Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įsimintiniausi 2010-ųjų Kauno menininkai – pianistas Rokas Zubovas ir tapytoja Elena Kniūkštaitė (nuotraukos)

Pirmadienį Kauno menininkų namuose apdovanoti Įsimintiniausi 2010-ųjų Kauno menininkai. Už pernai nuveiktus darbus kolegų labiausiai buvo įvertinti pianistas Rokas Zubovas ir tapytoja Elena Kniūkštaitė.
Įsimintiniausi Kauno menininkai 2010 - pianistas Rokas Zubovas ir tapytoja Elena Kniūkštaitė
Įsimintiniausi Kauno menininkai 2010 – pianistas R.Zubovas ir tapytoja E.Kniūkštaitė. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš apdovanojimų ceremoniją kalbinti menininkai sakė dar sunkiai suvokiantys, jog papildė Įsimintiniausių Kauno menininkų gretas.

E.Kniūkštaitė: „Liaudies meistrams didelis pasiekimas yra ir tikros galerijų salės“

Kukli ir nemėgstanti būti dėmesio centre – tokią kolegę, tapytoją E.Kniūkštaitę, pažįstantys menininkai skyrę jai Įsimintiniausios metų menininkės titulą kūrėją pribloškė. Tačiau maloniai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Elena Kniūkštaitė

„Šis apdovanojimas man labai netikėtas. Jis man skirtas už viso gyvenimo darbą, kurio rezultatas buvo pernai Kauno paveikslų galerijoje surengta retrospektyvinė mano paveikslų paroda (iš viso buvo eksponuojami 85 E.Kniūkštaitės kūriniai, sukurti įvairiais autorės gyvenimo etapais – aut. past.). Nustebau, nes nesu Kauno menininkė. Aš esu Kauno apskrities liaudies meistrė. Apdovanojimui mane pasiūlė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrija. Nelabai tikėjau, kad kažkas kreips dėmesį į tokią nominantę“, – neslėpė Įsimintiniausia Kauno menininke paskelbta tapytoja E.Kniūkštaitė.

Menininkės nuomone, liaudies menininkams Lietuvoje skiriama per mažai dėmesio: „Paprastai tokiems kūrėjams niekas net parodoms neduoda tikros didelės salės. Tai, kad mano paveikslams buvo skirta didžioji galerijos salė, man buvo jau didelis pasiekimas. O dabar ir apdovanojimas...“ Dar labiau liaudies meistrę džiugina tai, kad jos parodą galės išvysti ir Vilniaus gyventojai.

R.Zubovas: „Viskas 5 kartus sunkiau nei maniau“

Dar vienu Įsimintiniausiu 2010 metų Kauno menininku paskelbtas pianistas R.Zubovas šį titulą pelnė už pernai pradėtą koncertų ciklą „Čiurlionio miestai“, kuris skirtas 135-osioms M.K.Čiurlionio gimimo metinėms paminėti. Kaune užaugęs muzikantas – genialiojo kūrėjo M.K.Čiurlionio proanūkis, todėl, kaip pats prisipažįsta, idėją surengti tokį ciklą brandino jau seniai. Tačiau tik pradėjęs įgyvendinti sumanymą suprato, koks tai titaniškas darbas. Tai, jog jis neliko nepastebėtas kolegoms menininkams, pianistą džiugina.

Esu labai pamalonintas, kad buvau įvertintas už Čiurlionio garsinimą savo gimtajame mieste. O apdovanojimas įteikiamas čia, Kauno menininkų namuose, šalia kurio yra ir M.K.Čiurlionio dailės galerija. Sakė Įsimintiniausiu Kauno menininku 2010 paskelbtas pianistas R.Zubovas

„Jaučiuosi labai pagerbtas dėl dviejų dalykų. Viena vertus, tai Kauno, mano gimtojo miesto, įvertinimas. Be to, šis apdovanojimas skirtas kolegų. Be to, labai džiaugiuosi, kad jis man skirtas už šį projektą, t.y. pastangas garsinti Čiurlionio kūrybą, kas visą gyvenimą man buvo didžiausias tikslas“, – sakė menininkas.

Koncertų cikle „Čiurlionio miestai“ klausytojams primenama senoji kompozitoriaus muzika, sukurta fortepijonui. Pernai surengti koncertai – tik dalis projekto. M.K.Čiurlionio provaikaitis užsibrėžė tikslą įrašyti visus kompozitoriaus kūrinius.

„Kada aš pradėjau šį ciklą, kurio tikslas buvo – pagroti scenoje visą Čiurlionio fortepijoninę muziką (kas užima apie 7 val.), ruošiausi rimtam išbandymui. Tačiau tuomet dar nesupratau, kad koncertai – ne viskas. Yra ir kūrinių įrašymas, tekstų rašymas, maketavimas ir kiti darbai. Tik dabar man paaiškėjo, kad tai, ką sugalvojau ir pradėjau, yra kokius 5 kartus sunkiau nei įsivaizdavau“, – prisipažino pianistas R.Zubovas.

Apdovanojimai – iš kolegų rankų

Įsimintiniausias metų menininkas Kaune renkamas nuo 1998 metų. Tai – išskirtiniai apdovanojimai, nes menininkus vertina ir verdiktą skelbia jų kolegos – menininkai. Tiesa, pasiūlyti kandidatus gali ne tik šios profesijos atstovai. Šiemet tapti Įsimintiniausiu 2010 menininku pretendavo 9 kūrėjai, tarp jų – aktorius, fotomenininkas, tapytojos, rašytojas, architektas, dirigentas. Tačiau Kauno menininkų namų Meno kolegijos narių sprendimu, verčiausiais už praėjusių metų darbus pripažinti tik du kandidatų – jau minėti R.Zubovas ir E.Kniūkštaitė. Jų pavardės bus įrašytos Kauno menininkų namuose stovinčioje skulptūroje „Sparnuotoji kolona“ (autorius Stasys Žirgulis). Menininkams taip pat bus įteiktos vardinės „Sparnuotosios kolonos“ apdovanojimo kopijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius