Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėgaudamiesi alumi gamtoje, rizikuojate būti sukandžioti uodų

Tie, kurie per didžiuosius karščius mėgsta atsigaivinti bokalu alaus, prieš tai turėtų pasirūpinti apsauga nuo uodų, – rašo dailymail.co.uk.
Alus
Alus / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad žmogui, kuris išgėrė vieną ar daugiau bokalų alaus, yra 15 proc. didesnė tikimybė būti sukandžiotam uodų.

Anot mokslininkų, taip yra dėl to, kad vabzdžius traukia nuo alkoholio pasikeitęs žmogaus kvapas. Negana to jie mano, kad uodams alaus kvapas siejasi su nesugebančiu apsiginti žmogumi.

Prancūzijos mokslininkai tikisi, kad atlikti tyrimai padės išvengti maliarijos apsikrėtimų atvejų, kurią, kaip žinoma, uodai ir išnešioja. Nuo šios ligos kasmet miršta apie 780 tūkst. žmonių visame pasaulyje.

Atlikto tyrimo metu buvo stebimi Vakarų Afrikoje gyvenantys uodai Anopheles gambiae, kurie yra pagrindiniai maliarijos ligos nešiotojai. Mokslininkai atrinko 25 savanorius, 20-43 metų amžiaus, kuriems buvo duota išgerti vieną litrą tose vietovėse itin mėgstamo alaus „Dolo“, vėliau buvo stebima, kiek uodų skris prie alaus išgėrusių savanorių.

Uodai buvo sudėti į dėžes, iš kurių skrisdami spąstų link jie galėjo rinktis: ar skristi grynu oru ar pro alkoholio kvapą. Pastebėta, kad 47 proc. uodų skrido po to, kai užuodė alaus kvapą, o 35 proc. išskrido savanoriams dar net nepradėjus gerti alaus.

Po šio tyrimo mokslininkai padarė išvadą, kad uodai kur kas dažniau puola geriančius alų ir yra kur kas atkaklesni nei puldami blaivą žmogų. Jie taip pat atmetė paplitusią nuomonę, kad uodai žmogų puola dėl padidėjusio kraujo spaudimo, kadangi tirtų žmonių kraujo spaudimas, dėl išgerto alkoholio, buvo nukritęs.

„Alkoholis yra plačiai paplitęs reiškinys visame pasaulyje, o besaikis jo vartojimas yra vienas iš labiausiai neatidėliotinų pasaulio sveikatos problemų“, – tvirtina mokslininkai, nurodydami, kad vertėtų atlikti išsamesnius tyrimus.

„Tyrimo rezultatai rodo, kad alkoholio vartojimas yra maliarijos rizikos faktorius ir turi būti įtrauktas į visuomenės sveikatos politiką. Gali būti, kad uodams išsivystė sugebėjimas atpažinti žmones, kurie neseniai vartojo alkoholį, tikriausiai dėl to, jog išgėrusiesiems sumažėja sugebėjimas apsiginti“, – tvirtina atlikto tyrimo autoriai.

Vis dėlto Didžiojoje Britanijoje, kitaip nei tropikuose, uodai nenešioja jokių infekcijų. Tačiau Amerikoje kai kurios uodų rūšys gali užkrėsti encefalitu (smegenų uždegimu), kuriuo suserga maždaug 100 amerikiečių kiekvienais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius