-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balandžių auginimas jaunimui neįdomus

Ištikimi, draugiški ir puikūs kompanionai – nieko nestebina, kai taip apibūdinami geriausiais žmonių draugais vadinami šunys ar lietuvių mėgstamos katės. Tačiau šįkart tokie epitetai adresuoti dekoratyviniams balandžiams. Gerais žodžiais apie šiuos paukščius atsiliepiantys balandžių augintojai pripažįsta, kad Lietuvoje ši veiklos sritis gali išnykti, nes jaunimas mažai domisi balandininkyste.
Dekoratyvinis balandis
Dekoratyvinis balandis / Aliaus Koroliovo nuotr.

Šį savaitgalį prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ kauniečiai galėjo išvysti kelis šimtus dekoratyvinių balandžių. Garbanoti, poviniai, išskirtinių spalvų, snapų ir sugebėjimų – parodoje netrūko retų eksponatų. Tarp jų – ir ištvermingiausi pasaulyje skraidantys paukščiai – anglų tipleriai, galintys be sustojimo skristi daugiau nei 20 val. Taip pat į didžiulį aukštį galintys pakilti ir ore, tarsi akrobatai, vartytis Šiaurės Kaukazo, Taškento bijai – Lietuvoje dar reta dekoratyvinių balandžių rūšis.

Pasak parodą organizavusių balandžių augintojų, šiuo metu Lietuvoje priskaičiuojama 2 tūkst. dekoratyvinių balandžių augintojų. Kai kurie jų parodoje pristatė Lietuvoje išvestas balandžių rūšis: Klaipėdos aukštaskraidžius, Vilniaus spalvotašonius ir lietuviškus figūrinius vartiklius.

Brangus, bet užkrečiamas pomėgis

Su „15min“ kalbėję balandininkai neslėpė, kad šis pomėgis nėra pigus. Be to, nedaugelis turi tam tinkamas sąlygas. Tačiau pradėjus auginti balandžius šiuo pomėgiu užsikrečiama ilgam.

Pradėjus auginti balandžius šiuo pomėgiu užsikrečiama ilgam.Jaunystėje balandžių auginimu susidomėjęs kaunietis Kęstutis Karbauskas sakė, jog tuomet jo kaimynystėje, Šančiuose, balandžius augino daugelis.

„Kol kas jie tebėra populiarūs. Tačiau neaišku, ar neišnyks, nes augintojai – vidutinio amžiaus, pagyvenę žmonės, jaunimo beveik nėra. Jiems dabar daug kitų pramogų, balandžiai nelabai rūpi. Mano jaunystėje balandžiai buvo viena pagrindinių pramogų“, – pasakojo K.Karbauskas.

Ilgus metus balandžius auginantys kauniečiai neslėpė, kad tai – brangus pomėgis. „Daugiau priežiūros, daugiau vargo nei auginant katę ar šunį. Be to, tam reikalingos tinkamos sąlygos. Dauguma žmonių dabar gyvena daugiabučiuose, neturi kur pastatyti balandinės“, – teigė K.Karbauskas. Tarp jo augintinių – reti ispaniški, vokiečių parodiniai balandžiai: „Draugai juokiasi, kad, jei balandžio galva deformuota, man patiks“.

Šiuo metu 70 balandžių auginantis kaunietis juos dažniausiai įsigyja iš kitų šalių. „Lietuvoje balandžių kainos nedidelės – apie 100 litų. Vokietijoje kai kurie gali kainuoti ir 1 000 litų“, – pasakojo balandininkas.

Pasak balandžius taip pat auginančio Remilijaus Aukštakio, daugiausia kainuoja patys balandžiai. O jų pašaras ir priežiūra nereikalauja ypatingų išlaidų.

„Iš balandžių galima užsidirbti – parduoti vestuvėms, kitoms progoms. Tačiau dauguma mano pažįstamų balandžių augintojų, taip pat ir aš, tuo neužsiima. Mums balandžių auginimas – tik hobis“, – tikino R.Aukštakis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius