Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 29

Meksikiečių įmonė avokadų kauliukus paverčia vienkartiniais indais: per mėnesį sunaudoja net 130 tonų

Avokadai – daugelio mėgstami ir pastaruoju metu visame pasaulyje išpopuliarėję vaisiai, kurių auginimas, deja, turi ir neigiamų pasekmių aplinkai.
Biofase
Biofase / „Instagram“ nuotr.

Pirmiausia todėl, kad šiems augalams reikia labai daug vandens – teigiama, kad tuose Pietų ir Centrinės Amerikos regionuose, kur intensyviai plečiami avokadų ūkiai, ima trūkti vandens tiek kitiems pasėliams tiek buitinėms žmonių poreikiams.

Yra ir kita, tiesa, ne tokia aštri problema – ką daryti su avokadų kauliukais? Juk visų jų tikrai nepanaudosime meno dirbiniams.

Meksikoje įsikūrusi įmonė „Biofase“ turi dar vieną idėją: perdirbtus avokadų kauliukus paversti biologiškai skaidomais stalo įrankiais. „Biofase“ savo žaliavą gauna daugiausia iš gvakamolės ir avokadų aliejaus gamintojų, kurie kitu atveju tiesiog išmestų avokadų kauliukus į sąvartyną.

Pasak tinklapio treehugger.com, ši meksikiečių įmonė taiko savo patentuotą procesą, kad kas mėnesį maždaug 130 tonų avokadų kauliukų paverstų biopolimerine medžiaga, kurią kompanija vadina „avoplastu“. Iš jos vėliau gaminamos šakutės, peiliai, šaukštai ir vienkartiniai šiaudeliai gėrimams.

Įmonė gamina produktus iš dviejų rūšių medžiagos: vieno tipo „avoplastas“ biologiškai suyra per 240 dienų, kita tinka kompostavimui, t.y., panaudotus gaminius reikia sudėti į komposto krūvą, kad jie būtų visiškai suskaidyti.

Pasak įmonės, anksčiau Meksikai reikėdavo visus biologiškai skaidaus plastiko gaminius importuoti iš kitų šalių, o „Biofase“ pirmoji šalyje pasiūlė vietoje gaminamus produktus iš aplinkai draugiškos plastiką primenančios medžiagos.

Pastaruoju metu Meksikoje tai tampa ypač aktualu, nes šalyje išpopuliarėjo gamtosaugos iniciatyvos, o daugelis Meksikos savivaldybių priėmė įstatymus, skatinančius naudoti mažiau arba visai draudžiančius vienkartinius plastiko indus ir pakuotes, todėl akivaizdu, kad reikia vis daugiau alternatyvų plastikui. Šiuo metu „Biofase“ produktai jau naudojami ne tik Meksikoje, bet ir dar 11-oje Lotynų Amerikos šalių.

Kaip savo tinklapyje (kol kas – tik ispanų kalba) rašo „Biofase“, jos gaminiai ne tik draugiški aplinkai ir patogūs, bet ir palyginti nebrangūs, palyginti su kitais savaime suyrančiais plastiko pakaitalais. „Biofase“ teigimu, biologiškai skaidūs plastiko pakaitalai, tokie kokius siūlo ši ir kitos įmonės, yra svarbi priemonė, padedanti sumažinti didžiulį neigiamą vienkartinių plastiko gaminių poveikį mūsų aplinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius