-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Drama Šiauliuose: liūdna paguodos pas žmones ieškojusios lapės pabaiga

Sekmadienio rytą Šiauliuose gyvenanti moteris pamatė kieme stovinčią lapę. Tuoj pat puolė skambinti įvairioms tarnyboms, prašydama padėti ir gyvūnui, ir žmonėms, bijantiems išeiti į gatvę. Mat lapė gali sirgti pasiutlige. Tačiau tokios dramos, kuri tęsėsi apie dvi valandas, pabaigos niekas nesitikėjo.
Lapė
Lapė / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.
Temos: 2 Gyvūnai Lapė

Reikia atkreipti dėmesį į kailį

Į 15min redakciją paskambinusi moteris buvo ne juokais pasimetusi. Nežinodama, kur tokiais atvejais kreiptis, ji pasiguodė, kad žmonės bijo išeiti į kiemą, kad lapė jų neužpultų.

Lietuvoje yra vienintelė organizacija, besirūpinanti laukiniais gyvūnais, – Kaune įsikūrusi „Laukinė lesė“.

Jos atstovė patarė, pamačius neįprastoje vietoje lapę, atkreipti dėmesį į jos kailį. Mat pasitaiko atvejų, kai lapės į miestą ateina nusėtos niežų, dažnai kai jau yra paskutinė ligos stadija. Ši liga užkrečiama.

Kažkodėl laukinis gyvūnas eina mirti pas žmogų. Bet pasitaiko, kad ir sveikos lapės ateina pavalgyti – pavyzdžiui, ten, kur katytes šeria.

„Kažkodėl laukinis gyvūnas eina mirti pas žmogų. Kitas dalykas: visi veterinarai įspės, kad gali būti pasiutligė. Nors šiuo metu pasiutligės atvejų neužfiksuota, vis tiek tą lapę reikėtų paėmus palaikyti karantine, įsitikinti, ar ji neserga. Pasitaiko, kad ir sveikos lapės ateina pavalgyti – pavyzdžiui, ten, kur katytes šeria. O gal ji mašinos partrenkta. Jei jums trinkteltų per galvą, taip pat būtų bloga – eitumėte kažkur ir gulinėtumėte. Taigi sunku pasakyti, kai nematai gyvūno vizualiai.

Deja, laukinukams pas mus nelabai kas nori padėti. Tai problema Lietuvoje. Man skambina iš visos Lietuvos. Nesivarginama dėl jų: kai tik išgirsta, kad lapė, iš karto ją reikia nužudyti“, – pasakojo pašnekovė.

Ji patarė skambinti skubios pagalbos numeriu 112, kad pastarieji iškviestų aplinkosaugininką, kuris galėtų įvertinti padėtį ir išsivežti lapę.

Patyrė šoką: lapė pribaigta kastuvu

Pasirodo, šiaulietė taip ir padarė, tačiau ji teigė buvusi sukrėsta, kaip įvykiai klostėsi toliau. Iš pradžių ji skambino veterinarams, bet šie pasakė neturintys įgaliojimų užmigdyti laukinio gyvūno, be to, jų paslaugos mokamos. Paskambinusi skubios pagalbos telefonu, moteris gavo pažadą, kad apie situaciją bus įspėti aplinkosaugininkai.

Pasak jos, kaimynai sakę, kad lapė čia gyvena jau apie dvi savaites. Matyt atėjo maisto ieškoti iš laukų. Ir visi piktinosi: kaip taip gali būti, kad laisvai po miestą vaikšto lapė, kuri gali būti užsikrėtusi pasiutlige, taigi gali kam nors įkasti ir užkrėsti, o niekas jokių veiksmų nesiima. Akivaizdu, kad tai lauko lapė. Esą kailiukas truputį „nudrožtas“, bet atrodė sveika.

„Atvažiavo kažkoks medžiotojas įvairiomis spalvomis išdažytu džipu. Lapė dar buvo leisgyvė, tai jis pritrenkė ją kastuvu ir išsivežė. Lapė tiesiog gulėjo ant kelio. Iš pradžių ji šliaužiojo, po to turbūt pritrūko jėgų ir atsigulė. Gal ją kas nors apnuodijo, gal mašina partrenkė. Bet kuriuo atveju tikėjomės, kad su ja bus pasielgta humaniškai.

Koks bebūtų gyvūnas, sergantis ar sveikas, kažkaip kitaip problemą reikia spręsti, o ne kastuvu jį pribaigti. Mano vaikas tuo metu žiūrėjo pro langą. Visi patyrėme didžiulį šoką, sekmadienio nuotaika sugadinta. Aišku, miške šiuos gyvūnus šaudo, mes to nematome, bet vidury miesto taip su gyvūnais elgtis tikrai negalima“, – piktinosi moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius