Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Kultūros vertybių registrą įtraukta šimtametė medinė Rudnios bažnyčia

Kultūros vertybių registrą papildė dar viena medinė, šimtmetį skaičiuojanti Rudnios Švč. Mergelės Marijos, Nuolatinės Globėjos bažnyčia. Šis kultūros paveldo objektas pasižymi architektūrinėmis, sakralinėmis ir dailės vertingosiomis savybėmis. Bažnyčiai suteiktas regioninio reikšmingumo lygmuo.
Rudnios Švč. Mergelės Marijos, Nuolatinės Globėjos bažnyčia
Rudnios Švč. Mergelės Marijos, Nuolatinės Globėjos bažnyčia / Kultūros paveldo departamento nuotr.
Temos: 1 Bažnyčia

Varėnos r., Kaniavos sen., Rudnios kaimo bažnyčia yra stačiakampio plano, dvibokštė, vienos navos, su priebažnyčiu. Šis sakralinis objektas yra vertingas tiek savo išorinėmis, tiek vidinėmis medinėmis architektūrinėmis detalėmis: bažnyčios fasadai apkalti medinėmis lentomis (lentjuostės kaltos vertikaliai), bažnyčios viduje saugotinas vargonų choro, navų, presbiterijos patalpų visumos sprendinys; vargonų choro medinių profiliuotų lentų turėklas su mediniu porankiu; medinių lentų grindų danga; navų, presbiterijos medinių profiliuotų lentų lubos.

Galima suskaičiuoti ne vieną dešimtį bažnyčios interjero vertybių: tai – paveikslai, skulptūros, didysis Švč. Mergelės Marijos, Nuolatinės Globėjos altorius, šoninis kairysis Nukryžiuotojo altorius su trimis skulptūromis ir paveikslu, šoninis dešinysis Šv. Pranciškaus Asyžiečio altorius su dviem skulptūromis ir dviem paveikslais, zakristijos–koplyčios Nukryžiuotojo altorius, sakykla–klausykla, klausyklos, vargonai, mediniai aštuonių eilių keturviečiai suolai–klauptai ir kt.

Rudnios parapija buvo įkurta 1910 m. kunigo S.Mincevičiaus rūpesčiu. Tais pačiais metais iš Vidaus reikalų ministerijos ir Vilniaus dvasinės konsistorijos buvo gauti leidimai perkelti Nočos bažnyčią į Rudnią. Bažnyčios rąstai buvo sužymėti ir vietinių gyventojų pervežti su arkliais. 1910 m. lapkričio mėn. buvo baigta statyba, tačiau bažnyčia pastatyta kitokia nei nurodyta A.Filipovičiaus – Duboviko projekte ir kitokia nei stovėjo Nočoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius