Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos zoologijos sode išsirito pirmieji baliniai vėžliukai

Lietuvos zoologijos sode iš esamų balinių vėžlių kolekcijos inkubuotų kiaušinių išsirito pirmieji du baliniai vėžliukai. Pasak sodo darbuotojų, tai kelių metų darbštaus darbo rezultatas. Ta proga šį savaitgalį Kauno zoologijos sode vyks Balinio vėžlio šventė.
Kauno zoologijos sode išsiritę baliniai vėžliukai
Baliniai vėžliai / Lietuvos zoologijos sodo nuotr.

„Vienas iš zoologijos sodų tikslų yra retų ir nykstančių rūšių išsaugojimas. Balinis vėžlys viena iš sparčiausiai nykstančių rūšių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Ši rūšis yra ties išnykimo riba ir ją galima išsaugoti tik naudojant specialias apsaugos priemones. Todėl yra vykdomi įvairūs europiniai projektai. Vienas iš jų – LIFE projektas „Bandomojo ekologinio tinklo Gamtinio karkaso teritorijose Pietų Lietuvoje sukūrimas“, siekiant išsaugoti balinių vėžlių populiaciją. Jame dalyvauja ir Lietuvos zoologijos sodas“, – sakė zoologijos vyriausioji vadybininkė Rasa Jautakienė.

Į Lietuvos raudonąją knygą balinio vėžlio rūšis įrašyta nuo 1976 metų. Pagrindinė išnykimo grėsmė yra buveinių nykimas ir naikinimas.

Kviečia į Balinio vėžlio dieną

Norint atkreipti visuomenės dėmesį į nykstančius balinius vėžlius, Lietuvos zoologijos sodas ir Lietuvos gamtos fondas birželio 12 dieną, sekmadienį, 12 val., organizuoja Balinio vėžlio dieną.

Renginio metu lankytojai iš specialistų sužinos apie balinių vėžlių populiaciją Lietuvoje, jų biologiją, mitybos ypatumus. Bus rodomas filmas „Geležinės dzūkų varlės“, bus galimybė atlikti praktines užduotis, nupiešti vėžliui palinkėjimą, sudalyvauti linksmose varžybose ir kartu pasodinti vėžliuką iš gėlių.

Nauji gyventojai

Šios naujienos – ne vienintelės, kuriomis su lankytojais norėjo pasidalinti sodo darbuotojai. Neseniai iš Budapešto zoologijos sodo Vengrijoje į Kauną atvežti 14 prerijinių šuniukų, kurie apgyvendinti naujai restauruotame voljere.

Prerijinių šuniukų parvežimui į Lietuvą paramą skyrė viena įmonė. Šiuo metu Kauno zoologijos sode gyvena 15 prerijinių šuniukų.

Tuo metu iš Prancūzijos Montpelljė zoologijos sodo į Lietuvą atvyko 4 marmozetės. Penktadienį, birželio 10-ąją, naujosios gyventojos bus išleistos į suremontuotą lauko voljerą. Todėl savaitgalį į sodą užsukę lankytojai jas jau galės išvysti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius