-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar mokame gerti vandenį?

Konkrečiam žmogui reikalingas vandens kiekis yra labai individualus, jis priklauso nuo ūgio, svorio, sveikatos būklės, mitybos įpročių, fizinio aktyvumo, medžiagų apykaitos, išorinių aplinkybių ir kitų veiksnių. Žinoma, gerti vandenį tikrai turime, tik kaip tai daryti teisingai? Juk norime, kad vanduo ne tik pagirdytų mus, bet ir patenkintų visus organizmo poreikius.
Ar mokame gerti vandenį?
Ar mokame gerti vandenį?
Temos: 1 Vanduo

„Rekomenduojamą skysčių kiekį – 1,5-2 litrus, priklausomai nuo daugelio veiksnių, individualių ypatybių, fizinio krūvio ir pan., reikia išgerti dienos bėgyje. Svarbu, kad nebūtų taip, jog vakare prisiminus: „ai, vandens šiandien neišgėriau“, imti ir išgerti iškart visą litrą. Tuomet ryte gali atsirasti įvairūs patinimai, o ir sveikatai taip labiau pakenksite nei pagelbėsite. – sako gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė. – Kaip jūs vandenį gersite, ar derinsite su valgymais, ar ne – iš tiesų, didelės reikšmės nėra. Aišku, reikia atsiminti, jog stiklinė vandens, išgerta prieš valgant, gali sumažinti suvalgyto maisto kiekį. Čia jau svarbu žinoti, kokio tikslo siekiate: jei norite suvalgyti mažiau, tai išgerkite, jei siekiate sočiai pavalgyti, tai geriau pavalgykite.

O štai stiklinė vandens iškart sočiai pavalgius – nėra gerai. Jūs jau privalgėte, o dar ir atsigėrėte, tad skrandis persipildo, jeigu jame yra per didelis maisto tūris, gali sutrikti virškinimas, pasireikšti sunkumo jausmas, kiti nemalonūs pojūčiai. Todėl liaudiškai tariant, skrandžio geriau „netampyti“. Taigi, gausiau pavalgius, atsigerti reiktų, praėjus 1-1,5 val. Priklausomai nuo savijautos. O dienos bėgyje – tarp pagrindinių valgymų, bei tarpinių užkandžių, pasak gydytojos, vandenį galima ir reikia po truputėlį gerti, kad užtikrintume organizmo poreikį. Visada su savimi kelyje, gamtoje, dirbant sodo darbus, sportuojant turėti vandens buteliuką ir nelaukiant, kol ims troškinti, įprasti vis atsigerti. Reikia atminti, kad troškulys atsiranda, kai yra skysčių trūkumas, o tai jau yra dehidracija, kurios reikėtų vengti.

Kada gerti daugiau: ryte, per pietus, vakare?

Kalbinta dietologė teigė, kad sveikas žmogus, gali kiek nori gerti tiek pirmoje, tiek antroje dienos pusėje. „Greičiau atsibusite ryte, jei dieną pradėsite nuo stiklinės vandens. – sakė L. Viniarskaitė. – Dienos bėgyje, tegul stiklinė vandens nuolatos būna jūsų akiratyje. Vis tik vėlyvomis valandomis, prieš miegą daug gerti nereikėtų, nes organizmas naktį ilsisi ir skysčių nešalina, todėl susikaupę skysčiai gali virsti estetine problema – ryte paburks paakiai, galimi patinimai, dėl odos tampymosi apie akis gali pradėti formuotis raukšlelės. Be to, prisigėrę skysčių naktį kelsitės į tualetą, nukentės jūsų miego kokybė“.

Ar gerai gerti vandenį valgant?

Yra nuomonių, kad valgant užsigėrinėti vandeniu nėra gerai, nes taip, neva, praskiedžiamos skrandžio sultys ir maistas blogai virškinamas. Pasak gydytojos dietologės, tai ne tiesa. Vandeniu, virškinime dalyvaujančių fermentų esančių skrandžio sulčių sudėtyje, mes nepraskiesime, organizmas jų pagamina tikrai daug – užtektinai tiek, kad viskas būtų suvirškinta. Priešingai, praskiedus valgomą maistą vandeniu – jis greičiau virškinamas ir lengviau pasisavinamos maisto medžiagos. Tad valgymo metu gerti galima.

„Gerti reikėtų paprastą geriamąjį vandenį. Jis nebrangus ir visiems prieinamas. Kad būtų įvairiau, galima skaninti vaisių ar daržovių (apelsinų, greipfrutų, citrinų, agurkų) skiltelėmis ar saujele uogų. – sakė gyd. dietologė Lina Viniarskaitė. – Gazuoti, saldinti gėrimai, taip pat kava ir arbata, alkoholis tinkamai vandens atsargų organizme nepapildo, o kai kurie priešingai – vandenį šalina. Jei geriamas vanduo perkamas buteliuose, reikia atkreipti dėmesį į mineralizaciją – kasdieniam vartojimui rekomenduojamas silpnos mineralizacijos vanduo“.

Verta atsiminti

Taigi, nors griežtų taisyklių, kaip teisingai gerti vandenį, nėra, vertėtų atsiminti tokius momentus: ryte vos atsikėlus, kūnas greičiau atsibus, dings sausumo pojūtis, pagerės nuotaika, jei išgersite stiklinę vandens. Geriamas vanduo prieš valgymą – sumažins suvalgomo maisto kiekį. Gerti galima ir valgant, tai tikrai nepakenks virškinimui. Prieš miegą neprisigerti, bet viena stiklinė vandens nepakenks. O svarbiausia, tiesiog – gerti vandenį. Gydytoja L. Viniarskaitė pabrėžė, kad skysčių kiekis priklauso nuo sveikatos būklės. Visi šie patarimai galioja sveikiems žmonėms. Esant sveikatos sutrikimams (širdies, inkstų ar kt. ligų) dėl vartotinų skysčių ir jų kiekio reikėtų pasitarti su gydytoju. Sergant vienomis ligomis skysčių kiekis yra griežtai ribojamas, o kitomis – didinamas.

Lengvosios atletikos trenerė Palmira Žukienė vandenį pataria gerti prieš bet kokią fizinę veiklą: darbą ar sportą, kad būtų sukauptos laisvo vandens atsargos prakaito išsiskyrimui. Kad organizmas neišsausėtų, iš organizmo būtų pašalintos raumenų veiklos sukurtos toksinės medžiagos, atstatytas normalus širdies ritmas tam tikrais intervalais patartina atsigerti ir fizinių apkrovų metu, o ypač po jų. O bioenergetikė Dalia Petrauskaitė savo knygoje „Gydymas vandeniu“ primena, kad prieš mokantis, dirbant protinį darbą, vandenį labai svarbu gerti dėl to, kad smegenys gautų pakankamai energijos mąstymo procesui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius