-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar moterų polinkis į irzlumą yra užkoduotas jų prigimtyje?

Nuolatos jaučiate irzlumą, nepasitenkinimą, nuolatinius nuotaikų svyravimus? Nauji tyrimai parodė, kad tai ne jūsų kaltė – moterų smegenys tam užprogramuotos, rašoma dailymail.co.uk tinklalapyje.
Pikta moteris
Pikta moteris / „Scanpix“ nuotr.

Dailiosios lyties atstovės jau gimę būti irzliomis – tai skamba tarsi nepatenkinto vyro skundas, kuris eilinį kartą žmonos buvo apkaltintas pamiršęs išnešti šiukšles. Vis dėlto kai kurie mokslininkai palaiko idėją, kad moterys išties yra irzlesnės, labiau pasiduoda depresijai ir nuotaikų svyravimams. O šią problemą tik paaštrina tam tikros dietos programos.

Jau seniai buvo žinoma, kad moterys kur kas dažniau kenčia nuo depresijos. Maždaug viena iš keturių moterų kuriame nors gyvenimo etape buvo gydoma nuo šios ligos, tuo tarpu vyrams depresija pasitaiko žymiai rečiau – tik vienam iš dešimties.

Mokslininkai šį faktą aiškina iš dalies remdamiesi socialiniais faktoriais – moterys kur kas labiau nei vyrai yra linkę ieškoti pagalbos dėl savo simptomų. Tačiau neseniai Švedijoje atlikti tyrimai parodė, kad pagrindinis skirtumas tarp vyrų ir moterų smegenų – tai serotonino, taip vadinamo „laimės hormono“, perdirbimas.

Pakankamas serotonino kiekis organizme kelia bendrą savijautą, mažina apetitą ir gerina miego kokybę. Mažas jo kiekis siejamas su depresijos atsiradimu. Mokslininkai iš Švedijoje esančio „Karolinska“ instituto, skenuodami smegenis, tyrė serotonino lygį jose. Ir institute padarytos išvados moterų atžvilgiu nėra labai džiuginančios. Tirdami moterų ir vyrų serotonino panaudojimą smegenyse tyrinėtojai atskleidė, kad moterys turi daugiau serotonino receptorių nei vyrai. Instituto darbuotojai pažymėjo, kad laimės pojūtis priklauso ne tik nuo to, kiek serotonino pasigamina smegenyse, bet ir nuo to, ar pakankamai yra receptorių smegenyse, kurie padėtų jam suveikti.

Faktas, kad Švedijoje tirtos moterys turėjo daugiau serotonino receptorių, skamba lyg gera naujiena, taip pat kaip ir tai, kad jų organizme aptikta mažiau proteino, kuris išvalo panaudotą serotoniną. Tai reiškia, kad jau panaudotas hormonas ir toliau cirkuliuoja jūsų smegenyse ir daro jus dar laimingesnėmis. Taigi moterys ne tik kad turi daugiau vietų smegenyse, kurios gali būti suaktyvintos serotoninino, bet, atrodo, kad jos gali ir ilgiau jį išlaikyti.

Deja, švedų mokslininkų padarytos išvados rodo visiškai priešingą situaciją. Kai smegenų ląstelėms trūksta kokių nors chemikalų, pavyzdžiui serotonino, jos atveria tiek receptorių, kiek tik įmanoma, kad „pagautų“ kiekvieną kąsnelį.

Smegenų ląstelės, kurioms reikia tam tikro hormono, padidina receptorių kiekį, kad išnaudotų ir taip jau mažą kiekį.

Patvirtina ir kiti tyrimai

Kiti tyrimai palaiko idėją, kad moterų smegenyse pasigamina mažiau serotonino. Monrealio universiteto mokslininkai atrado, kad vyrų smegenyse vidutiniškai pasigamina 52 proc. daugiau serotonino nei moterų.

Nors tyrimai apie moterų smegenyse pagaminamą serotonino kiekį yra gan kontraversiški, tačiau jau seniai žinoma, kad estrogenas ir testosteronas, pagrindiniai lytiniai hormonai, gali paveikti tiek vyrų, tiek moterų elgesį, – teigia Anglijos neuroendokrinologų asociacija.

„Jau yra žinoma, kad estrogenas gali turėti didesnį poveikį moterims dėl jų organizme vis svyruojančių hormonų lygių, – teigia daktaras Andrėjus Novakas, Kalifornijos universiteto psichiatrijos profesorius. – Estrogenas ypatingai stimuliuoja serotonino receptorius smegenyse.“

Kai organizme esantys hormonai pradeda svyruoti, smegenų jautrumas serotoninui pasikeičia, taigi kiekio, kurio organizmui reikėjo prieš tai, dabar jau gali neužtekti. Tai galėtų paaiškinti, kodėl moterims nukrenta serotonino kiekis, kai jų estrogeno lygis organizme yra mažas, ypatingai menstruacijų dienomis, po gimdymo ar priešmenopauziniu laikotarpiu.

„Nepakankamas estrogeno kiekis organizme gali sukelti depresiją. Mes žinome, kad būtent dėl to menopauzės laikotarpiu tiek daug moterų taip nuo jos kenčia“, – teigia dr. A. Novakas.

Taigi, ką moterys, kenčiančios nuo PMS, menopauzės ar ką tik pagimdžiusios, turėtų daryti, kad jaustųsi ne tokios irzlios ir nusiminusios?

Visų pirma, jums derėtų apsilankyti pas psichologą, kuris galėtų išrašyti lengvų antidepresantų. Jeigu tokį gydymą laikote netinkamu, jums gali padėti gyvenimo būdo pakeitimas, kadangi stresas, alinanti dieta ir sporto, ar netgi saulės trūkumas išsemia serotonino kiekį organizme.

Valgykite daug proteino turinčių produktų, tokių kaip kalakutas ar varškė, juose yra daug triptofano, esminės, organizme nesigaminančios aminorūgšties, kurią kūnas naudoja perdirbdamas serotoniną. Tačiau pernelyg nepersistenkite – nemažinkite suvartojamų kalorijų kiekio.

Problematiškos dietos

Bet kuri dieta moteris padarys kur kas irzlesnėmis. Tačiau daugiaproteinės dietos gali būti ypatingai problematiškos, nes, nors triptofanas yra pagamintas iš proteinų, tačiau, kad jis suveiktų, triptofanas per kraują turi patekti iki smegenų ir ten dėl savo vietos „varžytis“ su kitomis aminorūgštimis.

Pats efektyviausias triptofano kiekio organizme padidinimo būdas – valgyti daug maisto, kuriame gausu angliavandenių, jie iš kraujo išvalo aminorūgštis ir leidžia, kad į smegenis patektų daugiau triptofano.

Tai paaiškina ir faktą, kad moterys labiau nei vyrai mėgsta šokoladą, ypatingai prieš menopauzę ar menstruacijas, kai estrogeno lygis organizme labai žemas. Taip jos pasąmoningai gydosi save su angliavandeniais, kad pakeltų serotonino lygį organizme ir sumažintų irzlumo tikimybę.

Dietologė Kaithleen Des Maisons savo knygoje „Bulvės, o ne Prozakas“ rekomenduoja kitą serotonino padidinimo būdą – prieš eidami miegoti, suvalgykite keptų bulvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius