Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 20

Permainos tęsiasi: milijonai grąžintų pakuočių šiemet aiškiai rodė žaliąjį kursą

Kiekviena grąžinta gėrimų pakuotė po gana trumpo laiko vėl tampa nauja. Beveik penkerius metus Lietuvoje veikianti užstato sistema padėjo perdirbti tūkstančius tonų stiklo, PET plastiko, geležies ir aliuminio. VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) duomenimis, gyventojai šiemet ir toliau gerino taros surinkimo rekordus.
 VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ bazėje
VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ bazėje / USAD

Iš viso per vienuolika šių metų mėnesių grąžinta beveik 572 mln. užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių, kurių daugiau negu pusę sudarė PET plastiko buteliai. Skaičiuojama, kad vienas Lietuvos gyventojas per sausį-lapkritį grąžino vidutiniškai 205 pakuotes. Ne veltui kasmet atliekama apklausa rodo, kad dauguma žmonių pastebi, jog įvedus pakuotės užstato sistemą, parkuose, paežerėse ir kitose žmonių lankomose gamtos vietose sumažėjo paliekamų šiukšlių.

Per rudenį atliktą tyrimą taip pat paaiškėjo, kad penktadalis respondentų tarą grąžina bent kartą per savaitę, o daugiausia žmonių pakuotes į taromatus ir kitas surinkimo vietas atgabena sykį ar keliskart per mėnesį.

Vienas Lietuvos gyventojas per sausį-lapkritį grąžino vidutiniškai 205 pakuotes.

Beveik 6 milijonais daugiau

Visgi šių metų statistika leidžia daryti prielaidą, kad pandemija turėjo įtakos taros surinkimo dinamikai – per karantiną pavasario mėnesiais pakuočių buvo grąžinama penktadaliu mažiau. VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ vadovas Gintaras Varnas primena, kad dėl Vyriausybės paskelbtų apribojimų pavasarį dalis pakuočių surinkimo vietų buvo uždaryta – už taros surinkimo vietas atsakingi prekybininkai laikėsi ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimo ir bendrų sveikatos apsaugos rekomendacijų, todėl dalyje vietų užstatinių pakuočių priėmimas buvo sustabdytas ir ribojamas iki birželio 1 dienos.

Tačiau vėlesnių mėnesių rezultatai neleidžia abejoti, kad Lietuvos gyventojai išlaikė įprotį rūšiuoti ir grąžinti užstato pakuotes. Bendri vienuolikos mėnesių rezultatai rodo, kad 2020 metais pakuočių surinkta beveik 6 milijonais daugiau negu per tą patį laikotarpį pernai.

G. Varnas sako, kad šią vasarą galima vadinti rekordine, nes per birželį-rugpjūtį buvo grąžinta beveik 200 mln. vienkartinių pakuočių. Rugpjūtį buvo pasiektas absoliutus vieno mėnesio rekordas – gyventojai grąžino daugiau kaip 68,1 mln. pakuočių. Šis rezultatas buvo maždaug 80 proc. didesnis už balandžio, kai per mėnesį surinktų pakuočių skaičius siekė 37,3 mln.

Partnerio nuotr./G. Varnas ir skaičiavimo centras
Partnerio nuotr./G. Varnas ir skaičiavimo centras

„Gėrimų pardavimai ir vartojimas natūraliai išauga kiekvieną vasarą, todėl būtent šiltuoju sezonu žmonės grąžina daugiau pakuočių“, – teigia G. Varnas.

2020 metais pakuočių surinkta beveik 6 milijonais daugiau negu per tą patį laikotarpį pernai.

Sėkmingos lenktynės ir aukšto pareigūno įvertinimas

USAD vadovo nuomone, geriems vasaros rezultatams įtakos galėjo turėti ir pirmąkart Lietuvoje surengtos „Nacionalinės Eko lenktynės“ – smagus edukacinis žaidimas, skirtas užstato sistemos naudotojams. Per devynias savaites specialią programėlę parsisiuntė ir į žaidimą įsitraukė daugiau negu 21 tūkst. dalyvių. Žmonės atsakinėjo į klausimus, kaupė žinias apie ekologiją ir aplinkosaugą, tvarią gyvenseną ir kasdienių pasirinkimų poveikį aplinkai.

Aktyviausi Eko lenktynių dalyviai iš viso atsakė į daugiau negu 100 klausimų, o daugiausia teisingų atsakymų surinkę žaidėjai pasidalijo smagius prizus. Pasak G. Varno, visuomenės susidomėjimas žaidimu pranoko bet kokius lūkesčius ir puikiai įrodė, kad ekologijos tema yra aktuali tiek didžiųjų miestų gyventojams, tiek regionų.

Kad tinkamas atliekų surinkimas ir perdirbimas yra labai svarbus ir tvariai valstybės ateičiai, ir visos Europos žaliajam kursui, akcentavo Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius, rudenį su oficialiu vizitu apsilankęs VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ biure ir pakuočių skaičiavimo centre Vilniuje.

Už aplinkosaugą, vandenynus ir žvejybą Europos Komisijoje atsakingas V. Sinkevičius susipažino su USAD veikla bei jos rezultatais.

USAD/V. Sinkevičiaus vizitas VšĮ „Užstato sistemos administratorius“
USAD/V. Sinkevičiaus vizitas VšĮ „Užstato sistemos administratorius“

Pareigūnas pabrėžė, kad Europos Sąjungos tikslui iki 2050 metų tapti klimatui neutraliu žemynu, tikslo reikia ne tik bendrų ES, bet ir kiekvienos valstybės narės pastangų. „Todėl kiekvienas sėkmingai veikiantis nacionalinio masto projektas yra svarbus ir įgyvendinant šį tikslą, ir kuriant žiediškumo principais grįstą ekonomiką, kuri naudinga ir vartotojams, ir verslui, ir aplinkai“, – kalbėjo Europos Komisijos narys V. Sinkevičius.

Spalio mėnesį USAD užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad šiemet, kaip ir pernai, vienkartinių pakuočių užstato sistema naudojasi 9 iš 10 apklaustų Lietuvos gyventojų. Užstato sistemoje surenkama 92 proc. į rinką išleistų gėrimų pakuočių arba daugiau nei 600 milijonų per metus.


Jei nedalyvavote „Nacionalinėse Eko lenktynėse“ ar svarstote, kokius klausimus gvildeno žaidėjai, atlikite trumpą testą ir pasitikrinkite žinias apie taršą, aplinkosaugą bei Lietuvos gamtą. Norėdami atlikti testą, spauskite „Pradėti“.


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius