Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kauno zoologijos sode gimę lūšiukai bus paleisti į laisvę

Lūšis
„Scanpix“ nuotr. / Lūšis
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Lietuvos zoologijos sode šis sezonas pilnas jauniklių – neseniai Kaune veikiančios įstaigos darbuotojai džiaugėsi pirmą kartą zoologijos sodo istorijoje išsiritusiais baliniais vėžliais, o dabar lankytojus kviečia susipažinti su dviem lūšiukais ir juodagalvių kapucinų beždžioniuku.

Gegužės 20 dieną sode gimusius lūšiukus jau gali išvysti visi užsukę į zoosodą. Lūšių Pūkutės ir Girinio pora palikuonių susilaukia antri metai iš eilės.

Paleis į laisvę

Pasak Lietuvos zoologijos sodo vyriausiosios vadybininkės Rasos Jautakienės, kadangi Kauno sodas yra retų ir nykstančių gyvūnų rūšių išsaugojimo Lietuvoje projektų dalyvis, jis taip pat dalyvauja ir lūšių veisime.

„Pernai pas mus gimusi lūšies patelė Pėdutė ir šių metų lūšiukai bus ruošiami laisvei, po adaptacinio periodo jie bus išleisti į gamtą“, – pasakojo sodo atstovė.

Lūšys gyvena įvairiose Europos šalyse, kur yra tankių miškų. Šie žvėrys puikiai plaukioja, laipioja medžių kamienais ir uolomis. Medžioja naktį. Minta elniais, stirnomis, kiškiais ir paukščiais. Suaugę gyvūnai veria 10–20 kg. Nėštumas trunka 63–70 dienų, po jo paprastai gimsta 2–3 jaunikliai. Vaikus augina abu tėvai iki kito dauginimosi periodo. Jaunikliai subręsta maždaug per 2 metus, o gyvena – iki 20-ies.

Lietuvoje lūšys yra ties išnykimo riba, dabartinę populiaciją sudaro tik apie 30–40 žvėrių. Į Lietuvos raudonąją knygą įrašytos nuo 2000 metų.Lietuvoje lūšys yra ties išnykimo riba, dabartinę populiaciją sudaro tik apie 30–40 žvėrių.

Brandžios poros atžala

Naujų gyventojų yra ir beždžionėms skirtoje sodo dalyje. Birželio 2 dieną juodagalvių kapucinų šeimyna atsivedė jauniklį, kuris kol kas labiausiai mėgaujasi mamos draugija ir aplinkiniams pasirodo tik labai retai. Sodo darbuotojai stebisi, kad mažylio susilaukusi pora tokia vaisinga: nors yra brandaus amžiaus, kapucinai beveik kasmet susilaukia jauniklio.

Kapucinai laisvėje gyvena grupėmis, kurias sudaro maždaug 10–30 gyvūnų. Jų populiacijos įsikūrusios Brazilijoje, kalnuotose ir miškingose srityse. Šios beždžionės didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia medžiuose. Juokaujama, kad ant žemės juos gali aptikti tik tuomet, kai jie ištroškę – žemėn nuo medžių kapucinai paprastai nusileidžia tik atsigerti. Minta vabzdžiais, vaisiais. Nelaisvėje racionas įvairesnis – dažniausiai kapucinai tampa visaėdžiais.

Kapucinų patelės nėštumas trunka apie 180 dienų. Gimsta vienas jauniklis, dvynukai labai reti. Pirmą savaitę po gimimo patelė vaiką nešiojasi ant krūtinės, labai rūpinasi juo. Emocijos išreiškiamos įvairiais gestais, garsais ir mimika. Ką tik gimęs mažylis sveria 2–4 kg.

Komentarai
Parašykite atsiliepimą apie 15min