Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ledai – skanu, sotu bei naudinga

Įvairūs šaldyti gaminiai vartoti labai seniai. Yra žinoma, kad Romos imperatorius Neronas (37–68 m.) įsakė iš kalnų atvežti ledo ir sumaišyti jį su vaisiais. Tikėtina, kad žmonės, gyvenę prie sniego, labai seniai maišė sniegą su medumi ar kitais natūraliais saldikliais.
Ledai
Ledai / BFL nuotr.

Šiuolaikiniai vakarietiški ledai tikriausiai pradėti gaminti XVII a. pradžioje JAV, kur idėją iš Prancūzijos atvežė Bendžaminas Franklinas. Pirmą ledo gaminimo įmonę nusipirko Džordžas Vašingtonas, o išpopuliarino Tomas Džefersonas, įtraukęs receptą į savo receptų knygą.

Mūsų šalyje dabar yra gerokai virš poros šimtų įvairių rūšių bei pavidalo lietuviškų ledų. Kadangi Lietuvoje ledai daugiausia gaminami iš natūralaus pieno ir grietinėlės ir juose nėra daug cheminių priedų, juos labiau vertina užsienio mitybos ekspertai bei dietologai.

Pieniški, grietininiai ledai ir plombyras gaminami iš pieno, grietinėlės, sviesto, kartais dedama kiaušinių, vaisiniai ledai – iš uogų ir vaisių sulčių, tyrių, sirupų, aromatiniai – iš vandens ir aromatinių esencijų. Struktūrai ir konsistencijai pagerinti į visus ledus dedama stabilizuojamųjų medžiagų: želatinos, krakmolo, agaro. Skoniui pagerinti dedama cukraus, o į pieniškus, grietininius ir plombyrą – dar ir riešutų, kakavos, šokolado, sausainių, vanilės, įvairių džemų, fasuojant ledai glaistomi įvairaus skonio glaistais.

Ledai yra ne tik skanus desertas, bet ir maistas, dažnai savo kalorijomis atstojantis pusryčius ar pietus. Suvalgę ledų organizmą praturtiname lengvai pasisavinamais pieno baltymais, angliavandeniais, vitaminais C, A, E, mineralinėmis medžiagomis. Ledai ne tik suteikia energijos, pasotina, bet karštą dieną sumažina stresą ir nervinę įtampą. Pieno riebaluose vyrauja sočiosios riebalų rūgštys, kurių per dideli kiekiai maiste nerekomenduojami vyresnio amžiaus žmonėms, nes pastarieji gali turėti problemų dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Tiems, kuriems reikia riboti gyvūninius riebalus, reikėtų rinktis vaisinius ledus arba šerbetą.

Europos terapeutai patvirtino, kad retkarčiais ledų suvalgantis žmogus yra atsparesins oro temperatūrų svyravimui, peršalimui, gerklų uždegimui.

Ledų reiktų vengti turintiems absoliutų fermento laktazės deficitą, žmonėms, alergiškiems pieno baltymui. Turintiems polinkį pilnėjimui labiau tinka liesesni ledai. Po gerklų ir kvėpavimo takų uždegimo ledų nepatariama valgyti apie dešimt dienų.

Renkantis ledus svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį. Reikia rinktis tuos, kuriuose mažesnis maisto priedų skaičius. Jei esate alergiškas, geriau rinktis ledus be kakavos, riešutų, šokolado, braškių, ananasų ir t.t. Taip pat reiktų vengti ledų, kurių sudėtyje yra fruktozės, kadangi ji laisvina vidurius. Geriau rinktis ledus su cukrumi ir gliukoze.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius