir pakvietė spausti mokytojus, kad šie nustotų streikuoti.

Dainiaus nuotr./Vilniaus Žemynos progimnazijos direktorės laiškas tėvams
Dainiaus nuotr./Vilniaus Žemynos progimnazijos direktorės laiškas tėvams

„Akivaizdžiai jaučiamas spaudimas, neaišku, ar tai šios įstaigos direktorės asmeninės pastangos, ar švietimo ministerijos povandeninis bandymas veikti kitaip“, – rašė Dainius.

„Taip, streikas nepatogu visiems: vaikai namuose, pamokos nevyksta, reikia užimti juos patiems tėvams, nėra jokio aiškumo, kiek tai truks ir taip toliau. Bet taip jau geriau, nei kad suirzę mokytojai, kurie pasirodo jau kelis mėnesius gyvena nežinioje“, – dėstė jis.

Dainius tvirtino, kad „tokio tipo laiškai pagarbos direktorei nedaro, ji turėtų pasirinkti, kam ji nori vadovauti, kokiai komandai, nes čia rašo prieš savo kolegas“.

„Taip pat įdomu, kokie jau tie atlyginimai, ir ar tikrai šioje mokykloje geriausi atlyginimai Lietuvoje?

Nes jeigu taip nėra, tai yra sąmoningas visų klaidinimas“, – tikino Dainius.

Vidutinis progimnazijos darbuotojų atlyginimas – 942,31 Eur

Progimnazijos direktorė neneigė, kad rašė laiškus tėvams, bet tikino, kad pasipiktinimo dėl jų sulaukė iš dviejų žmonių. Dauguma tėvų esą prašo pradėti ugdymo procesą.

„Mokytojus palaikau, suprantu jų reikalavimus“, – sakė E.Surmilavičienė ir pridūrė, kad progimnazijoje dirbančių pedagogų atlyginimai – vieni didžiausių Lietuvoje.

Anot jos, progimnazijos mokytojai turi geras sąlygas, etatinis apmokėjimo modelis veikia, tačiau pedagogai solidarizuojasi su kolegomis.

„O tie kolegos jau nutraukė streikus“, – teigė direktorė.

Tėvai jau ieško mokytojų?

Pirmadienį socialiniuose tinkluose ėmė sklisti šios progimnazijos tėvų įrašai, kuriuose jie teigia ieškantys mokytojų, streiko metu galinčių už papildomą užmokestį ugdyti jų vaikus.

„Žemynos progimnazijos aštuntokų tėvai, mokytojų streiko metu, SKUBIAI ieško mokytojų, dėstytojų ar specialistų, galinčių Žemynos progimnazijos patalpose Vilniuje, jiems patogiu laiku (pagal derinamą tvarkaraštį), pravesti lietuvių k., anglų k., istorijos, fizikos bei biologijos pamokas vienai aštuntokų klasei. Pamokas pagal susitarimą apmokės mokinių tėvai“, – tokiu vieno iš gimnazijos mokinių tėvo įrašu viešai pasidalijo premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Streikuojančių progimnazijos mokytojų argumentai – čia.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Mokykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Mokykla

Žemynos progimnazijos mokytoja Jurgita Kiškienė anksčiau Delfi.lt komentavo, kad pagrindinis steikuojančiųjų reikalavimas – iš naujo persvarstyti etatinio apmokėjimo sistemą. Ji ragino kolegas jungtis prie streiko.

„Sodros“ duomenimis, vidutinis Vilniaus Žemynos progimnazijos darbuotojams mokamas atlyginimas iki mokesčių rugsėjį – 898,19 Eur, spalį – 942,31 Eur.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) anksčiau skelbė, kad 62 mokytojų atlyginimas padidėjo nuo 27 iki 300 eurų, daugumai 100–150 Eur, aštuoniems atlyginimas sumažėjo.

ŠMM duomenimis, pirmadienį iš 2 tūkst. Lietuvos ugdymo įstaigų streikuoja 62 jų mokytojai.

Streiką mokyklose koordinuojanti Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nurodo, kad pirmadienį nedirba 100 ugdymo įstaigų pedagogai.

Profsąjunga: ŠMM nesidera

Streikas vyksta nepaisant to, jog ŠMM paskelbė radusi sutarimą su profsąjungomis, kaip tobulinti etatinio apmokėjimo sistemą.

„Užuot iš esmės išnagrinėjusi LŠDPS reikalavimus, kurių nepaisymas atvedė prie streiko, ir į juos atsižvelgusi, ŠMM kaip problemos sprendimą pateikia kitų profesinių sąjungų pasiūlymus“, – rašoma LŠDPS svetainėje.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Navickas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Navickas

Profsąjungos vadovas Andrius Navickas tikina, kad tai – jokios derybos.

LŠDPS nuo rugsėjo įvestą etatinio apmokėjimo tvarką vadina absurdiška ir reikalauja jos atsisakyti – įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 valandų skirta kitiems darbams.

„Taip pat – pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc. bei mažinti vaikų skaičių klasėse“, – nurodo profsąjunga.

Įvedant etatinį apmokėjimo modelį siekiama atlyginti už visus mokytojo darbus, išlaikyti stabilų darbo krūvį, į mokyklas pritraukti jaunų specialistų.

Opozicija dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, kitų metų švietimo biudžeto, aukštųjų mokyklų jungimo, ugdymo programų keitimo, ministrės vyro Evaldo Petrausko verslo ir kitų klausimų švietimo ir mokslo ministrei J.Petrauskienei inicijavo interpeliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius