Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moterys gali pasigirti stipresne imunine sistema

Jau daugelį šimtmečių moterys yra vadinamos silpnąja lytimi, tačiau, jeigu kalbama apie ligas ar įvairias infekcijas, moterys yra kur kas labiau užsigrūdinusios nei vyrai, – praneša dailymail.co.uk.
Moteris prie jūros
Moteris prie jūros / 123RF nuotr.

Pasirodo, kad Motina Gamta dailiosios lyties atstovėms suteikė puikią imuninę sistemą, leidžiančią joms apsiginti nuo puolančių mikrobų kur kas geriau, nei tai gali padaryti vyrai.

Pasak neseniai atlikto tyrimo autorių, moterys yra genetiškai užprogramuotos geriau apsisaugoti nuo įvairių infekcijų ir daugelio vėžio formų.

Stipresnio moterų imuniteto paslaptis slypi biologiniuose skirtumuose tarp abiejų lyčių. Moterys turi dvi X chromosomas, o vyrai turi tik vieną ir daug mažesnę X ir Y chromosomą.

Tai reiškia, kad moterų organizme yra daugiau mikroRNA, trumpų RNR grandinių, užkoduotų X chromosomoje. Šios mažytės ribonukleino rūgštys laikomos pagrindinėmis imuninės sistemos reguliatorėmis.

Dr. Claude'as Libert'as iš Belgijoje esančio Gento universiteto vadovavo tyrimui, kuriame buvo sudarytas detalus X chromosomoje randamų mikroRNA, turinčių reikšmės imunitetui ir vėžiui, dalelių žemėlapis.

„Statistika rodo, kad žmonių rasėje, kaip ir tarp kitų žinduolių, moterys gyvena ilgiau nei vyrai ir jos yra pajėgesnės kovoti su įvairiomis infekcijomis ar traumomis. Mes manome, kad taip yra dėl X chromosomos, kurioje yra 10 proc. visų iki šiol atrastų žmogaus mikroRNR fragmentų.“

Dr. Eleanora Fish, moterų sveikatos ir imunobiologijos profesorė iš Toronto universiteto, apie šio tyrimo išvadas taip pat palankiai atsiliepia: „Moterims pasisekė, kad jos turi dvi X chromosomas. MikroRNA yra labai svarbios reguliuojant tuos baltymus, kurie skatina ląstelių augimą ir imuniteto atsaką. Negana to, jos slopina baltymų, kurie skatina vėžį, gaminimąsi organizme.“

Vis dėlto, anot mokslininkės, yra ir blogoji tokio stipraus imuniteto pusė: „Moterims yra didesnė tikimybė susirgti autoimuninėmis ligomis, o gripas joms gali būti kur kas sunkesnės formos nei vyrams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius