Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Norvegijos valdžia leido nugriauti pastatą su P.Picasso raižiniais betone

Norvegijos pareigūnai davė leidimą nugriauti sprogdinimo apgriautą pastatą, kurio sienas puošia ispanų dailininko Pablo Picasso raižiniai betone.
Pablo Picasso
Pablo Picasso / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Menas Pablo Picasso

Vyriausybė nesutiko dar kartą atidėti 2014 metais priimto sprendimo dėl pastato nugriovimo vykdymą, bet pažadėjo perkelti dvi P.Picasso freskas.

Oslo centre esančiame 1969 metais statytame „Y“ raidės formos namų bloke smėlio srove ant sienų išraižyti P.Picasso piešiniai – su ispanu bendradarbiavusio norvegų menininko Carlo Nesjaro darbas.

Vyriausybinis pastatas, kuriame anksčiau buvo įsikūrusi viena ministerija, buvo apgadintas per ekstremisto Anderso Behringo Breiviko įvykdytą sprogdinimą 2011 metų liepos 22 dieną, nusinešusį aštuonias gyvybes. Tą pačią dieną A.B.Breivikas nužudė dar 69 žmones, daugiausiai paauglius, per išpuolį valdančiosios Darbo partijos jaunimo vasaros stovykloje netoli sostinės esančioje Utiojos saloje.

Norvegija, 2014 metais vykdydama rekonstrukcijos projektą, nusprendė visiškai nugriauti šį pasatą saugumo sumetimais, o jame esančias freskas „Žvejai“ (Fishermen) ir „Kiras“ (The Seagull) perkelti.

Kitas komplekse esantis „H“ formos namų blokas, kuris irgi buvo apgriautas per sprogimą ir turi garsiųjų P.Picasso raižinių, griaunamas nebus.

2014 metais vyriausybės sprendimas nugriauti pirmąjį statinį sukėlė architektūros paminklų gynėjų ir visuomenės pasipiktinimą, todėl griovimo darbai buvo atidėti.

Už komplekso išsaugojimą pasisakančios organizacijos ir asociacijos vasario 13 dieną pranešė apie savo ketinimą kreiptis į teismą ir paprašė vyriausybės dar kartą atidėti griovimą, kol teismas priims sprendimą jų byloje.

Trečiadienį vyriausybė šį prašymą atmetė pareiškusi, kad dėl tolesnio atidėliojimo išaugs jau patvirtintos viso rekonstrukcijos projekto išlaidos.

Vietos valdymo ir modernizavimo ministerijos pranešime sakoma, kad už valstybinius nekilnojamojo turto objektus atsakingai agentūrai „Statsbygg“ jau duotas „nurodymas pradėti pasiruošimą bloko „Y“ nugriovimui“.

Darbų pradžios data nenurodyta, bet projekto įgyvendinimo atidėjimas po balandžio 1 dienos valstybei kainuotų nuo 30 mln. iki 50 mln. Norvegijos kronų (2,9 mln.–4,9 mln. eurų) per mėnesį, skelbia „Statsbygg“.

Prieš metus paskelbtą peticiją, kuria siekiama išsaugoti griaunamą pastatą, iki trečiadienio buvo pasirašę beveik 28 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius