Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV ir Kanados oro erdvės gynybos vadavietė stebėjo Kalėdų Senelio kelionę

Šį klausimą Kūčių vakarą užduoda kiekviena maža mergaitė ir kiekvienas mažas berniukas: kada ateis Kalėdų Senelis? Tad kiekvienais metais nuo 1955-ųjų JAV ir Kanados oro erdvės gynybos vadavietė stebi Kalėdų Senelio kelionę aplink pasaulį šiaurės elniais pakinkytomis rogėmis ir informuoja apie ją vaikus.
NORAD stebi Kalėdų Senelio maršrutą
NORAD stebi Kalėdų Senelio maršrutą / „Scanpix“/AP nuotr.

Interaktyvioje 3-D interneto svetainėje www.noradsanta.org rodomas Kalėdų Senelio kelionės maršrutas, o pakeliui paspaudus ties įvairiais pasaulio miestais galima apie juos sužinoti daugiau.

Šis Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos vadavietės (NORAD) projektas vykdomas nuo 1955 metų, kai vienas Kolorado laikraštis išspausdino reklamą su Kalėdų Senelio telefono numeriu, bet vietoje to per klaidą nukreipė vaikus į kariškių vadavietės liniją.

Nenorėdamas nuvilti vaikų, tuometinis NORAD operacijų direktorius pulkininkas Harry Shoupas nurodė darbuotojams patikrinti radiolokatoriaus duomenis ir pasakyti, kur galėtų būti Kalėdų Senelis, o paskui vis pateikti vaikams atnaujintą informaciją.

Šį sekmadienį prie NORAD projekto buvo prisidėjęs ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris į vaikų skambučius atsakinėjo iš savo vilos „Mar-a-Lago“ Floridoje.

„Ko norėtum labiausiai už viską?“ – vieno vaiko paklausė prezidentas. Jam atsakius, D.Trumpas pasakė: „Kaladėlės, man jos irgi visuomet patikdavo. Man visada patikdavo kaladėlės.“

Kitas vaikas paprašė pagalbos ligoninėje gulinčiai savo senelei.

„Taigi, tu norėtum, kad tavo senelė išeitų iš ligoninės? Toks tavo noras? Tai puiku. Tai geriau, nei prašyti kokio žaislo ar kito daikto, – atsakė D. Trumpas. – Tavo senelei viskas bus gerai, jai viskas bus gerai.“

Pakilimas iš Šiaurės ašigalio

Pirmoji ponia Melania Trump taip pat atsakinėjo į skambučius. „Kaip tu? Linksmų Kalėdų. Ar tu stebi Kalėdų Senelio kelionę? Ar žinai, kur jis šiuo metu? – kalbėjo ji. – Kai tik nueisi miegoti, Kalėdų Senelis ateis.“

Tuo metu, kai neskleidžia šventinės nuotaikos, NORAD vykdo aerokosminės ir navigacijos kontrolės bei perspėjimo operacijas, įskaitant Šiaurės Korėjos raketų stebėjimą. Apie tai galėjo galvoti ir Kalėdų Senelis, skriedamas virš šios šalies sostinės Pchenjano.

„NORAD radiolokatoriai užfiksavo judėjimą netoli Šiaurės ašigalio. Atrodo, kad elfai baigė krauti Kalėdų Senelio roges ir Kalėdų Senelis pakilo! Net su visomis dovanomis ir gėrybėmis Kalėdų Senelio rogės atrodo judančios žaibo greičiu“, – prasidedant Senelio kelionei aplink pasaulį buvo paskelbta minėtoje interneto svetainėje.

1 val. 30 min. Grinvičo (3 val. 30 min. Lietuvos) laiku Kalėdų Senelis vyko į Prancūzijos Gvianą Pietų Amerikoje ir jau buvo palikęs daugiau kaip 4,4 mlrd. dovanų miegantiems vaikams.

Prie NORAD telefonų budi savanoriai, tarp jų – kariškiai. Vienas kareivis budėjo užsidėjęs kamufliažinę Kalėdų Senelio kepurę, rodo svetainės paskyroje „Twitter“ paskelbtos nuotraukos.

Kalėdų Senelio kelionės stebėjimas „tapo magiška tradicija ištisoms šeimų kartoms“, politinių naujienų portalui „Politico“ sakė JAV šiaurės vadovybės ir NORAD vadė generolė Lori Robinson.

Savanoriai yra aprūpinti 14 puslapių vadovu apie šią „stebėjimo operaciją“, pranešė „Politico“.

„Kai paleidžiama kokia nors raketa, išsiskiria didžiulis šilumos kiekis, kurio pakanka, kad palydovai jas pamatytų, – sakoma pranešime. – (Elnio) Rudolfo nosis skleidžia infraraudonuosius spindulius, panašius į raketos paleidimo. Palydovai labai gerai mato ryškiai raudoną Rudolfo nosį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius