-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsakymai, padėsiantys ramiai mėgautis vandeniu

Toks, rodos, vos ne nuo pirmo gyvenime gurkšnio pažįstamas vanduo, pasirodo, sudrumstas įvairiomis nepagrįstomis teorijomis, mitais. Stengiamės gyventi sveikai, sportuodami geriame vandenį ir abejojame, ar iš tiesų dar reiktų jaudintis ir dėl skysčių praradimo? Ar tiesa, kad treniruotės metu ar iš karto po jos geriamas vanduo apsunkins mūsų širdies veiklą? Ar kartais skysčių vartojimas iškart po didelio fizinio krūvio nekenkia sveikatai, o gal priešingai, po treniruotės reikia išgerti ne mažiau kaip litrą vandens, ar iš vis gaivintis sportininkams skirtais gėrimais arba sultimis? Išsiaiškinti mums padėjo lengvosios atletikos trenerė Palmira Žukienė.
Sportas
Sportas / A.Petrovskij nuotr.
Temos: 1 Vanduo

– Taigi, ar reiktų sportuojant jaudintis, kad prarandame labai daug skysčių?

– Jeigu judama tik mėgėjiškai, jei tai nėra maratonas, triatlonas ar kokia kita sporto šaka, kai netenki tikrai daug skysčių, ar nėra labai karšta diena, tai, aš manau, vandenį vartoti pakanka saikingai ir tiek, kiek pats organizmas prašo, nes kuo daugiau gersi, tuo daugiau ir norėsi. Nereikia pratinti savęs nuolat gurkšnoti. Taigi, jei fizinis krūvis tęsiasi ne ilgiau nei valandą ir sportuojate ne itin karštoje bei drėgnoje aplinkoje, vargu ar reikėtų jaudintis dėl papildomų skysčių vartojimo.

– O ar gerdami treniruotės metu nevarginame savo širdies?

– Tai akivaizdus mitas, kai manoma, kad skysčių vartojimas treniruotės metu kenkia širdžiai. Juk sportuojant kraujas tirštėja, širdžiai kaip tik toks apkrovimas yra pavojingesnis. Gurkšnodami vandenį, suskystinę kraują, mes širdžiai tik padedame, palengviname jos veiklą. Tik perspėju, širdžiai nepatiks, jei treniruotės metu išgersite didelį kiekį vandens arba jis bus šaltas. 

– Vieni žmonės sportuodami labai prakaituoji, o kiti nors ir geria, sukaista žymiai mažiau. Ar tai ką nors reiškia? 

– Taip, apie prakaitavimą verta pakalbėti atskirai. Prakaitas faktiškai 99% sudarytas iš vandens ir tik likusioji dalis sudaryta iš aktyviųjų medžiagų ir elektrolitų, kuriuos reikia papildyti. Pagrindinė prakaito funkcija – saugoti kūną nuo perkaitimo. Būnant karštoje aplinkoje padidėjęs prakaitavimas atlieka labai svarbią termoreguliacinę funkciją. Jei žmogus sportuodamas prakaituoja labai mažai, tai ženklas, kad jo medžiagų apykaita yra lėta, sutrikusi, nes prakaitas yra natūrali reakcija į krūvį: mes įkaistame, organizmas turi vėdintis, taigi turime išprakaituoti.

Iškart po treniruotės atsigerti jau reiktų prisiversti.

Jei žmogus beveik neprakaituoja, paprastai galima pasakyti, kad organizme įvyko kažkoks spazmas, todėl prakaitas neišsiskiria. Tad štai tokiam žmogui tą medžiagų apykaitą galėtų sujudinti tiesiog paprastas vandens gėrimas. Mažai prakaituojantiems sportuojant svarbu pasirinkti ir tinkamą krūvį, jis turėtų būti ne toks intensyvus, bet ilgiau trunkantis, lengvas. 

– Kaip vanduo veikia, jei sportuodamas sieki sulieknėti, ir kaip, jei augini raumenis?

– Na, vanduo tikrai raumenų neužaugins (juokiasi). O tos moterys, kurios meta svorį sportuodamos ir negeria vandens, o po treniruotės pasisvėrusios atrodo lengvesnes, taip pat tėra prisiklausiusios mitų. Taip svarstyklės rodo mažiau, bet greičiausiai tik dėl prarastų skysčių. Po kurio laiko organizmas savo atsiims, nes pusiausvyra vis tiek turi išlikti. Skysčių balansą paprasta nustatyti pasisveriant prieš ir po treniruotės. Kiek praradote svorio, tai ne riebalai, o skysčiai, kuriuos turite papildyti. Ir dar noriu moterims pasakyti, kad negerdama vandens po treniruotės gal mažiau ir sversi, bet tikrai prasčiau atrodysi.

Kaip minėjau, vanduo tarsi išplauna mūsų organizmą. Sportuojant, prakaituojant organizme vyksta medžiagų skaidymosi procesai, todėl jei vandens negertume nepageidauti šio proceso liekamieji produktai nusėstų organizme, druskų ar akmenų pavidalu. Todėl lieknėjančios damos, nebijokite sportuodamos gerti vandens, žinoma, tiek kiek norite ir atminkite, kad vanduo juk dar ir sumažina apetitą.

– Kaip elgtis po treniruotės?

– O štai jau po treniruotės rekomenduojama išgerti ne mažai vandens. Nebūtina išgerti litrą, kaip kai kas mano, – mes treneriai turime tokį savo matą: jei po treniruotės atsigėrei ir tuoj pat prireikė į tualetą, vadinasi, atsigėrei, tiek kiek reikia. Iškart po treniruotės atsigerti jau reiktų prisiversti. Gerti būtina štai dėl kokių priežasčių: kai mes sportuojame, pagrindinis sportininko tikslas yra po treniruotės kuo greičiau atsistatyti, jaustis normaliai, kad sekantį kartą vėl būtų jėgų siekti gerų sportinių rezultatų. Tokia treniruotė, po kurios leisgyvis slenki namo ir visą likusią dienos dalį negali atsigauti, nėra gera. 

Specialūs gėrimai po treniruotės tinkami tik profesionaliame sporte. Eiliniams sporto mėgėjams, neplanuojantiems pvz., bėgti maratono, gėrimais su papildais piktnaudžiauti nereikėtų, nes jų nesate nei išbandę, be to nežinoma, kaip jie suveiks dabar, o juolab, kokias pasekmes turėsite po 10-15 metų, taigi galite sau pasidaryti meškos paslaugą. Profesionalūs sportininkai papildais praturtintus gėrimus geria, pasitarę su medikais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius