Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 22

7 idėjos, kaip keliauti ir atostogauti tvariau: tvarių kelionių gidas

Pastaruoju metu vis dažniau kalbame apie keliones. Kur keliausime, kai ir vėl atsidarys sienos. Kur galime atostogauti be privalomų karantinų ir t.t. Tiesa, vis dažniau kalbame ir apie žalą klimatui. Tenka pripažinti, kad tuo metu atostogos į galvą ateina retam. Ar atostogos ir tvarus gyvenimo būdas suderinami dalykai? Mes manome, kad taip ir Žemės dienos proga dalinamės patarimais leisiančiais keliauti tvariau.
Praha, Čekija
Praha, Čekija / 123rf.com nuotr.

Anglies dvideginį (CO2) išskiriame tiek skraidydami, tiek ekskursijoje, tiek apsistodami viešbučiuose. Žinoma, atsisakyti kelionių bei atostogų užsienyje būtų labai sunku ir, veikiausiai, neteisinga. Turizmas kuria darbo vietas, praplečia akiračius ir, paprasčiau, džiugina. Tą matome net ir pandemijos akivaizdoje. Tad vietoj to, kad kelionėms sakytume ne, geriau keliauti tvariau. Gera žinia ta, jog tam yra daugybė paprastų būdų, apie kuriuos dažnai net nesusimąstome.

Visi jie surinkti į internetinį tvaraus keliavimo gidą #GalimTvariau. Kaip sako vienas iniciatyvos lyderių, asociacijos „Aktyvus jaunimas“ direktorius Gediminas Kondrackis: „Kartais galima pagalvoti, kad būti tvariais, reiškia grįžti į Akmens amžių. Nieko panašaus! Patys nustebome, kaip paprasta sumažinti savo CO2 pėdsaką – poveikį klimatui ir gamtai. Tikimės, kad tvaraus keliavimo gidas bus pradžia kitokiai atostogų ir kelionių kultūrai Lietuvoje.“

Pateikiame 7 geriausius patarimus, kaip keliauti žaliau jau šiandien

1. Jei galite, rinkitės kelionę traukiniu ar autobusu

Kelionė traukiniu yra apie 5 kartus „žalesnė“ nei kelionė lėktuvu (lyginant pagal išskiriamą CO2 vienam kilometrui). Taip pat keliaujant traukiniais ar autobusais galima išvengti ilgų ir kartais nemalonių patikrų oro uostuose. Dar vienas traukinių pliusas – daugiau erdvės keleiviams. Žinoma, kartais nebūna kitos išeities, kaip tik keliauti lėktuvu.

2. Atostogaujate paplūdimyje? Išvalykite jį kartu su kelionės draugais

Vietinio paplūdimio išvalymas – puikus būdas ne tik gauti, bet ir kažką duoti savo lankomai vietai. Plius, tai – ganėtinai paprasta, tau reikės tik šiukšlių maišų, pirštinių ir rūšiavimo / perdirbimo taško. Čia galite pamatyti kaip tai daro „Aktyvaus jaunimo“ komanda.

3. Į keliones pasiimkite mažiau bagažo

Kiekvienas papildomas kilogramas lėktuve reiškia papildomai sunaudotą kurą, kas, galiausiai, virsta išskirtu CO2. Kalbant konkrečiais skaičiais, kiekvienas bagažo kilogramas papildomai „pagamina“ apie kilogramą CO2 skrydyje iš Vilniaus į Dubliną.

4. Nespausdinkite lėktuvo bilieto

21 amžiuje užtenka ir bilieto mobiliajame telefone, be to sutaupysite popieriaus.

5. Išvykdami iš namų, nepamirškite išjungti prietaisų iš elektros tinklo

Dauguma prietaisų, įjungtų į elektros tinklą, naudoja energiją (net ir neveikdami). Išjungdami juos ne tik sutaupysite, bet ir būsite tvaresni.

6. Nekeiskite viešbučio rankšluosčių ir patalynės kasdien

Namie rankšluosčius ir patalynę keičiame ne kasdien. Taip pat reikėtų elgtis ir kelionėse. Kiekvienas nebūtinas skalbimas ar lyginimas bereikalingai naudoja vandenį ir energiją.

7. Kompensuokite sukuriamą CO2 pėdsaką

CO2 kompensacija leidžia keleiviams atsverti jų skrydžio(-ių) metu sukuriamą anglies dioksido lygį – CO2 pėdsaką. Kaip tai veikia: suskaičiavus savo CO2 pėdsaką, galime jį kompensuoti investuodami į projektus, kurie siekia sumažinti bendrą CO2 kiekį pasaulyje, pavyzdžiui, sodindami medžius.

Tiesa, vien šios priemonės neužtenka, kad klimato kaitos procesai sulėtėtų. Tad, visų pirma reikia stengtis kiek įmanoma mažinti savo išskiriamo CO2 kiekį, o kompensuoti tik likutį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius