-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyrams yra didesnė rizika susirgti diabetu

Mokslininkai tvirtina išsiaiškinę, kodėl vyrams yra didesnė rizika nei moterims susirgti antrojo tipo diabetu, – rašoma bbc.com tinklalapyje.
Insulinas
Insulinas / „Scanpix“ nuotr.

Pasirodo, stipriosios lyties atstovai biologiškai yra daug jautresni nei moterys.

Atliktos studijos rezultatai parodė, kad vyrams reikia priaugti kur kas mažiau svorio nei moterims, kad jiems išsivystytų minėta būklė.

Glazgo universiteto komanda išsiaiškino, kad vyrų, kurie serga šia liga, kūno masės indeksas (KMI) buvo kur kas mažesnis nei moterų.

Jie mano, kad vienas svarbiausių tai lemiančių faktorių – žmogaus organizme esančių riebalų pasiskirstymas. Vyrų organizmuose riebalai „apsistoja“ ties liemeniu ir kepenimis. Tuo tarpu moterų organizmuose riebalai nusėda ties šlaunų ir klubų sritimis.

„Tai reiškia, kad moterims reikia prikaupti kur kas daugiau riebalų, nei vyrams, kad joms pradėtų vystytis diabetas“, – žurnale „Diabetologia“ aiškina mokslininkai.

Diabeto atsiradimo priežastis – žmogaus svoris

Antrojo tipo diabetą sukelia pernelyg didelis cukraus kiekis kraujyje, kuris atsiranda, kai organizmo sugebėjimas reguliuoti cukraus kiekius tam tikruose organuose yra pažeidžiamas. Tokia būklė yra siejama su riebalų atsiradimu kepenyse ar raumenyse.

Širdies, kraujagyslių ir medicinos mokslų instituto profesorius Naveedas Sattaras vadovavo tyrimui, kurio metu buvo analizuojami diabetu sergančių 51,920 vyrų ir 43,137 moterų duomenys Škotijoje. Buvo kreipiamas dėmesys į tyrime dalyvavusių žmonių kūno svorį ir antsvorį, remiantis KMI apskaičiavimais.

Pastebėta, kad vyrams diabetas išsivystė, kai jų KMI siekė 31.83, o moterims – kai jų KMI buvo 33.69. Mokslininkai tvirtina, kad šis tyrimas paaiškina, kodėl visame pasaulyje vyrai dažniau už moteris serga diabetu.

„Išties kelia nerimą tai, kad vyrams yra didelė rizika susirgti antrojo tipo diabetu. Šis tyrimas mums padės suprasti, kas lemia tokią tendenciją, o tai išsiaiškinę mes galėsime taikyti efektyvesnius metodus, kad savo pacientams galėtume padėti išvengti antrojo tipo diabeto. Žmonėms tiesiog reikėtų valgyti sveiką, kuo mažiau riebalų turintį maistą ir bent keletą kartų per savaitę pasportuoti“, – pataria Diabeto tyrimų vadovė dr. Victoria King.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius