Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 29

Kauno klinikose – pirmoji operacija Lietuvoje, atlikta naudojant specialų lazerį

Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) Ausų, nosies ir gerklės (ANG) ligų klinikoje dakriocistorinostomijos (ašarų kanalų atvėrimo) operacijai pirmą kartą Lietuvoje panaudota moderni technologija – specialus diodinis lazeris.
/ Eriko Ovčarenko/15 min.lt nuotr.
Temos: 1 Lazeris

Sudėtinga operacija, kurios metu ašarų maišas atveriamas į nosies ertmę, pacientams atliekama, kai natūraliai jų ašarų latakai nefunkcionuoja: užsikimšus jiems žmogui akys nuolat ašaroja, neretai – ir pūliuoja. Pirmąją tokią operaciją 1994 metais Lietuvoje atliko KMU ANG ligų klinikos doc. Saulius Vaitkus. Tuomet operacija buvo atlikta įprastiniais instrumentais, naudojant operacinį mikroskopą. Iki dabar tokių operacijų Lietuvoje buvo atlikta virš 500. Tačiau laukiančių eilėje – daugiau. Tačiau neabejojama, kad nauja technologija, kuri šią savaitę KMUK buvo išbandyta su trimis pacientais, paspartins ir jų operacijas. Pasak doc. S.Vaitkaus, operuojant lazeriu pacientams ne tik išnyksta ašarojimas ir pūliavimas. Išorėje nelieka rando, todėl nežinodamas net neįtarsi, jog ligonis turėjo sunkumų dėl ašarų kanalų funkcionavimo. Be to, operuojant diodiniu lazeriu pacientas mažiau kraujuoja, o pati procedūra trunka trumpiau.

Be akių operacijų diodinis lazeris gali būti naudojamas ir operuojant gėrybinius, piktybinius nosies auglius, kaukolės pamato auglius, nosies polipus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius