-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 26

Spalvingieji akvariumų karaliai – kaip teisingai auginti gaidelius?

Vos akvariume pamatę ryškiaspalvę žuvelę, išsiskiriančią įspūdingais pelekais, žinome, jog tai – gaidelis. Mažas vandens gyventojas, visus apgaunantis savo dydžiu, kadangi tokį vardą yra pelnęs ne dėl spalvingumo, o dėl itin kovingo būdo – gaideliai aršiausiai gina savo teritoriją nuo kitų žuvų ir dėl to dažniausiai yra laikomi atskirai.
Ryškiaspalvės žuvelės Gaideliai
Ryškiaspalvės žuvelelės Gaideliai / Partnerio nuotr.

Taigi, ką reikėtų žinoti norintiems auginti gaidelius bei kaip pasirūpinti gera jų savijauta kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios gyvūnų prekių parduotuvės „Akvazoo“ atstove Alma Skardžiuviene.

Gaidelių išvaizda ir kilmė

Pasak specialistės, šios žuvys yra kilusios iš Pietryčių Azijos, kur gyveno apsemtuose ryžių laukuose ir drenažiniuose grioviuose. Ilgainiui jos prisitaikė prie nuolat kintančio vandens lygio, potvynių ir drėgmės stygiaus.

„Patinėliai yra labai ryškūs ir spalvoti, ilgais įvairių formų pelekais. Patelių pelekėliai – trumpi, jos būna dažnai rausvos, pilkšvos ar melsvos spalvos, mažiau išvaizdžios“, – teigia A. Skardžiuvienė. „Pamatęs konkurentą ar vien tik savo atvaizdą, gaidelis patinėlis išskleidžia pelekus, gąsdindamas įsibrovėlį. Būtent tada atsiskleidžia visas šios žuvies grožis“, – tikina pašnekovė.

Jos teigimu, sveika žuvis pasižymi sodria savo spalva, sveika gleivine. Auginant gaidelius svarbu stebėti, ar jie yra aktyvūs, judrūs, noriai ėda. Taip pat, derėtų atkreipti dėmesį ir į jų pelekus – šie turi būti sveiki, nesulipę ir neaptrupėję.

Partnerio nuotr./Ryškiaspalvės žuvelės Gaideliai
Partnerio nuotr./Ryškiaspalvės žuvelės Gaideliai

Auginimo sąlygos

A. Skardžiuvienės teigimu, nors gaideliai gali išgyventi mažiuose induose, geriausiai jaučiasi nedideliuose akvariumuose, kuriuose palaikoma 22–28 °C vandens temperatūra. Šioms žuvims nereikalinga oro pompa, kadangi deguonį jie pasiima iš aplinkos, tačiau filtras – labai pravers rūpinantis akvariumo vandens švara.

„Gaideliams nepatinka intensyvi šviesa, todėl reikėtų pasirūpinti šešėlius kuriančiomis dekoracijomis, niekada akvariumo ar kito indo su žuvele nelaikyti tiesioginėje saulės šviesoje“, – teigia pašnekovė pridurdama, jog taip elgdamiesi akvariumą apsaugosite ir nuo dumblėjimo.

Pasak specialistės, tinkamose sąlygose auginamas gaidelis gyvena apie 2–3 metus ir džiugina savo ryškiomis spalvomis. Užauga iki 7 cm. ir daugiau, priklausomai nuo rūšies.

Partnerio nuotr./Ryškiaspalvės žuvelelės Gaideliai
Partnerio nuotr./Ryškiaspalvės žuvelelės Gaideliai

Gaidelių mityba

Pasak A. Skardžiuvienės, dėl ypatingos burnos gaideliai maitinasi vandens paviršiuje plaukiojančiu pašaru, todėl šių gamintojai sukūrė specialius, spalvas ryškinančius pašarus gaideliams, praturtintus vitaminais ir mineralais. „Papildant racioną galima duoti šaldytų uodo trūklio lervų, artemijų ar dafnijų. Šerti rekomenduojama 3 kartus per savaitę, tačiau atminkite, kad pašaro turi būti tiek, jog gaidelis vienu kartu jį suėstų. Mažame akvariume įrantys likučiai gali apnuodyti žuvį“, – teigia specialistė.

Partnerio nuotr./Ryškiaspalvės žuvelės Gaideliai
Partnerio nuotr./Ryškiaspalvės žuvelės Gaideliai

Vienas ar kartu?

Specialistė pastebi, jog ypač nedideliame inde gyvenantį gaidelį netikėta kaimynystė išprovokuoja teritorijos gynimui, todėl įsibrovėlis smarkiai atakuojamas. „Tiesa, yra atvejų, kai gaideliai nuo pat pradžių kuo puikiausiai laikomi didesniame bendrame akvariume su kitomis žuvimis. Tačiau tik su labai taikiomis, ramiomis žuvelėmis, kurios neturi ilgų pelekų, pavyzdžiui, neonai, tetros, šamukai, danijos. Ilgapelekes žuvis gaidelis supranta kaip savo konkurentus ir nupešioja pelekus“, – teigia A. Skardžiuvienė ir priduria, jog itin svarbu tokiame akvariume įrengti gaideliui tinkančią slėptuvę, kurioje jis galėtų jaustis saugus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius