-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kanados moterys reikalauja, kad parą sudarytų 25 valandos

Jaučiate, kad jums trūksta 24 valandų per dieną? Kanados aktyvistės siūlo įvesti paroje papildomą 25-tą valandą.
Laikrodis
Laikrodis / Photos.com nuotr.
Temos: 2 Moteris Chrysler

Organizacijos „25th Hour Coalition“ („25-os valandos koalicija“) pirmininkė ir steigėja Jessie Behan teigia, jog parą būtina „pailginti“, kad moterys galėtų suspėti nuveikti visus darbus tiek darbe, tiek namie.

„Moterys, tokios kaip aš, pavargo gyventi po 24 valandas per parą, o tyrimai rodo, kad jos iš tikrųjų yra prisitaikiusios prie 25 valandų paros“, – sakė ji.

Dabartiniame 360 laipsnių ciferblate kiekviena minutė užima 0,5 laipsnio. Esant naujam laiko skaičiavimui, kiekviena minutė „susispaustų“ iki 0,48 laipsnių, ir iš viso „prisidėtų“ viena valanda per parą, paaiškino J.Behan.

2007 metais Harvardo profesorius Charlesas Chrysleris nustatė, kad pailginta diena gali būti labai naudinga dirbantiesiems pamainomis, astronautams ir tiems, kurie dažnai keliauja, taip pat varginamiems nemigos arba sunkiai atsikeliantiems ryte.

Anksčiau mokslininkai išsiaiškino, kad žmogaus biologinį paros ritmą sudaro 24 valandos ir 11 minučių.

J.Behan iš karto pateikė argumentų prieš galimą kritiką, pabrėžusi, kad laiko skaičiavimo sistemos vystėsi per visą žmonijos istoriją, o vienas iš akivaizdžiausių tokio manipuliavimo pavyzdžių – vasaros laiko įvedimas.

„Savaitgaliai buvo išrasti 1732 metais. Britų ministras pirmininkas tiesiog norėjo pamedžioti – štai kaip išsivystė nedarbo šeštadieniai“, – pridūrė ji.

Neseniai laikraščio „Reader's Digest“ internete atlikta apklausa parodė, jog dauguma respondentų iš Ispanijos, JAV, Brazilijos ir Didžiosios Britanijos papildomą valandą skirtų šeimai. Antrasis pagal populiarumą atsakymas buvo „miegas“.

Tik Indijoje pusė apklausos dalyvių praleistų papildomas 60 minučių darbui biure.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius