Dabar populiaru
Publikuota: 2013 gruodžio 30d. 09:12

Per šventes lietuviai priauga po 3-5 kilogramus

Šventinis stalas
Photos.com nuotr. / Šventinis stalas

Gydytoja – dietologė, Lietuvos dietologų draugijos viceprezidentė  Jūratė Dobrovolskienė mano, kad lietuvių tradicinis švenčių stalas yra per riebus, o norintiems išvengti rimtų virškinimo problemų, reikia išmokti valgyti su saiku net ir per „didžiausias“ metų šventes.

„Šventės yra pavojingos, galėčiau pasakyti netgi tiesiogiai ir drastiškai, tiems žmonėms, kurie prižiūri savo dienos režimą, žiūri, ką valgo. Tai žmonės, kurie laikosi tam tikro maitinimosi tipo, kuris nuo įprastinio skiriasi tuo, kad yra sveikas ir subalansuotas, toks, koks turėtų būti kiekvieno asmens maitinimosi racionas. Švenčių metu tenka išbandymas visai virškinimo sistemai, fermentų sistemai, kasos, žarnyno fermentų gamybai ir bandymams juos pertempti“, – laidoje „Ryto espresso“ teigė mitybos specialistė.

Švenčių metu svoris padidėja 3-5 kg

Pašnekovės teigimu,  pasitaiko ir tokių atvejų, kada pasireiškia nesugebėjimas tvardytis ir noras paragauti kuo daugiau. Neretai, tokiems „ėdrūnams“šventės baigiasi ligoninėse.

„Manau, kad tiek per šventes, tiek kasdien turėtų būti balansas, režimas“, – tikino J. Dobrovolskienė. „Nuosaikumas turėtų būti jaučiamas nuolat, turėtume keisti tradicijas, juk tai mato mūsų vaikai, mūsų anūkai.“

Pasak dietologės ant mūsų vaišių stalų puikuojasi per daug skirtingų patiekalų, kurių ragavimas per kelias savaites svorį gali padidinti net 3 – 5 kg. Tokiu atveju dietologės teigimu, tikrai nepakenks iškrovos diena.  Specialistė pabrėžė, kad svarbu, tai padaryti iškart po švenčių – norint išvengti pankretito diagnozės.

Balta mišrainė – simbolis?

Kiekviena šeimininkė stengiasi padaryti kuo daugiau ir kuo skaniau. Dietologė J. Dobrovolskienė prieš skanius patiekalus nėra nusiteikusi neigiamai, tačiau jos nuomone, labai svarbu, kaip tai bus ruošiama.

„Silkę galima pateikti varvančią aliejuje arba troškintą savo sultyse. Dar dedama ir riešutų, ir dar ko nors ir gaunasi „makalynė“, – teigė pašnekovė.

Po švenčių dietologė rekomenduoja keletą dienų maitintis tik daržovėmis ir daug gerti.

Jos rekomendacija visoms namų šeimininkėms: „Siūlyčiau turėti vieną ypatingą karštą žuvies patiekalą su daržovėmis Šv. Kūčioms, Šv. Kalėdoms –  rinktis kalakutienos patiekalus, o ne balta mišraine tekančius stalus.“

Taip pat vertėtų naudoti nekaloringus prieskonius, vietoj aliejaus rinktis paprastesnį marinatą.

Kaip atsikratyto nenorimų kilogramų?

Mitybos specialistė tikino, kad drastiški tampymai organizmui nėra teigiami, bet 2 ar 3 iškrovos dienos padėti pataisyti padėtį tikrai gali, ypač, jei yra jaučiamas nereikalingas svorio padidėjimas.

Tuomet, pasak specialistės, švenčių metu reikia nekaloringus gerti skysčius: „Reikia rinktis ne egzostines arbatas, o vaistažolių. Tinka vanduo, negazuoti gėrimai, silpni punšai“

Taip pat po švenčių vieną dieną galima valgyti vien šviežias daržoves (~2 kg per dieną) ar išgerti 2 l rauginto pieno ar kefyro su varške.

„Čia ne badas, o monodieta, kuri padeda atstatyti fermentę funkciją organizme, apvalyti organizmą“, – sakė specialistė.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

 

Žinių radijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Gerumu dalintis gera
Skanumėlis

Video

00:12
00:51
00:48

Dabar tu gali

Parašykite atsiliepimą apie 15min