-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rukla, čečėnai ir užkasti liepsnosvaidžiai

Lukiškių kalėjime Vilniuje teismo nuosprendžio laukiantis Airijos pilietis Michaelas Campbellas gali būti įkalintas kelioms dešimtims metų. Jei jo kaltė bus įrodyta, airių teroristinės grupuotės „Real IRA“ narys taps vienu nedaugelio už nelegalią prekybą ginklais mūsų šalyje nuteistų asmenų.
AK-47
AK-47 / wikimedia.org nuotr.

Airis įkliuvo per specialią tarptautinę operaciją 2008-ųjų sausio 22-ąją, vos spėjęs nusipirkti įspūdingą kiekį galingų sprogmenų bei šaunamųjų ginklų: snaiperio šautuvą, trotilo, granatsvaidžius, detonatorius.
Redakcijos turimais duomenimis, slaptus ginklų prekybos takus Lietuvoje yra pramynę ir kitų karingų grupuočių atstovai. Kaip teigiama, JAV konfidecialaus diplomatinio susirašinėjimo protokoluose, prieš keletą metų Lietuvos pareigūnai kreipėsi pagalbos į amerikiečių specialistus nustatant aptiktų ginklų kilmę. Iki 2015 metų įslaptintame dokumente Nr. 000519 aprašomas situacija, kai netoli pabėgėlių stovyklos Rukloje buvo aptiktas didelis ginklų bei sprogmenų kiekis.

Požeminis arsenalas

Įvykdyti valstybinio perversmą jų gal ir nebūtų pakakę, bet aiškinantis santykius su konkurentų gauja ar planuojant nedidelį teroro aktą – pats tas. Duobę su ginklais miške už 200 metrų nuo pabėgėlių stovyklos rado vaikai. Pirmiausia pamatę iš žemės kyšantį brezento gabalą, jie iškasė visą maišą ir pamatę, kas jame, pranešė tėvams.
Štai kas ten buvo užkasta: du Rusijos gamybos 93 mm liepsnosvaidžiai  "РПО-А Шмель" du automatai AK-47 ir jų šaudmenys, vienas 400 gramų trotilo blokas, dar trys blokai trotilo po 200 gramų, suvynioti lipnia juosta į vieną paketą, mobilusis telefonas, modifikuotas taip, kad būtų naudojamas kaip nuotolinis sprogimo detonatorius, 200 gramų plastikinių sprogmenų, sprogdikliai.

Lietuvos policijos manymu, ginklų požeminę slėptuvę buvo įrengę čečėnai, gyvenantys Rukloje. Tuo metu, kai ji buvo aptikta, stovykloje gyveno tuzinas šios tautybės atstovų. Kaip pastebėjo tyrėjai, iki šio epizodo Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovai niekada nenaudojo liepsnosvaidžių ir tikriausiai neturi jokių priežasčių juos naudoti ateityje. Be to, ant ginklų rastų pirštų antspaudų ir DNR pavyzdžių atitikmenų nėra jokiose Lietuvos duomenų bazėse.

Rusai – nuošalyje

VSD informavo apie tame pačiame regione aptiktą 81 mm prieštankinę raketą.Peršvietus liepsnosvaidžius rentgeno aparatu  paaiškėjo, kad jų techniniai parametrai neatitinka aprašymo, o identifikavimo plokštelės buvo pašalintos. Į amerikiečius policija kreipėsi su prašymu suteikti techninės informacijos apie šios rūšies ginklus bei jų sunaikinimo būdus. Sutarta, kad lietuviai perduos radinį JAV ambasadai Vilniuje tolesnei ekspertizei.

Policija taip pat pripažino neturinti jokių duomenų iš kur ginklai buvo atgabenti į Ruklą ir kokia yra jų galutinė paskirtis, bet patikino neinformavusi apie tai Rusijos atstovų Lietuvoje.  Kai tirdami šį reikalą amerikiečiai kreipėsi papildomos informacijos į Valstybės saugumo departamentą, paaiškėjo dar viena įdomi aplinkybė: VSD informavo apie tame pačiame regione aptiktą 81 mm prieštankinę raketą. Paprašiusi paaiškinimo apie sprogmenis, ambasada sužinojo, kad raketa buvo aptikta kitoje slėptuvėje.

Lietuviškas tranzitas

Akivaizdžiai suerzinti šių radinių, JAV diplomatai pranešime Valstybės departamentui Vašingtone įspėja, kad Lietuva gali būti tarptautinės ginklų kontrabandos tinklo dalis, apie kurią iki šiol net neįtarta. Atkreipiamas dėmesys, kad Lietuvoje gyvenantys čečėnai iki šio atvejo buvo įsivėlę į kelis ginkluotus konfliktus, bet nebuvo laikomi teroristine grėsme.

Čia pat primenama, kad Lietuvoje veikiantis čečėnų interneto portalas (turimas galvoje portalas kavkazcenter.com, kuris vėliau buvo priverstas išsikelti – red.) ir informuojama Lietuvos teisėsaugos nuostata, esą čečėnai nekelia jokios grėsmės visuomenei. Tačiau pranešimo autorius pabrėžia skeptiškai vertinantis tokią nuostatą ir žada labai rimtai stebėti šio tyrimo eigą. Vėlesniuose susirašinėjimuose apie šią bylą nebeužsimenama.

Originalų dokumentą galite skaityti čia https://www.15min.lt/pdf/doc/rukla.pdf

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius