-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujieji lyčių karai – virtualioje erdvėje

Įsivaizduodami tipišką kompiuterinių žaidimų mėgėją žmonės dažniausiai mato vienišą pilvotą vyrą, kuris, nuvirtęs ant sofos, geria alų bei kemša bulvių traškučius. Tačiau naujausi tyrimai rodo, jog šis stereotipas vis labiau tolsta nuo realybės.
Kompiuteriai
Kompiuteriai / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.
Temos: 2 Lytis Moteris

Pasirodo, jog beveik pusė visų užkietėjusių kompiuterinių žaidimų asų – moterys. Beje, silpnajai lyčiai priklausomybe nuo žaidimų, kaip ir nuo alkoholio, išsivysto greičiau nei vyrams.

Kompanija „Sony Online Entertainment“, kuri yra sukūrusi pasaulyje populiarų žaidimą „EverQuest II“, atliko tyrimus ir išsiaiškino, kokie šio žaidimo mylėtojų įpročiai ir koks žaidimo stilius, rašo BBC.

Nepaisant to, kad žaidėjai pasidalino į dvi stovyklas – pusė moterų ir pusė vyrų, paaiškėjo, jog dailiosios lyties atstovės yra daug aršesnės ir daug labiau užkietėjusios žaidėjos nei vyrai. Moterys prisipažino, jog kiekvieną dieną bent kelias valandas skiria savo mėgstamam žaidimui, o pasinėrus į virtualią kovą yra labai sunku atsiplėšti.

Delaware universiteto mokslininkai patvirtino faktą, jog tipiško virtualių žaidimų mėgėjo įvaizdis nepaprastai pakito, o jo paveikslas seniai nebeatitinka realybės. Šiuolaikiniame pasaulyje tipiškas kompiuterinių žaidimų mėgėjas gali būti bet kas – net dalykiška bankininkė, nusimetusi savo oficialų kostiumėlį gali ištisas valandas kovoti virtualioje erdvėje.

„Tai, ką mes galvojome apie vyrus, moteris ir video žaidimus, galėjo būti tiesa prieš dešimt ar penkiolika metų, kuomet buvo gaminami žaidimų pulteliai tik vienam žaidėjui. Dabar plinta naujas socialinis reiškinys – moterys žaidėjos. Tai jau nieko nebestebina, nes jos tampa priklausomos nuo žaidimų ir su jų veikla, gyvenimo būdu ar išsilavinimu tai neturi nieko bendro,“ – teigiama mokslininkų išvadose.

„Online“ žaidimai tampa savotiškomis bendrijomis. Jose moterys susitinka, vienijasi prieš vyrus ir virtualiai su jais kovoja. Jei pavyksta laimėti, natūralu, silpnoji lytis švenčia ir džiaugiasi. Moteris vilioja būtent bendruomeniškumo jausmas. Jei vyrai labiau žaidžia tam, kad laimėtų, moterys įsivelia į žaidimus dėl bendrumo jausmo ir noro jaustis bendruomenės dalimi.

Tačiau ne visos moterys nori vienytis virtualiai ir kovoti prieš vyrus. Nemaža jų dalis renkasi žaidimus kartu su savo partneriu ir taip gali įrodyti, jog ir ji gali būti puiki strategė, gera kovotoja ir lygi savo gyvenimo draugui pagal sumanumą.

Psichologai tvirtina, jog tarp tų moterų, kurios yra užkietėjusios kompiuterių žaidimų mylėtojos, yra penkiskart daugiau biseksualių, nei tarp kitus pomėgius turinčių moterų. Tai gali būti aiškinama kaip savotiška saviraiškos forma, kada neturinti aiškios orientacijos moteris per video žaidimus gali palyginti save su vyru ir įsijausti į jo kaip kovotojo vaidmenį.

Kadangi video žaidimai nėra tradicinis moterų laisvalaikio praleidimo būdas, natūralu, jog tarp tokių „damų“ atsiranda tokių, kurios yra netradicinės daugelyje gyvenimo sričių.

Beje, netiesa ir tai, jog užkietėjusių „geimerių“ gyvenimo būdas yra itin prastas, o mityba visiškai niekam tikusi. Kadangi žaidimų mylėtojai taip įsijaučia į virtualias kovas, jie dažnai neturi laiko galvoti apie maistą ir persivalgyti.

Ištyrus nežaidžiančių žmonių kūno masės indeksą bei sveikatą ir palyginus ją su video žaidimų mylėtojų sveikata paaiškėjo, jog pastarųjų tiek cholesterolio kiekis, tiek bendra organizmo būklė yra geresnė.

Eiliniai žmonės dažniausiai leidžia savo laisvalaikį prie televizoriaus ekranų, iš kurių sklinda nenutrūkstamas srautą raginimų ką nors pirkti ir vartoti. Taip žmogaus pasąmonė po truputį ima vykdyti „komandas“. Kompiuterinių žaidimų fanai neturi laiko televizijai – jie dažniausiai kovoja su blogiu, taigi ir gyvenime jų sąmonė nėra užkimšta nurodymais ką ir kiek reikia pirkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius