-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko bijo amerikietės karo zonoje

Amerikietės karės, tarnaujančios tokiose karo zonose kaip Irakas ar Afganistanas, kasdien turi saugotis ne tik pakelės bombų ar priešo pasalos, bet ir savo kolegų vyrų. Knygoje „Vieniša karė: Privatus moterų, tarnaujančių Irake, karas“ atskleidžiama visa tiesa apie tai, kaip moterys karės nuolat prievartaujamos savo bendražygių, rašo “„Reuters“.
Amerikietės karės, tarnaujančios tokiose karo zonose kaip Irakas ar Afganistanas, kasdien turi saugotis ne tik pakelės bombų ar priešo pasalos.
Amerikietės karės, tarnaujančios tokiose karo zonose kaip Irakas ar Afganistanas, kasdien turi saugotis ne tik pakelės bombų ar priešo pasalos. / „Scanpix“ nuotr.

Knygoje pateikiami 40 moterų liudijimai, kuriuose jos pasakoja apie savo liūdną ir karčią patirtį Irake, kur jos ne tik baiminosi dėl savo gyvybės, bet ir turėjo kęsti seksualinį priekabiavimą, prievartą ir pažeminimus ne iš priešų, o iš saviškių pusės.

Kai kurios buvo perspėjamos nevaikščioti po vieną, kitos ėmė nešiotis peilius tam, kad apsigintų nuo kolegų vyrų. Dar kitos tikino, jog joms buvo daromas spaudimas, kad šios neprabiltų apie išprievartavimą.

Knyga, kurią parašė Kolumbijos universiteto Niujorke profesorė Helen Benedict, pasirodė JAV trečiadienį.

Svajojau tapti karininke kaip mano tėvas ir senelis, deja, dėl to, kad esu moteris, mano svajonėms nebuvo lemta išsipildyti.

Remiantis statistika, vienas iš dešimties JAV karių, tarnaujančių Afganistane, yra moteris. Irake kovodamos žuvo daugiau moterų nei bet kuriame kitame kare nuo pat Antrojo pasaulinio karo.

Viena oro pajėgų seržantė, Afganistane tarnavusi Marti Ribeiro, buvo paskirta į būrį, kuriame buvo vien vyrai kolegos. Ji pasakoja jautusi nuolatinį spaudimą, buvusi užpulta ir išprievartauta budėjimo metu savo poste. Ir tai padarė ne kas kitas, o JAV karys.

Baigusi budėjimą, ji nenorėdama sunaikinti įkalčių, nesimaudė duše, o pranešė apie įvykį vadovybei. Tačiau vietoj pagalbos jai buvo atsakyta, kad jei ji vis dėlto nuspręs užpildyti pareiškimą, ji neabejotinai bus apkaltinta neatsargumu poste ir tuo, kad paliko savo ginklą nesaugomą. Po šio įvykio moteris paliko tarnybą armijoje.

„Svajojau tapti karininke kaip mano tėvas ir senelis, deja, dėl to, kad esu moteris, mano svajonėms nebuvo lemta išsipildyti“, – knygos autorei pasakojo ji.

Iš viso užregistruota 2908 seksualinių nusikaltimų atvejai, įskaitant išprievartavimus ir bandymus išprievartauti. Tačiau knygos autorė neabejoja, kad šie skaičiai tėra ledkalnio viršūnė. Pasak H.Benedict, iš 40 moterų, tarnavusių Irake 2003-2006 metais, 10 buvo išprievartautos, penkios buvo užpultos bandant išprievartauti, o 13 teigė patyrusios seksualinio pobūdžio priekabiavimą ir pažeminimus.

Gynybos departamentas tikina, jog stengiasi pašalinti visas įmanomas kliūtis, sulaikančias moteris nuo pranešimų apie prievartą. Pasak departamento atstovės Cynthios Smith, departamento tikslas yra sukurti pasitikėjimo aplinką, kuri leistų aukoms pranešti be baimės apie seksualinį nusikaltimą ir sulaukti joms reikalingos pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius