-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smegenys senstant sumažėti gali tik žmonėms

Mažėjančios smegenys yra kaina, kurią turime sumokėti vien todėl, kad esame žmonės, - rašoma dailymail.co.uk tinklalapyje.
Smegenys.
Smegenys. / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Neuronai Smegenys

Neseniai atlikti tyrimai atskleidė, kad žmonėms senstant jų smegenys mažėja.

Neuronų netekimas laikui bėgant gali būti evoliucijos pasekmė – šis trūkumas turi būti priimtas mainais į dideles smegenis ir ilgą gyvenimo trukmę.

Mokslininkai patvirtino, kad smegenys nemažėja netgi mūsų artimiausiems giminaičiams – šimpanzėms. Taigi tai reiškia, kad toks reiškinys būdingas išskirtinai tik žmogui.

JAV mokslininkai, vadovaujami Vašingtono universiteto profesoriaus Cheto Sherwoodo, atliko magnetinio rezonanso tyrimą 99 įvairaus amžiaus šimpanzėms.

Gautus rezultatus jie palygino su 87 žmonėms atlikto smegenų magnetinio rezonanso tyrimo išvadomis.

Smegenų skenavimas parodė, kad žmogui senstant, sumažėjo visų pagrindinių jo smegenų struktūrų tūris. Tuo tarpu senstančių šimpanzių smegenys visiškai nepasikeitė.

„Žmonės senatvėje yra linkę sirgti smegenų ligomis, pvz. Alzheimerio liga, arba gan anksti netekti atminties – tai kaina, kurią mes mokame už tai, kad turime dideles smegenis ir galime pasigirti ilga gyvenimo trukme“, – tvirtina profesorius C.Sherwoodas.

Vis dėlto fiziškai žmonės sensta lėčiau nei šimpanzės. 30-ties metų sulaukusių šimpanzių dantys dažniausiai jau būna nusidėvėję, bendras jų svoris būna jau per didelis, ir neretai tokio amžiaus šimpanzės turi mažai energijos. Vis dėlto šimpanzių patelės gali daugintis beveik iki gyvenimo galo.

Taigi, nors fiziškai žmonės sveiki išlieka ilgiau nei šimpanzės, tačiau moterys vaikų susilaukti dažniausiai gali tik iki savo amžiaus vidurio.

Įdomu tai, kad moterų menopauzės laikotarpis sutampa su šimpanzių ir daugelio kitų laukinių beždžionių mirties amžiumi.

Anksčiau buvo manyta, kad ilgėjant žmogaus gyvenimo trukmei, didėja ir jo smegenys, tačiau dabar tapo aišku, kad taip žmonės patiria progresyvinį neurologinį senėjimą.

„Nors didelės smegenys ir ilgesnė gyvenimo trukmė žmogui yra labai naudingi, tačiau toks prisitaikymas turi savo kainą. Šie faktoriai susisieja vėlesniuose gyvenimo etapuose, kai senyvo amžiaus žmonės būna apgaubti sustiprinto neurodegeneracijos poveikio, tai reiškia, kad jiems silpsta atmintis“, – aiškina Chetas Sherwoodas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius