-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į vyrus žaibai trenkia dažniau, rodo statistika

Vyrams yra kur kas didesnė tikimybė mirti, kai trenkia žaibas, nes jie yra daug neatsargesni nei moterys, – rašoma dailymail.co.uk.
Žaibas
Žaibas / Reuters/„Scanpix“ nuotr.

Per 13 metų Amerikoje nuo žaibo mirė 648 žmonės, 82 proc. iš jų buvo vyrai, – rodo neseniai pateikta statistika.

Anot atliktų tyrimų, pusė žuvusiųjų tuo metu užsiėmė kokia nors pramogine veikla ar sportavo. Šiais metais iki birželio mėnesio Amerikoje nuo žaibo mirė 6 žmonės, iš jų visi buvo vyrai.

„Kalbant apie žaibą, jau yra akivaizdu, kad vyrai kur kas labiau rizikuoja nei moterys. Žinoma, svarbu ir tai, kad jie dažniau dirba gryname ore ir žaibo nelaiko labai rimtu pavojumi jų gyvybei. Vis dėlto nesvarbu, ar jūs esate vyras, ar moteris, jums vis tiek reikia būti uždaroje patalpoje, kai lauke prasideda audra“, – tvirtina Johnas Jenseniusas, Nacionalinio orų prognozių centro žaibo saugumo specialistas.

Šių metų liepą viena JAV nuo žaibų mirė 18 žmonių. Anot ekspertų, tokį stiprų pokytį lemia karšti orai ir padažnėjusi vasarinė veikla. Liepos 4–oji (JAV Nepriklausomybės diena) tradiciškai yra viena dienų, kurios metu nuo žaibų nukenčia daugiausiai žmonių.

Pačia pavojingiausia šalies valstija laikoma Florida. Šioje tropinio klimato valstijoje žaibai trenkia žymiai dažniau nei kurioje kitoje Amerikos vietoje. Anot Nacionalinio orų prognozių centro, Pietų Floridoje ir jos priemiesčiuose žaibai matomi dažniausiai iš visų valstijų.

Birželio mėnesį ten buvo užfiksuota net 50 tūkst. žaibo blyksnių. Šioje valstijoje, daugiausiai aplink Majamį, nuo žaibo mirė 94 žmonės nuo 1959 metų. Tampos regione dėl tos pačios priežasties mirė 110 žmonių per tą patį laiko tarpą.

Visoje Floridoje nuo žaibo miršta vidutiniškai 10 žmonių, o susižeidžia apie 30 žmonių. Dažniausiai nuo žaibo miršta 10-19 metų amžiaus jaunuoliai, kadangi šiai amžiaus grupei priklausantys asmenys daugiausiai laiko praleidžia lauke.

Orų prognozių ekspertai perspėja, kad žaibas gali trenkti 16 km. nuo audros epicentro, netgi tose vietose, kur nelyja.

„Dažniausiai žaibuoja tada, kai yra labai stipri audra ir lyja. Tačiau žaibas gali nukeliauti gan nemažą atstumą nuo audros epicentro, todėl būkite atsargūs“, – perspėja meteorologas Robertas Molledas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius