Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 01

Per artimiausius metus Vilnius atnaujins net kelių poliklinikų infrastruktūrą

Kaip svarbu, kad sklandžiai funkcionuotų sveikatos apsaugos sistema, šiais metais pajutome visi. Žinoma, šios sistemos veikimą pirmiausia lemia pakankami žmogiškieji resursai, tačiau sutvarkyta infrastruktūra taip pat itin svarbu. Per pastaruosius kelerius metus sostinėje suremontuotos kelios sveikatos priežiūros įstaigos, socialinės infrastruktūros objektai, šie darbai tęsiami ir toliau. Tokių objektų atnaujinimo projektų statybų valdymu sostinėje rūpinasi „Vilniaus vystymo kompanija“ (VVK).
Antakalnio poliklinika
Antakalnio poliklinika / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pastaraisiais metais VVK prižiūrimų objektų skaičius augo tolygiai ir sparčiai, dabar per metus įvairios apimties projektų skaičiuojama netoli 200. Pasak VVK vadovės Rasos Čeponytės, per kelerius artimiausius metus nemažai dėmesio bus skiriama būtent sveikatos priežiūros įstaigoms – remonto darbai virs Lazdynų poliklinikoje, Antakalnio poliklinikoje bei Vilniaus miesto klinikinėje Antakalnio ligoninėje, vasaros pabaigoje jau pasirašyta rangos sutartis dėl Naujininkų poliklinikos remonto.

Dalyje sostinės sveikatos priežiūros įstaigų įvairaus sudėtingumo remonto darbai vyko per pastaruosius kelerius metus ir yra arba visiškai baigti, arba buvo užbaigtas tam tikras darbų etapas.

Nuo esminės rekonstrukcijos iki smulkesnių darbų

Prieš penkerius metus buvo rekonstruota Vilniaus Šv. Roko ligoninė, dabar veikianti Klinikų gatvėje. Rekonstrukcijos, kuri atsiėjo 5,8 mln. eurų, metu atnaujinta daugiau nei 6 tūkst. kv. m patalpų, pakeisti pastato langai, durys, virš buvusio baseino ir pagrindinio korpuso pastatytos papildomos patalpos. Atnaujintoje sveikatos priežiūros įstaigoje įrengti du papildomi, pritaikyti transportuoti lovas, liftai. Kaip pasakoja R.Čeponytė, atnaujinant šį pastatą didelis dėmesys buvo skiriamas žmonių su negalia poreikiams. Pavyzdžiui, regėjimo negalią turintiems ligoniams buvo įrengtas liftas su Brailio rašto žymenimis ir pan.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šv. Roko ligoninė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šv. Roko ligoninė

Prieš trejus metus suremontuotas ir VšĮ Centro poliklinikos Senamiesčio filialo Pylimo g. 56 pastatas, esantis netoli Halės turgavietės. Nors darbai nebuvo itin didelės apimties ir kainavo apie 300 tūkst. eurų, jie leido žymiai pagerinti poliklinikos filialo infrastruktūrą.

Prieš kelerius metus atvėrė duris ir itin svarbi socialinių paslaugų įstaiga – Neįgaliųjų ir sutrikusio intelekto vaikų socialinės globos centras. Jis įkurtas rekonstravus specialųjį lopšelį-darželį „Čiauškutis“ ir pastačius jo priestatą. Pasak R.Čeponytės, prie jau buvusio lopšelio-darželio pastato iškilo priestatas, kuriame įrengti poilsio kambariai, žaidimų kambarys, darbuotojų kabinetai, valgykla, salė. Šis projektas atsiėjo per 1 mln. eurų.

Darbai užvirs Antakalnyje

Antakalnyje, kur telkiasi ne viena sveikatos priežiūros įstaiga, artimiausiais metais vyks darbai Antakalnio poliklinikoje bei Vilniaus miesto klinikinėje Antakalnio ligoninėje.

Kaip pasakoja pašnekovė, įgyvendinant didelės apimties Antakalnio poliklinikos remonto ir rekonstrukcijos projektą, ant dviaukščio poliklinikos pastato bus pastatytas dviejų aukštų antstatas ir atnaujintas senasis statinys. Numatyta, jog pirmame antstato aukšte įsikurs Psichikos sveikatos centras ir Psichikos sveikatos centro dienos stacionaras, o antrajame – Chirurginis skyrius su operacijoms skirtu bloku. „Senąjį dviaukštį poliklinikos pastatą planuojama rekonstruoti, bus perplanuotos erdvės, atnaujintos vandentiekio, buitinių ir lietaus nuotekų sistemos, pastatas bus pritaikytas žmonėms su negalia“, – vardina R.Čeponytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antakalnio poliklinika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antakalnio poliklinika

Šių metų balandį pasirašyta projekto korektūros sutartis ir dėl Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnyje. Projektuotojai pateikė planus ligoninės galutinei peržiūrai po pastabų. Liepos pradžioje vykusio pasitarimo su NVSC metu, buvo pateiktos pastabos patalpų išplanavimui. „Vasarą gavus įrangos technologiją paaiškėjo, kad dar reikės koreguoti patalpų planus, tačiau pačioje vasaros pabaigoje ligoninei pateikti galutiniai planai suderinimui. Dar iki šių metų pabaigos projektą planuojama užbaigti ir gauti statybą leidžiantį dokumentą“, – pasakojo R.Čeponytė.

Asmeninio albumo nuotr. /Rasa Čeponytė
Asmeninio albumo nuotr. /Rasa Čeponytė

Beje, šioje ligoninėje didesnės ar mažesnės apimties darbai vyko ir ankstesniais metais – ligoninės pastate Antakalnio g. 124 vyko rūsio kapitalinio remonto darbai, o pastate Antakalnio g. 57 – Centrinės strerilizacinės rekonstrukcija, remontuota lietaus nuvedimo sistema.

Dėmesys Lazdynų ir Naujininkų poliklinikoms

Neilgai trukus turėtų būti atnaujinama ir VšĮ Lazdynų poliklinika, čia planuojama atlikti odontologijos kabinetų paprastojo remonto darbus. „Minimaliai perplanuojant patalpas bus įrengti penki šiuolaikiški odontologijos kabinetai, atnaujinama įranga, inžinerinės sistemos, apšvietimas, vidinė apdaila, – būsimą projektą komentuoja R.Čeponytė. – Planuojama įrengti skaitmeninį dantų rentgeno kabinetą bei atnaujinti šalia esantį koridorių. Šiame objekte jau sumontuoti parkinių šviestuvų pamatai, sodinami želdynai, paruošti pagrindai takų viršutinio sluoksnio įrengimui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lazdynų poliklinika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lazdynų poliklinika

Vasaros pabaigoje buvo pasirašyta rangos sutartis dėl Naujininkų poliklinikos rangos darbų. Sutarties vertė 550 tūkst. eurų., o darbai turi būti atlikti iki 2021 m. gegužės. Šiuo metu jau pradėtas griauti senasis pastatas, startavo ir projekto konstrukcinės dalies projektavimo darbai. Pasak VVK vadovės, įgyvendinant šį projektą Naujininkų poliklinikai priklausantis Salininkų filialo pastatas P.Žvirkos gatvėje bus nugriautas, o vietoj jo iškils vieno aukšto ambulatorija, kurioje bus įrengti kabinetai gydytojams, procedūrų kabinetas, laboratorija, odontologo kabinetas, sterilizacinė ir kitos pilnaverčiam sveiktos priežiūros įstaigos funkcionavimui reikalingos patalpos.


Medžiaga parengta pagal UAB „Vilniaus vystymo kompanija“ užsakymą. Turinys apmokėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius