Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip sportas pakeitė žymių atletų gyvenimą?

Esame žvėriškai „alkani“ naujovėms. Nematyti pasaulio žemėlapiai, tonusą keliantys ekstremalūs potyriai ir nuolatiniai savęs išbandymai – milžiniškoje kasdienio laiko tėkmėje skriejančio šio laikmečio žmogaus atgaiva. Per save pažįstame pasaulį – per dvasinius ir fizinius išgyvenimus. Vieni be kitų negalimi. Ne veltui tik sveikame kūne glūdi sveika siela. Kodėl judėjimas įkvepia? Kaip aktyvi gyvensena gali pakeisti kasdienybę?
Ovidijaus Boiko asmeninio archyvo nuotr.
Ovidijaus Boiko asmeninio archyvo nuotr.

Vandenlentininkas, tarptautinių varžybų prizininkas Ovidijus Boiko, pastaruosius 5 – 6 metus tobulinęs savo įgūdžius įvairiose ekstremalaus sporto šakose, teigia, jog jėgos aitvarų ir vandenlenčių sportas pakeitė jo gyvenimą.

„Nors intensyviai sportavau nuo pat vaikystės, tačiau prasidėjus mokslams ir atsiradus sėdimam darbui (esu IT specialistas), ilgainiui „užsisėdėjau“ – pasakoja sportininkas. – Prasidėjo tai, kas paprastai vadinama „pilka kasdienybe“. Tačiau 2009 m. atradau ekstremalų sportą, išmėginau snieglentę. Prasidėjo pokyčiai.“

Nuo 2012 m. aktyviai įsitraukęs į vandenlenčių sportą, O.Boiko pastaruosius metus aktyviai dalyvavo ne tik įvairaus masto varžybos Lietuvoje ir užsienyje, bet ir prisidėjo prie pirmojo Lietuviško filmo, skirto šiai sporto šakai – „The Disclosure movie“ – kūrybinio darbo.

Filmas netrukus turėtų pasiekti kino sales, tačiau jau dabar galime išvysti šio filmo tyzerį:

VIDEO: The Disclosure movie - Trailer

Kai pokyčiai įvyksta savaime

Atletiško sudėjimo vyriškis įsitikinęs, jog tik tuo atveju, jei sportinė veikla yra artima širdžiai, galima pasiekti visapusiškų rezultatų.

„Jeigu užsiimi mylimu sportu, natūraliai imi prisižiūrėti mitybą, vartoti daugiau skysčių, gerti vitaminus, meti rūkyti (ar sumažini cigarečių kiekį), vartoji mažiau alkoholio... Tuomet ir kūnas, ir sveikata savaime sutvirtėja – tai aš vadinu „šalutiniu poveikiu“, – su šypsena pasakoja sportininkas.

Jeigu užsiimi mylimu sportu, natūraliai imi prisižiūrėti mitybą, vartoti daugiau skysčių, gerti vitaminus, meti rūkyti (ar sumažini cigarečių kiekį), vartoji mažiau alkoholio.

O.Boiko prisipažįsta, jog treniruoklių salėse leisti laiko jis nemėgsta: „Tai man lyg kokia katorga. (juokiasi) Laimei, vandenlenčių sportas yra dėkingas tuo, kad čia dirba visos raumenų grupės, ir papildomai nieko daryti nereikia.

Jeigu atlikinėji triukus, dirba kojų, pilvo preso, rankų raumenys. Net ir plaukiant tiesiai, reikia palaikyti visą kūną tiesioje pozicijoje, o tai reiškia, jog apkraunama didžioji dalis raumenų.“

Vandenlentininko pastebėjimu, progresas, užsiiminėjant šia sporto rūšimi, vyksta labai greitai: “Jau faktiškai per 2 mėnesius gali išmokti pašokimus nuo vandens bei įvairius nesudėtingus triukus.

Pats, tik pradėjęs sportuoti, jau po pusės metų sudalyvavau pirmose mėgėjiškose varžybose, po keleto metų – profesionalų lygos varžybose Europoje.”

Geri rezultatai – tik mėgiamos veiklos dėka

Nuo 17-kos metų kultūrizmu užsiimantis Europos kultūrizmo čempionas Andrius Pauliukevičius taip pat, kaip ir O.Boiko, laikosi nuostatos, jog norint sportinėje veikloje pasiekti geresnių rezultatų, reikia pirmiausia atrasti tą veiklą, kuri labiausiai pritinka.

„Pats išmėginau kelias sporto šakas – žaidžiau krepšinį, mėginau slidinėjimą, bet nei žiemos sporto šakos, nei komandinis žaidimas man nepasirodė patrauklūs“, – apie savo paieškas pasakoja atletas.

Asmeninio albumo nuotr./Andrius Pauliukevičius
Asmeninio albumo nuotr./Andrius Pauliukevičius

Kultūrizmo čempionas yra įsitikinęs, jog nemėgiamo dalyko neįmanoma tęsti: „Jeigu sporto šaka yra nuobodi, nėra motyvacijos, atsidavimo, taigi, nėra ir rezultatų.“

Norint sportinėje veikloje pasiekti geresnių rezultatų, reikia pirmiausia atrasti tą veiklą, kuri labiausiai pritinka.

Atradęs svorių kilnojimą ir jėgos pratimus, A.Pauliukevičius teigia supratęs, jog tai yra greičiausias ir efektyviausias kelias pasiekti jo norimą tikslą – pakeisti savo kūno formas.

„Be kita ko, aš mėgstu tik pats vienas būti atsakingas už savo pasiekimus ar nesėkmes, todėl šita sportinės veiklos rūšis man pritiko idealiai“, – pasakoja sportininkas.

Pataria nesiimti saviveiklos

Atletas pabrėžia, jog pradedančiajam, kuris imasi vienos ar kitos sportinės veiklos, svarbu susirasti atsidavusį ir motyvuotą tos srities trenerį: „Dalyko, kurio yra mokomasi, patrauklumas labai dažnai priklauso nuo to, kas dėsto ir kaip dėsto, t. y. nuo trenerio žinių (kiek jis metodiškai yra pasikaustęs) ir nuo trenerio asmenybės (kiek sugeba įkvėpti arba sudominti atėjusį žmogų).“

Sportininkas nepataria imtis saviveiklos be specialisto priežiūros. Jo teigimu, žmogus, kuris neturėdamas nuovokos mėgina pats vienas atsakyti, kaip ir ką daryti taisyklingai, tam tikrų atsakymų gali ieškoti daugybę metų. Be to, išauga tikimybė patirti traumą.

Andrius Pauliukevičius / Asmeninio archyvo nuotr.
Andrius Pauliukevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

„Dažnu atveju tiesiog pats sportas gali pasirodyti neįdomus, neefektyvus ir nuobodus, – papildo pašnekovas. – Tik tuomet, kai tavo pirmuosius žingsnius stebi specialistas, kuris gali paaiškinti, kodėl reikia daryti vienus ar kitus pratimus, kas bus, jeigu darysite netaisyklingai, kaip pasiekti didesnį efektą per trumpesnį laiką, sportas tampa efektyvus.

Kai žinai tiksliai, ką ir kaip daryti, kokių rezultatų per kokį laiką tikėtis, išauga motyvacija dirbti pastoviai.“

Daugiau nei galima tikėtis

A.Pauliukevičiaus pastebėjimu, sportas į jo gyvenimą įnešė daugybę pozityvių dalykų, tiesiogiai nesusijusių su sportine veikla.

„Įdomiausia dalis – kiek sportas įvairių durų man atvėrė, ir kiek galimybių mano gyvenime atsirado. Atsirado galimybė parašyti knygą, nes aš pasirodžiau žmonėms kažkuo įdomus, galimybė suvaidinti televizijos serialuose arba nusifilmuoti filme.

Kai žinai tiksliai, ką ir kaip daryti, kokių rezultatų per kokį laiką tikėtis, išauga motyvacija dirbti pastoviai.

Galų gale, galimybė bendrauti su įdomiais žmonėmis, kurie yra labai geri kitų sričių specialistai – rašytojai, aktoriai, žurnalistai, fotografai ir t.t.“, – apie gyvenimo pokyčius pasakoja atletas.

Jo teigimu, pažindamas įvairių (kitų) sričių specialistus bei dirbdamas draugėje, sportininkas turėjo progą įgyti naujų įgūdžių, labai pravertusių jo gyvenime.

„Treniruodamas rašytoją, išmokau rašyti pats, o treniruodamas aktorių – sužinojau naudingų vaidybos paslapčių, ir visus tuos įgūdžius po to panaudojau gyvenime. Tai yra pats gražiausias dalykas, kurį man sportas atnešė“, – pasakoja A.Pauliukevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius