-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jautrumo testas pakelėje: pamatę sužeistą stirną vaikai nepuolė darytis asmenukių, bet ieškojo pagalbos

Į ekskursiją išsiruošę vienos Panevėžio mokyklos šeštokai ir juos lydėjusios mokytojos nesitikėjo, jog pažintinė išvyka taps ir jautrumo pamoka.
Stirniukas
Stirniukas / Daivos Vaiškūnienės nuotr.

Penktadienį apie 16 val. moksleiviai, lydimi pedagogų, atvažiavo į ekskursiją Molėtų rajone. Pakeliui į Molėtų krašto muziejaus Dangaus šviesulių stebyklą vaikai pastebėjo šalikelėje gulintį gyvūną – stirną.

„Nufotografavo, atsinešė nuotraukas ir susijaudinusiais balsais prašė padėti surasti pagalbą. Sakė, kad gyvūnas nejudino kojų, mokytoja neleido jiems eiti artyn, nes jis gali sirgti“, – pasakojo Molėtų krašto muziejaus darbuotoja Daiva Vaiškūnienė. 

Ne tik pačios istorijos, bet ir vaikų požiūrio į stirną sujaudinta D.Vaiškūnienė išėjo ieškoti nelaimėlio – vaikams buvo pažadėjusi juo pasirūpinti. 

„Negalėjau neatsiliepti į vaikų prašymus. Ekskursija pas mus paprastai trunka 1-1,5 val. Tai jie sakė, kad, vos jai pasibaigus, prieis ir klaus, ar pavyko rasti stirnai pagalbą. Pažadėjau pasistengti padėti“, – apie susitarimą su vaikais pasakojo muziejininkė.

Eidama tuo pačiu keliu, kuriuo atėjo vaikai, ji netrukus surado leisgyvį gyvūną: nejudanti stirna gulėjo asfalto kelkraštyje, maždaug 10 m nuo kelio. 

„Viskas buvo taip, kaip vaikai ir sakė: jokio kraujo, tik matėsi, kad gyvūnas silpnas. Pirmiausia skambinau pažįstamiems ir mėginau gauti reikalingus telefonus.

Tačiau padėjo visų taip nemėgstamas Bendrosios pagalbos centras – paskambinusi 112 ir papasakojusi istoriją buvau sujungta su Poviliškių medžiotojų klubu“, – pasakojo D.Vaiškūnienė. 

Pastarieji, anot moters, jautriai sureagavo, nes buvo paminėta, jog tai – vaikų prašymas.

Mes dažnai girdime ir pastebime, kaip vaikai pasifotografuoja ir nueina. O šitie vaikai parodė, kad nėra praradę jautrumo. Jiems svarbiausia buvo – išgelbėti stirną, kalbėjo muziejininkė.

„Aš pasakiau, kad vaikai laukia atsakymo. Atvažiavo du žmonės, kurių vienas buvo veterinaras“, – kalbėjo pašnekovė.

Deja, apžiūrėję gyvūną moters jie nepradžiugino: paaiškėjo, kad stirna visiškai nevaldo kojų – stipriai pažeistas stuburas. 

Medžiotojai gyvūną išsivežė, o neilgai trukus priėmė sunkų, bet teisingą sprendimą – kad nesikankintų, nepagydomai sužeistą stirną nušovė. 

Nelaimės priežastis nėra aiški. Labiausiai tikėtina, jog gyvūną partrenkė automobilis. Vis dėlto užtikrinti, kad taip ir buvo, niekas negali – įvykio, jei toks buvo, liudininkų nėra. 

Nors istorijos pabaiga liūdna, D.Vaiškūnienei svarbiausia – jog vaikai neliko abejingi.

„Mes dažnai girdime ir pastebime, kaip vaikai pasifotografuoja ir nueina. O šitie vaikai parodė, kad nėra praradę jautrumo. Jiems svarbiausia buvo – išgelbėti stirną“, – kalbėjo muziejininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius