-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas tyrimas gali paaiškinti, kodėl moterys gyvena ilgiau

Spermoje esantys genai paaiškina, kad žinduolių patelės gyvena ilgiau už patinus, skelbiama trečiadienį publikuoto japonų atlikto tyrimo išvadose. Anot mokslininkų, atliktas tyrimas gali atsakyti į esminius klausimus: ar žinduolių ilgaamžiškumą lemia vieno, ar abiejų tėvų genomai, arba, kodėl moterys lenkia vyrus savo gyvenimo trukme.
Erotika
Moteris / Photos.com
Temos: 2 Tyrimas Moteris

Tokijo universiteto profesorius Tomohiro Kono ir Manabu Kawahra iš Sagos universiteto, nustatė, kad pelių patelės, atsiradusios iš genetinės medžiagos, gautos iš dviejų patelių, gyveno žymiai ilgiau už peles, turėjusias įprastą motinos ir tėvo genų kombinaciją.

„Dviejų motinų“ pelės buvo sukurtos manipuliuojant pelių kiaušinėlių DNR taip, kad genai pradėtų veikti lyg būtų paimti iš sėklos, rašo Europos žurnalas „Human Reproduction“.

Genetiškai pakeista medžiaga būdavo implantuojama į suaugusios pelės kiaušinėlį ir čia įvykdavo apvaisinimas bei susidarydavo embrionas.

Naujosios pelės išgyvendavo vidutiniškai 841 dieną, tai yra 186 dienomis ilgiau, nei iš įprasto genetinio junginio atsiradusios pelės, kurios vidutiniškai gyvena 655 dienas. Naujųjų pelių ilgaamžė ilgiausiai išgyveno 1 045 dienas, tuo tarpu vyriausia kontrolinė „normali“ pelytė yra išgyvenusi 996 dienas.

Kitas mokslininkų atradimas yra tas, kad dvi motinas turinčios pelės buvo mažesnio svorio nei paprastos kontrolinės pelės ir, atrodo, turėjo stipresnę imuninę sistemą.  Mokslininkai mano, kad tokį skirtumą galėtų lemti genas „Rasgrf1“.

Devintoje chromosomoje esantis genas yra siejamas su augimu po gimimo. Jis paprastai atkeliauja iš tėvo chromosomos.  „Atliktas tyrimas gali atsakyti į esminius klausimus: ar žinduolių ilgaamžiškumą lemia vieno, ar abiejų tėvų genomai, arba, kodėl moterys lenkia vyrus savo gyvenimo trukme“, – teigė T.Kono.

Ilgaamžiškumo teorija yra ta, jog patino kūnas yra didesnis, kad šis galėtų sėkmingai dalyvauti apvaisinimo kovoje ir taip platinti savo genus. Nors už tai jam tenka mokėti trumpesnio gyvenimo kaina. Tuo tarpu patelėms nereikia dalyvauti tokioje genetiškai brangiai atsieinančioje kovoje, ir jos gali kaupti savo energiją savo palikuonių gimdymui, maitinimui ir saugojimui nuo plėšrūnų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius