Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Patarimai tėvams: kaip virtuvės stalą paversti kūrybinga vaikų žaidimo aikštele?

Vaiko pasaulyje kasdienis valgio stalas – nuobodulio zona. Tai erdvė, glaudžiai susijusi su rutina ir suaugusiųjų pasaulio taisyklėmis – etiketu ir tvarka. Kadangi žaismingumo trokštantys vaikai taisyklėms yra linkę nepaklusti, daugelis jaunų tėvų susiduria su bendra problema – konfliktine elgesio prie stalo dilema.
Kūrybinės idėjos vaikų stalo dekorui / „Iittala“ nuotr.
Kūrybinės idėjos vaikų stalo dekorui / „Iittala“ nuotr.

Vieni vaikai atsisako valgyti, kiti – išsidirbinėja, o treti nenustygsta vietoje, dėl juos apnikusio amžinojo nuobodulio. Nepraėjus nė penkioms minutėms jūsų vaikas užsikelia abi alkūnes ant stalo, žiovauja, žaidžia su stalo įrankiais, į visas puses taško padažą ar kokiu nauju būdu mėgina jūsų kantrybę.

Todėl ir tėvams, ir vaikams kasdieniai pietūs ar vakarienė ilgainiui tampa tikra kančia. Ypač – jeigu jie vyksta prie šventinio stalo (ir dar svečiuose!). Na, o jeigu draugai ar giminės, kuriuos lankote, turi to paties amžiaus atžalų, apie ramų pasisėdėjimą prie stalo galite pamiršti.

Kaip spręsti šią problemą?

Atsisakykite įprastų serviravimo taisyklių

Auklėjimas – ilgas ir sudėtingas procesas, todėl pirmuosius valgymo etiketo principus puoselėti reikia nuo pat mažų dienų.

Pirmuosius valgymo etiketo principus puoselėti reikia nuo pat mažų dienų.

Net jeigu jūsų atžalom vos keleri, jūs, ruošdami pietų stalą, jau galite paprašyti jų, kad šie padėtų jums užtiesti staltiesę ar išdėlioti stalo įrankius. Prisidėję prie serviravimo, vaikai įsitrauks į bendrą ruošos procesą ir noriau dalyvaus tolimesniame procese.

Kalbant apie serviravimo idėjas – čia itin svarbūs jūsų vaidmuo ir gebėjimas empatiškai įsijausti į fantazijų kupiną vaiko pasaulį. Atsakykite rutinos ir kartu su vaiku ieškokite netikėtų ir netradicinių serviravimo gudrybių.

Kūrybinės idėjos vaikų stalo dekorui / „Iittala“ nuotr.
Kūrybinės idėjos vaikų stalo dekorui / „Iittala“ nuotr.

Pavyzdžiui, patiekite ledus vazoje, o vietoj vazos su gėlėmis pastatykite vazoną su lauko ar balkono gėlėmis.

Derinkite ne tik tos pačios kolekcijos indus, bet ir ieškokite sąryšio tarp šio ir praėjusio šimtmečių – šiuolaikiškų indų ir, pavyzdžiui, ornamentuotų prosenelių arbatos puodelių ar šaukštelių.

Jeigu turite galimybę vaikus palepinti išskirtiniais įvairiaspalviais, raštuotais, teminiais indais – nuo to jų ūpas dalyvauti „stalo gyvenime“ tik augs. Kaip atrodo šie indai? Tinkamu pavyzdžiu galėtų būti suomių dizainerių – „Iittalos“ – darbai, sudarantys ištisas, vaikams skirtas, temines kolekcijas.

Kūrybinės idėjos vaikų stalo dekorui / „Iittala“ nuotr.
Kūrybinės idėjos vaikų stalo dekorui / „Iittala“ nuotr.

„Piktieji paukščiai“, „Muminukai“ ir švedų rašytojos Astridos Lindgren knygų herojų Emilio iš Lionebergos ir Pepės ilgakojinės nuotykius vaizduojančios kolekcijos – tai pasakos vaikams, tik perkeltos į indų formą.

Šių indų derinius, serviravimo kompozicijas bei idėjas vaikiško stalo kūrimui šiais metais yra pristatęs ir VMG įkūrėjas Alfas Ivanauskas (žiūrėkite galeriją).

Formuluokite klausimus tikslingai

Kita taktika, apie kurią dažnai užmiršta tėveliai – tikslingas teiginių bei klausimų, susijusių su valgiu, formulavimas. Atsisakykite tokių klausimų kaip „Ar eisite valgyti?“, o vietoj pateikite tokį teiginį: „Laikas valgyti“.

Atsisakykite tokių klausimų kaip „Ar eisite valgyti?“, o vietoj pateikite tokį teiginį: „Laikas valgyti“.

Kulinarijos aktualijas komentuojantis 15min korespondentas Paulius Jurkevičius pataria atsisakyti ir tokių formuluočių, kaip „Ar skanu?“, ir jas keisti konkretesnėmis: „Ar ne per sūru? Gal per daug pipirų? Citrinų sulčių? Pernelyg pervirta? Iki galo neišvirta?“.

Jo teigimu, tokie klausimai ves edukaciniu keliu – nukreips būsimąjį maisto kritiką konkrečios pojūčių ir maisto analizės link. Jis pradės tirti savo skonio receptorių sukeliamą reakciją, bandys ją apibūdinti žodžiais. Bandys atsiminti ir palyginti: „Atsimeni, praėjusį kartą tie patys spagečiai buvo minkšti, o dabar – kieti.“

Kurkite tradicijas

Psichologai taip pat pastebi, jog versti mažuosius suvalgyti viską, ką jūs įdėjote į jų lėkštę, nėra tikslinga. Rekomenduojama valgį pateikti mažesnėmis porcijomis ir leisti vaikui pačiam paprašyti dar. Vaikai, kurie atsakingi už savo porcijas, vėliau būna sveikesni valgytojai.

Rekomenduojama valgį pateikti mažesnėmis porcijomis ir leisti vaikui pačiam paprašyti dar.

Dar vienas patarimas – atsisakyti „vaikiško“ meniu. Jeigu jūsų vaikas yra pakankamai suaugęs, kad galėtų valgyti tai, ką ir jūs, leiskite susipažinti su kulinarijos įvairove, ugdykite jo pajautą skoniui.

Galbūt keletą kartų jūsų mažieji pakils nuo stalo alkani (nesijaudinkite, daugiau pasisotins kito valgymo metu), tačiau greitai išmoks suvalgyti tai, kas pagaminta visai šeimai.

Kūrybinės idėjos vaikų stalo dekorui / „Iittala“ nuotr.
Kūrybinės idėjos vaikų stalo dekorui / „Iittala“ nuotr.

Pabaigai – būkite pavyzdžiu prie stalo patys. Jeigu sėdėsite įsikniaubę į savo išmaniuosius telefonus ar planšetes, jūsų pavyzdžiu paseks ir jūsų vaikai, o tada bus jiems sunku paaiškinti ir juos įtikinti, jog valgis ir technika – du tarpusavyje nederantys dalykai.

Ta pati taisyklė galioja ir kuriant šeimyninio stalo vertybes. Jeigu norite, jog vakarienės stalas taptų visos šeimos narių susibūrimo proga ir pokalbių erdve, stenkitės (tiek, kiek leidžia jūsų kasdieniai darbai) vakarieniauti kartu, panašiu metu. Tuomet tai taps įpročiu bei tradicija, kurią jūsų vaikai užaugę galės puoselėti savo šeimose.

„Iittala“ produktai: www.ginalasinterjeras.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius