Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskutinėmis metų dienomis dėl padidėjusio Saulės aktyvumo gali pakisti Žemės magnetinis laukas: daugės avarijų, dažnės galvos skausmai

NASA STEREO-B aparatas pirmadienį užfiksavo padidėjusį Saulės aktyvumą.
Nuožmusis Saulės vėjas Žemės magnetinį lauką bombarduoja ir jo tvirtumą išbando nuolat. Jei tokio skydo staiga neliktų, Žemės laukia artimiausių kaimynių – Veneros ar Marso – likimas.
Nuožmusis Saulės vėjas Žemės magnetinį lauką bombarduoja ir jo tvirtumą išbando nuolat. / NASA nuotr.

Aparatas užregistravo du blyksnius Saulėje, kurie jau šią savaitę gali sukelti Žemės magnetinio lauko svyravimus. Apie tai įspėjo JAV Kosminių orų ir atmosferos tyrimų centras (NOAA).

Saulės vainiko plazmos (jonizuotų dujų) pliūpsniai – viena iš Saulės aktyvumo formų. Vainiko iššautos krūvį turinčios dalelės pasiekia ir Žemės magnetinę sferą, sukeldamos magnetines audras.

Geomagnetinio Žemės poliaus svyravimai prognozuojami gruodžio 29 d., o nuo 30 d. sutrikimai pamažu stabilizuosis.

NASA ekspertai teigia, kad dėl magnetinių audrų gali padaugėti eismo įvykių, paaštrėti chroniškos ligos. Daugelį jautresnių žmonių dažniau nei įprastai gali kankinti galvos skausmai. Galimi ir mobiliojo ryšio sutrikimai. O Šiaurės šalių gyventojai, jei leis meteorologinės sąlygos, grožėsis Šiaurės pašvaiste.

Kas yra magnetinės audros

Žemės magnetinės sferos svyravimai (magnetinės audros) kyla veikiant Saulės plazmos srautams – įkrautoms dalelėms, kurias išspinduliuoja Saulė. Dalelės, atsitrenkdamos į magnetosferą, išprovokuoja jos svyravimus, o tai gali sukelti radijo ryšio sutrikimus.

Saulės blyksniai, priklausomai nuo rentgeno spinduliavimo galingumo, skirstomi į penkias klases: A, B, C, M ir X. Minimali A0.0 klasė atitinka 10 nanovatų kvadratiniam metrui spinduliavimo galingumą Žemės orbitoje. Su kiekviena raide galingumas padidėja 10 kartų.

Pavojingiausiu Žemei laikoma X klasė, ypač kai Saulės karūna išspinduliuoja įkaitintą plazmą, kurios judėjimo greitis gali viršyti 1,6 mln. km per valandą, o masė siekia 10 mlrd. tonų. Tokie reiškiniai gali sutrikdyti palydovų ir antžeminių ryšio priemonių veiklą bei sukelti magnetines audras, tačiau tiesioginio pavojaus žmogui nekelia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius