-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patirtos galvos traumos grasina ilgalaikėmis pasekmėmis

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kovo 20 dieną minėta Pasaulinė galvos traumų supratimo diena. Kaip liudija statistika, 2009 metais 88 gyventojai iš 1000 patyrė traumų ir apsinuodijimų. Traumos buvo užregistruotos 294 tūkst. asmenų: 99,8 iš 1000 vaikų ir 85,4 iš 1000 suaugusiųjų.
Dviratininkai privalo dėvėti šalmus, nes tik jie apsaugos galvą, jei tektų kristi.
Dviratininkai privalo dėvėti šalmus, nes tik jie apsaugos galvą, jei tektų kristi. / „15min“ nuotr.
Temos: 1 HBO

Vaikai dažniau negu suaugusieji patiria pečių lanko ir rankos, klubų ir kojų, galvos sužalojimų, taip pat dažniau apsinuodija narkotikais, vaistais ir kitomis medžiagomis. Pagal sužalojimų skaičių, galvos sužalojimai 2009 m. buvo trečioje vietoje po pečių lanko ir rankų bei klubų ir kojų sužalojimų vaikų ir suaugusiųjų amžiaus grupėse, tačiau galvos traumos paprastai turi sunkesnių pasekmių tolimesnei žmonių sveikatai ir neįgalumui, nei kojų ar rankų sužalojimai.    

Didžiulė problema – nelaimės kelyje        

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, analizuojant visų sužalojimų priežastis, svarbia problema išlieka nelaimingi atsitikimai kelyje. 2009 metais Lietuvoje užregistruoti 3827 eismo įvykiai, kuriuose 370 žmonių žuvo, 4459 sužeisti. Lyginant su 2008-aisiais, 2009 metais dėl eismo įvykių keliuose žuvusių ir sužeistųjų skaičius sumažėjo ketvirtadaliu. Taikant griežtesnes priemones prieš vairavimą išgėrus, eismo vykių dėl neblaivių vairuotojų kaltės skaičius 2009 metais, lyginant su 2008-aisiais, sumažėjo 41 proc.

Siekiant apsaugoti galvą nuo sužalojimų, pagrindinė prevencinė priemonė – šalmų dėvėjimas pagal veiklos pobūdį: šalmas būtinas važiuojant dviračiu, mopedu, motociklu, riedlente, slidinėjant, čiuožinėjant snieglente ir pan. Ttaip pat labai svarbios ir kitos sužalojimų skaičių mažinančios prevencinės priemonės: būtina, kad visi eismo dalyviai laikytųsi saugaus eismo taisyklių, naudotų apsaugos priemones (diržus, vaikiškas automobilines kėdutes ir kt.), turėtų būti aktyvesnė smurto ir sužalojimų, įtakotų kritimų, prevencija.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius