-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 03 15

Nuo pirmadienio žuvų neršto ir migracijos laikotarpiu – draudimas tvarkyti vandens telkinius

Žemės savininkai, norintys savo teritorijoje susitvarkyti vandens telkinių pakrantes, turėtų luktelėti – jau galioja draudimas atlikti vandens telkinių tvarkymo darbus. Pagal galiojantį Paviršinių vandens telkinių tvarkymo reikalavimų aprašą, vandens telkinio tvarkymo darbus draudžiama vykdyti vandens paukščių perėjimo, pavasarinio žuvų neršto ir migracijos laikotarpiu nuo kovo 15 iki birželio 30 dienos, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vanduo
Vandens telkinys / 123rf nuotr.

Panevėžio valdybos Biržų aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Elona Pipiraitė primena, kad pašalinta augalija ir dugno nuosėdos negali būti sandėliuojamos, šalinamos ar paskleidžiamos vandens telkiniuose, pelkių ir šaltinynų teritorijose, akmenynuose, natūraliose pievose, saugomų rūšių radavietėse ir augavietėse, potvynių užliejamose teritorijose ir vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose.

Šalinant dugno nuosėdas ir pjaunant makrofitus, labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad iškastas dugno nuosėdas ir nupjautos vandens augmenijos biomasę būtina iš karto surinkti ir išvežti sutvarkyti už vandens telkinio pakrantės apsaugos juostos, t. y. kuo toliau už tiesioginės paviršinės vandens prietakos baseino ribų.

Nesurinkta vandens augalų biomasė supūva vandens telkinyje, todėl toks makrofitų pjovimas nė kiek neprisideda prie vandens telkinio kokybės ir aplinkos gerinimo, o tik sudrumsčia vandenį arba net paskatina vandens augalijos plėtimąsi (kai susmulkinami ir paskleidžiami augalų šakniastiebiai ir pumpurai).

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad, norint atlikti vandens augalijos pjovimo ir vandens telkinio valymo darbus į saugomas teritorijas nepatenkančiuose telkiniuose, kai tvarkomas plotas yra nuo 4 iki 10 arų, būtina kreiptis į Aplinkos apsaugos agentūrą ir gauti leidimą“, – priduria E.Pipiraitė.

Pastaba: vandens telkinių tvarkymo ribojimai netaikomi vykdant darbus miestų ir miestelių teritorijose, kurios teisės aktų nustatyta tvarka priskirtos rekreacinėms teritorijoms. Papildomas draudimas atlikti vandens telkinių tvarkymo darbus galioja lašišinių žuvų neršto ir migracijos laikotarpiu nuo rugsėjo 15 d. iki gruodžio 31 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius