Dabar populiaru
Publikuota: 2012 kovo 9d. 06:51

Mokslininkai: vitaminas E gali pakenkti kaulams

Maisto papildai
Tomo Urbelionio/BFL nuotr. / Maisto papildai

Maisto papildai, kuriose yra daug vitamino E, gali pakenkti kaulams, – tikina japonų mokslininkai.

Žurnale „Natūrali medicina“ Keio universiteto mokslininkai aprašė savo tyrimus su pelėmis, kuriuose graužikams buvo duodamos didelės vitamino E porcijos. Po kiek laiko mokslininkai pastebėjo, kad pelių kaulų struktūra stipriai pasikeitė, jeigu taip pat nutiktų ir žmonėms, padidėtų kaulų lūžių rizika, – praneša bbc.co.uk.

Vitaminas E yra randamas įvairiuose aliejuose, žaliose daržovėse, pavyzdžiui špinatuose ar brokoliuose, taip pat migdoluose ir lazdyno riešutuose.

Vitaminas E yra randamas įvairiuose aliejuose, žaliose daržovėse, pavyzdžiui špinatuose ar brokoliuose, taip pat migdoluose ir lazdyno riešutuose.

Iki šiol yra padaryta tikrai nemažai tyrimų, kuriose buvo daug išsiaiškinta apie žmogaus kaulų sveikatą ir apie vitaminą D, tačiau tai, kokį poveikį žmogaus organizmui gali turėti vitaminas E, dar nėra galutinai žinoma.

Keio universitete atlikto tyrimo su pelėmis metu mokslininkai stebėjo, kaip keičiasi graužikai, kurie visiškai nevartojo vitamino E, ir tie, kurie jo gaudavo daug.

Ir nors ankstesniuose tyrimuose buvo atskleista, kad vitaminas E daro pozityvų poveikį kaulų masei, tačiau japonų mokslininkai įrodė atvirkščiai. Pelėms, kurioms vitamino E nebuvo duodama, kaulai akivaizdžiai sustiprėjo, o tiems graužikams, kurie šio vitamino gaudavo pakankamai, kaulai stipriai susilpnėjo.

Kiek ankstesnio, 2010 metais atlikto, tyrimo metu mokslininkai išsiaiškino, kad vitaminas E galėtų būti naudingas kaulų augimui ir galėtų labai padėti senyviems žmonėms. Tačiau Aberdeeno universitete dirbanti medicinos profesorė tikina, kad yra nemažai tyrimų, taip pat ir jos, įrodančių ir neigiamą šio vitamino poveikį.

„Kuo toliau, tuo labiau aiškėja tikrasis vitamino E poveikis žmogaus organizmui. Daugelis tyrimų įrodė, kad jis veikiau padaro daugiau žalos, nei naudos“, – tikina profesorė, pridurdama, kad žmonėms tikrai nereikėtų visiškai atsisakyti produktų, kuriuose yra nedidelis vitamino E kiekis, nes jis žalos padaryti negali, tačiau reikėtų vengti vitamino E maisto papildų, kadangi juose yra gan nemažas šios medžiagos kiekis.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie 15min