Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažvelk į vandens lašą ir tu pamatysi visą pasaulį

Ši išmintinga senovės romėnų patarlė puikiai suvokiama mums ir šiandien, juk 71 % viso mūsų planetos paviršiaus sudaro Žemės vandeninis apvalkalas, jos hidrosfera. Vanduo atlieka lemiamą vaidmenį Žemės geologijos istorijoje, formuoja klimatą ir orus. Prieš milijardus metų pirmoji gyvybė taip pat užsimezgė vandenyje ir nuo to laiko kiekviena mūsų ląstelė priklauso nuo šio skysto, bekvapio elemento.
Suaugusiam žmogui kasdien reikia apie 2—2,5 1 geriamojo vandens
Suaugusiam žmogui kasdien reikia apie 2—2,5 1 geriamojo vandens
Temos: 2 Hidrosfera Vanduo

Skystasis kuras – H2O

Suaugusio žmogaus organizme yra 68-70% vandens, iš jo 90% – kraujyje, 75% – raumenyse ir 28% – kauluose. Vandens pagalba vyksta dauguma medžiagų apykaitos reakcijų, kurios užtikrina nenutrūkstamą gyvųjų audinių irimo ir regeneracijos procesą. Beveik visi organizmo cheminiai, fiziologiniai ir kiti procesai – virškinimas ir maisto įsisavinimas, gyvosios medžiagos sintezė – vyksta vandens skiediniuose arba kartu su vandeniu. Kartu su vandeniu iš organizmo pašalinamos kenksmingos medžiagos arba apykaitos produktai, kuriems užsilaikius organizme žmogus sunkiai apsinuodija ar net gali mirti.

Suaugusiam žmogui kasdien reikia apie 2—2,5 1 geriamojo vandens

Kiek vandens reikia išgerti?

Suaugusiam žmogui kasdien reikia apie 2—2,5 1 geriamojo vandens, t.y., kokias aštuonias (apie 230 ml) stiklines. Žinoma reikia atsižvelgti ir į tai ar žmogus yra apkūnus, gal sportuojantis, koks metų laikas – tuomet kiekiai skirsis. Paprasčiausias specialistų siūlomas būdas, kuriuo galima nustatyti, ar pakankamai vandens išgerta, – patikrinti savo šlapimo spalvą. Jeigu organizmas pakankamai aprūpinamas skysčiais, šlapimas turėtų būti labai šviesus ir bekvapis. Tamsesnė jo spalva rodo, kad vandens išgeriama per mažai. Reikia nepamiršti, kad spalvą ar kvapą gali pakeisti įvairūs vartojami vaistai ar maisto produktai.

Tegu vandens netrūksta

Netekęs vos 1-1,5 1 vandens, žmogus jau pradeda jausti troškulį. Net vieną dieną praleidus be geriamo vandens pajuntamas nuovargis, išsekimas. Vartodami pakankamai skysčių pasirūpinsite savo smegenų, širdies, plaučių ir raumenų veikla. Vandeniu galite grūdintis, saugotis nuo ligų ir palaikyti sveikatą. Vanduo suteiks stiprybės, padės atgauti jėgas, nuramins jautresnius ir nervingus. Gerdami vandenį išlaikysite būtiną raumenų tonusą, sustabdysite odos suvytimą – nutolinsite senatvę. Tad ne veltui garsus prancūzų rašytojas Antoine‘as de Saint-Exupéry vandenį apibūdino taip: „Per maža pasakyti, kad tu reikalingas gyvybei – tu pats esi gyvybė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius