Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 12

Sostinę palikusią menininkę klientai atsekė į Druskininkus

Aušra Barštytė baigė bioinžinerijos studijas, dirbo vadybininke, bet galiausiai pasirinko tai, kas traukė nuo vaikystės. Metusi samdomą darbą moteris ėmė kurti originalias rankines ir aksesuarus. Maža to, nusprendusi, kad jai trūksta gamtos, Vilnių iškeitė į Druskininkus, kuriuos pamėgo ir jos klientai.
A.Barštytė
A.Barštytė

Verslas gimė iš poreikio

Baigusi bioinžinerijos studijas A.Barštytė liko sostinėje ir ėmė dirbti vadybininke. Tačiau jauna moteris vis ieškojo meninės ir kūrybinės veiklos – bandė kurti drabužius, juvelyrikos dirbinius, o galiausiai ėmė siūti išskirtines rankines.

„Galima sakyti, kad verslas mano gyvenime atsirado iš poreikio. Prieš ketverius metus ieškojau lietuvių dizainerių delninės. Tokios neradusi nusprendžiau pasigaminti pati, tačiau tuomet nepavyko (juokiasi).

Susižavėjusi austinių juostų pynimu, nusprendžiau iš jų susikurti didesnę rankinę. Paskui per atostogas padariau ir delninę. Taip ir įsisuko: tai draugei ką sukurdavau, tai pusseserei ar kam kitam. O kai socialiniame „Facebook“ paskelbiau konkursą rankinei laimėti, sulaukiau daug dėmesio iš visos Lietuvos“, – prisimena menininkė.

Kai vadybininkės darbą tapo sunku suderinti su rankinių siuvimu, ji pasirinko pastarąjį.

A.Barštytės kurtos rankinės
A.Barštytės kurtos rankinės

Sostinę iškeitė į kurortą

Išėjus iš samdomo darbo pokyčiai A.Barštytės gyvenime nesibaigė – netrukus ji nusprendė, kad laikas palikti sostinę.

„Esu gamtos žmogus, man reikia ežero. Prie jo pailsiu, pasisemiu naujų idėjų. O vykdama prie ežero Vilniuje sugaišdavau daug laiko“, – sakė ji.

Druskininkuose menininkė rado ir ramybę gamtos apsuptyje, ir puikiai išvystytą infrastruktūrą.

Druskininkuose menininkė rado ir ramybę gamtos apsuptyje, ir puikiai išvystytą infrastruktūrą. 2007-2013 metų laikotarpiu LR Vidaus reikalų ministerija (VRM) miesto atnaujinimui iš Europos Sąjungos (ES) fondų ir valstybės biudžeto skyrė 5 mln. eurų.

Buvo finansuoti septyni projektai, kurių metu įrengtas universalus sporto aikštynas, atnaujinti kurorto kultūros infrastruktūros objektai, sutvarkyta infrastruktūra savivaldybei priklausančiuose Leipalingio ir Viečiūnų miesteliuose.

„Druskininkuose ir ežeras šalia, ir infrastruktūra labai išvystyta, ir miestas puikiai tvarkomas, ir gyvenimas tiesiog verda. Jaunam žmogui čia pakanka baseinų, sporto salių, kavinių, įvairių renginių. Todėl esu labai patenkinta, kad įsikūriau čia“, – prisimena rankinių kūrėja.

Griauna stereotipą

Atstumas prekės ženklo „BANDA by Aušra“ gerbėjų taip pat neatbaidė.

„Klientės, kurios atostogauja ir poilsiauja Druskininkuose, užsuka į mano studiją-parduotuvę. Atvyksta iš Klaipėdos, Vilniaus, Kauno ir kitų miestų. Kelis kartus per metus dalyvauju mugėse. Tos, kurios seka mane internete, žino, kada jos vyksta, taip ir susitinkame.

Tiesa, dauguma nustemba, išgirdusios, kad kuriu Druskininkuose. Egzistuoja stereotipas, kad kurti galima tik Vilniuje ir tik čia vyksta kažkas įdomaus. Anaiptol! Druskininkuose man patinka, miestas puikiai sutvarkytas, viskas jaukiai išdėstyta šalia.

O visa kita juk nuo paties žmogaus priklauso. Jei nedirbsi, ir Vilniuje nieko neturėsi”, – įsitikinusi Aušra.

Kol kas menininkė dirba viena, tačiau jau netrukus ketina ieškoti pagalbininkų ir Druskininkuose sukurti bent keletą darbo vietų.

Egzistuoja stereotipas, kad kurti galima tik Vilniuje ir tik čia vyksta kažkas įdomaus. Anaiptol!

A.Barštytės kurtos rankinės
A.Barštytės kurtos rankinės

Vietoj pirties – „Menų kalvė“

Netrukus Druskininkai menininkams dar plačiau atvers duris. Vidaus reikalų ministerija pagal priemonę „Pereinamojo laikotarpio tikslinių teritorijų vystymas“ iš ES fondų ir valstybės biudžeto skyrė 308,5 tūkst. eurų amatų centro „Menų kalvė“ įkūrimui.

Projekto metu apleistas ir nenaudojamas buvusios pirties pastatas bus renovuotas ir pritaikytas amatų, kultūros ir edukacinei veiklai.

Bus įrengtos patalpos, kuriose galės veikti tapybos, tekstilės, keramikos, medžio drožybos, vitražo, kalvystės, vytelių pynimo, karpinių, akmentašystės, juvelyrikos dirbtuvės, galerija ir kitos ekspozicijų erdvės.

Amatų centras sudarys sąlygas tautodailininkams, menininkams bei amatininkams susiburti po vienu stogu, kurti, organizuoti parodas ir pristatyti savo amatą visuomenei, vykdyti edukacines programas.

Įrengus amatų centrą bus sukurtos papildomos darbo vietos, bei sudarytos sąlygos plėtoti smulkųjį ir vidutinį verslą.

„Druskininkuose kuria daug menininkų, džiugu, kad jiems atsiras daugiau galimybių“, – sakė A.Barštytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius