Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visada vynas – svečiams, vanduo – pačiam

Lietuva turtinga mineralinių vandenų pasirinkimu. Vieni iš jų labiau tinkami padedant gydyti tam tikrus sveikatos sutrikimus, kiti – kasdieniniam sveikatos ir energijos palaikymui. Labai svarbu, kad gertumėme labiausiai organizmo poreikius atitinkantį natūralų mineralinį vandenį, todėl prieš pirkdami turime atsižvelgti į bendrą savijautą, turimus negalavimus ir kasdienes veiklas.
Vanduo
Vanduo
Temos: 2 Vynas Vanduo

Trūkstant vandens ir mineralinių medžiagų juntamas nuovargis, energijos stoka, sulėtėja mąstymas, trinka širdies ir kvėpavimo organų veikla, atmintis, gali užkietėti viduriai, o inkstuose formuotis akmenys. Žinoma, gerdami natūralų mineralinį vandenį stebuklingai neišgysime, o ir staigaus sveikatos pagerėjimo vien vandens gėrimo dėka tikėtis neverta, tačiau pasak specialistų, natūralus mineralinis vanduo tikrai turi mūsų organizmui palankių savybių. Tai priklauso nuo vandenyje esančių mineralinių, organinių medžiagų, dujų kiekio viename litre. Visų skirtingą cheminę sudėtį turinčių ir nevienodomis fizinėmis savybėmis pasižyminčių mineralinių vandenų pagrindinis poveikis yra bendras organizmo atsparumo didinimas.

Nieko nebestebina faktas, kad išgerdamas per dieną 2 litrus mineralinio vandens, žmogus gali padengti daugiau kaip trečdalį kalcio ir kone pusę magnio paros poreikio. Sveika gyvensena besidomintys žmonės žino, kad natūralus mineralinis vanduo gali būti naudingas ne tik virškinimui ar odos būklei. Žinoma jau ir tai, kad žmogus, streso metu gavęs atsigerti vandens, neabejotinai lengviau suvaldo savo emocijas. Vanduo nuramina, gėrimo procesas nukreipia akimirkai mintis ir to pakanka, kad vėl galima logiškai mąstyti. Konkretus pavyzdys: nesenai atliktas britų specialistų tyrimas parodė, kad studentai, į egzaminą atsinešę nedidelį buteliuką mineralinio vandens, gauna vidutiniškai 5 proc. geresnius įvertinimus nei kurso vidurkis. 

Tyrimais patvirtinta 

Žmogui vanduo reikalingas ne vien troškuliui malšinti. Daugelis tyrimų yra patvirtinę, kad vanduo yra – idealus pagalbininkas, šalinant toksinus iš organizmo, jis reguliuoja kūno temperatūrą, užtikrina bei palaiko organizmo skysčių balansą, apsaugo bei stiprina raumenis.

Geriamas natūralus mineralinis vanduo pasižymi dar unikalesnėmis savybėmis. Mokslas įrodė, kad toks vanduo aktyviai dalyvauja ir organizmo imuniniuose procesuose – mažina imuniteto komponentų disbalansą bei antinksčių gamybos intensyvumą. Pasak tyrimų, geriamieji mineraliniai vandenys gerina baltymų, angliavandenių, riebalų, mineralinių medžiagų apykaitą, veikia kasos funkciją, biocheminius, funkcinius plonojo ir storojo žarnyno procesus, turi stimuliuojantį poveikį fermentų, hormonų gamybai. 2008 m. atliktame tyrime pažymėta, kad geriamas natūralus mineralinis vanduo ne tik koreguoja skrandžio ir kepenų veiklą, bet ir didina gliukokortikoidinį aktyvumą. Šie hormonai slopina uždegiminius procesus, alergines reakcijas, neleidžia siaurėti kraujagyslėms ir skatina baltymų ir riebalų skaidymąsi į baltymų ir riebalų rūgštis. Mineralinių vandenų asociacijos informacija. 

Rinktis atsakingai

Rinkdamasis mineralinį vandenį, pirkėjas vadovaujasi savo poreikiais. Jie gali būti patys įvairiausi. Gal siekiama praturtinti organizmą trūkstamomis mineralinėmis medžiagomis karštą vasaros dieną arba po fizinio krūvio, siekiant sulieknėti, o gal tiesiog norisi numalšinti troškulį. Gal geriant daug vandens bandoma taip išvalyti apnuodytą organizmą ar netgi padėti geriau veikti tam tikroms organizmo funkcijoms. Taisyklė viena: svarbiausia renkantis labiausiai organizmo poreikius atitinkantį mineralinį vandenį, būtina atsižvelgti į amžių, bendrą savijautą, fiziologinius organizmo pojūčius, sveikatos negalavimus.

Nors natūralus mineralinis vanduo pasižymi daugybe teigiamų savybių, jis tinka ne visiems. Turintys įvairių sveikatos sutrikimų, ypač širdies, kraujotakos sistemos ligomis sergantys asmenys turėtų pasitarti su gydytoju, kuris nuspręs, kokių medžiagų savo sudėtyje turintis vanduo geriausiai tiks kasdieniam vartojimui, nepakenks nesveikiems organams. Svarbu atsiminti ir tai, kad vien tik natūralaus mineralinio vandens vartojimas visų negalavimų neišgydys, prireiks ir kitų gydomųjų priemonių.

PATARIMAI:

Nemaža sulfatų koncentracija mineraliniame vandenyje labai pagerina žarnyno peristaltiką, padeda išvengti virškinimo sistemos negalavimų. Todėl, jei turite tokį polinkį į vidurių užkietėjimu, patariama gerti mineralinį vandenį, kuriame yra daugiau kaip 600 mg/l sulfatų. Natūralus mineralinis vanduo, turintis daug natrio taip pat gerina virškinimą ir dalyvauja vandens apykaitoje. Tačiau verta žinoti, kad didesnis natrio kiekis organizme didina kraujo spaudimą, tad jei yra aukštas kraujo spaudimas, nereikėtų vartoti mineralinio vandens, kuriame natrio (Na) yra daugiau kaip 20 mg/l. Pagal higienos normas tokio vandens nerekomenduoja vartoti kūdikiams ir vaikams.

Paaugliams, nėščioms moterims naudinga gerti tokį mineralinį vandenį, kuriame yra daugiau jodo, kalcio, fluoro, geležies, tačiau, mineralinis vanduo, kuriame yra didesnis fluoro kiekis, netinkamas gerti vaikams iki septynerių metų amžiaus. Beje, fluoruotas mineralinis vanduo (fluoro koncentracija ne mažesnė kaip 1 mg/l) tinka dantų ėduonies profilaktikai. 

Rekomenduojama gerti skirtingų rūšių natūralų mineralinį vandenį, tuomet organizmas gaus įvairių naudingų medžiagų ir nepamiršti, kad vieni vandenys tinka kasdieniniam vartojimui, o kiti – specifinių sveikatos sutrikimų profilaktikai ar gydymui. 

Norinčiam gerti ir vanduo į vyną pavirsta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius