Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ne visos stiklinės vienodos: kaip teisingai parinkta taurė nulemia alaus skonį

Nežinančiam gali atrodyti, kad skirtingos formos bokalai ir taurės tėra restoranų, barų ir alaus gamintojų bandymas išsiskirti. Ženkliukai ir marginimai ant stiklo tikrai yra puošybos elementai, tačiau paties stiklo formos atlieka daug svarbių funkcijų. Taurės forma padeda alui atsiskleisti, išryškindama jo išskirtines savybes. Juk kepsnį galima bandyti pjaustyti šaukštu, o sriubą semti šakute, tačiau neabejotinai maloniau yra naudoti tuos įrankius, kurie yra tam skirti.
Alaus taurės
Alaus taurės / Projekto partnerio nuotr.

Pinta – angliškoji klasika. Dažniausiai sutinkama tikrosios pintos talpos (0,568 l) arba šiek tiek mažesnės – amerikietiškos pintos (0,478 l) talpos. Šis stiklas yra labai universalus ir tinka beveik visoms alaus rūšims patiekti, tačiau originaliai yra skirtas eliams. Pintos forma nėra palanki ilgam aromato išlaikymui, tačiau eliai dažnai pasižymi stipresniu aromatu, kuriam nereikia papildomo užlaikymo.

Projekto partnerio nuotr./Pinta
Projekto partnerio nuotr./Pinta

Kvietinio alaus taurė – šios taurės plonas stiklas leidžia tiksliai įvertinti kvietinio alaus kolorito subtiliausius atspalvius. Taurės viršuje esantis praplatėjimas išlaiko putos formą, leidžia geriau sukoncentruoti kvapą. Smėlio laikrodžio tipo suapvalėjimas stiklo apačioje suteikia pakankami vietos nusėsti alaus mielėms, jeigu tokių yra geriamame kvietiniame aluje.

Projekto partnerio nuotr./Kvietinio alaus taure
Projekto partnerio nuotr./Kvietinio alaus taure

Į viršų siaurėjanti taurė (angl. Snifter) – subtilios formos užapvalinta talpa ant kojelės indą padaro tikrai išskirtiniu. Šios taurės geriausiai tinka sunkesniam ir stipresniam alui. Belgijos alaus kultūra pati tinkamiausia šiam stiklui. Susiaurėjimas viršuje uždaro visą alaus esmę stiklo „pilve“. Jame esančio alaus aromatą galimą papildomai paaštrinti sūkuriuojant gėrimą stikle.

Projekto partnerio nuotr./Virsuje siaurejanti taure
Projekto partnerio nuotr./Virsuje siaurejanti taure

Cilindro formos taurė – paprastos tiesios formos taurė, skirta labiau vokiško alt, kölsch alaus skanavimui. Tokios taurės pasižymi maža talpa (dažniausiai apsiribojančia 200 ml), nors po truputį galima pastebėti madą šiuos stiklus gaminti didesnio tūrio. Pamatyti barmenus su visu padėklu tokių stiklų Vokietijos baruose nėra retas vaizdas. Kadangi šie stiklai yra skirti delikačioms alaus rūšims, neįmantri stiklo forma ir mažas kiekis leidžia gerai pamatyti pagrindinius alaus bruožus: jo putos storį ir tvirtumą, pajusti aromatą ir paragauti paties alaus.

Pilsnerio taurė – ji geriausiai atskleidžia čekiško alaus tradicijas. Aukšta, kūgio formos taurė yra sukurta tvirtos putos atskleidimui ir išlaikymui, aukštas skaidrus stiklas ne tik atskleidžia skaidrią auksinę alaus spalvą, bet ir leidžia pamatyti kylančius burbuliukus. Pilsnerio kvapo papildomai užlaikyti nereikia. Čia svarbesnės vizualinės alaus savybės ir, savaime suprantama, už tvirtos putos laukiantis kartumas.

Projekto partnerio nuotr./Pilsnerio taure
Projekto partnerio nuotr./Pilsnerio taure

Gralio taurės būna dviejų rūšių: plono arba tvirto storo stiklo su maža kojele. Kaip ir į viršų siaurėjančios taurės, šios idealiausiai tinka alui, kuris yra geriamas lėtai. Graliai puikiai paryškina alaus tradicijas, kurioms reikia tinkamo indo, kad pilnai atsiskleistų alaus aromatas. Gralio stiklai neretai būna išmarginti papildomais raštais. Tai yra taurės, kurios ne vien atlieka alaus pateikimo funkciją, tačiau yra tikros meistrystės ir puošybos darbai. Išskirtinių raštų gralis gali papuošti ir indaują.

Projekto partnerio nuotr./Tulpes formos taure
Projekto partnerio nuotr./Tulpes formos taure

Tulpės formos taurė yra viena universaliausių. Susiaurėjimas viršuje leidžia suformuoti ir ilgiau išlaikyti tvirtą alaus putą, o praplatėjimas apačioje padeda ilgiau išsaugoti aromatą. Iš tokių taurių geriamas lambikas, belgiški eliai, IPA stiliaus alūs ir visa paletė kitų, aromatais išsiskiriančių alaus rūšių.

Projekto partnerio nuotr./Alaus bokalas
Projekto partnerio nuotr./Alaus bokalas

Bokalas – lietuvių kalboje bokalas yra tapęs kone sinonimu, kai reikia įvardinti bet kokią alaus taurę, tačiau turėtų apsiriboti tik išskirtinės ir su niekuo nesumaišomos formos stiklu. Alaus bokalas yra toks, koks jis yra, ne dėl to, kad sukurtų išskirtinę putą ar specifiškai pateiktų alaus aromatą. Bokalas yra populiarus dėl savo paprastumo ir patogumo. Rankenėlė leidžia jį patogiai suimti, o tvirtas ir storas stiklas užtikrina daugkartinį naudojimą. Vokietijos aludėse galima sutikti litrinių alaus bokalų, o žymiuose festivaliuose ir didesnių variantų. Mintyse įsivaizduokite Oktoberfestą ir savęs paklauskite, kokius bokalus šioje šventėje kilnoja susirinkę žmonės?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius