Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos feministės pakilo į kovą už žodžio „madmuazelė“ išgyvendinimą

Prancūzijos feministės pradėjo kampaniją už tai, kad oficialiuose dokumentuose nebebūtų naudojamas netekėjusią moterį apibūdinantis žodis „madmuazelė“, kuris, jų nuomone, yra žeminamas ir seksistinis.
Prancūzės moterys
Prancūzės moterys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzų kalboje nėra ekvivalento neapibrėžtam angliškajam „Ms“, ir Prancūzijos feministės nė nemano, kad jo reikėtų. Jos tiesiog nesupranta, kodėl yra būtina iškart sužinoti moters, o ne vyro šeiminę padėtį.

„Atidarant banko sąskaitą neįmanoma būti vadinamai „madam“, jei esi netekėjusi. Tikrai galiausiai būsi vadinama „madmuazele“, – internetiniame forume viedemeuf.fr, skirtame „seksistinėms kasdienio gyvenimo klišėms“, rašė kažkokia Christine.

„Tai gali atrodyti smulkmena, bet tai labai simboliška nelygybės klausimu“, – sakė Julie Muret iš organizacijos „Osez le feminisme!“ („Turėk drąsos feminizmui!“), kuri šią savaitę drauge su organizacija „Chiennes de Garde“ („Sarginiai šunys“) pradėjo kampaniją už žodžio „madmuazelė“ nebevartojimą oficialiuose dokumentuose.

„Madmuazelės“ vartojimas Prancūzijos teisėje buvo įteisintas 19-ojo amžiaus pradžioje, su Napoleono kodeksu, bet šiandien nebeturi jokios teisinės prasmės.

Vokietijoje atitinkamas terminas „froilen“ (fraulein) iš esmės išnyko 10-ajame dešimtmetyje, po to, kai 1972 metais buvo nuspręsta jo nebevartoti oficialiuose dokumentuose.

Waki Laurence, kuri parašė knygą „Madam ar madmuazelė“ (Madame ou mademoiselle), sako, kad šias sąvokas skiriantys žmonės primeta tam tikrą identitetą – „arba amžiaus, arba šeiminės padėties“ ir tai „yra nepakenčiama“.

„Tai verčia moteris atskleisti savo asmeninę ir šeiminę situaciją“, nors vyrams to daryti nereikia, sakė J.Muret ir atkreipė dėmesį į dažnai globėjišką žodžio „madmuazelė“ pobūdį.

Tačiau Olivia Cattan iš organizacijos „Paroles de Femmes“ („Moterų žodžiai“) mano, kad šis klausimas neturėtų būti prioritetas.

„Tai neišspręs moterų problemų – smurto, nesaugumo“, – sakė ji.

„Madmuazelės“ vartojimas Prancūzijos teisėje buvo įteisintas 19-ojo amžiaus pradžioje, su Napoleono kodeksu, bet šiandien nebeturi jokios teisinės prasmės.

Ši kampanija pradedama tokiu metu, kai Prancūzijos feministės suaktyvėjo po buvusio prancūzų socialistų lyderio Dominique'o Strausso-Kahno arešto Niujorke gegužės mėnesį, dėl įtariamo bandymo išžaginti viešbučio kambarinę.

Jam iškelta baudžiamoji byla buvo panaikinta, nes kaltintojai nusprendė, kad įtariama auka nėra patikimas liudytojas, tačiau kelios feminisčių organizacijos šiuo metu gina prancūzų rašytoją Tristane Banon, kuri taip pat kaltina D.Straussą-Kahną bandymu išžaginti.

Pats D.Straussas-Kahnas abiejų moterų kaltinimus neigia.

„Šios kampanijos pradėjimas nesustabdo mūsų kalbėjimo apie diskriminaciją ir smurtą“, – sakė J.Muret.

Tačiau „Facebook“ puslapyje „Osez le feminisme“ reiškiamos kitokios nuomonės. Čia Mireille pasivadinusi moteris apie naująją kampaniją rašo: „Tai diskredituoja feminizmo kovą, tai užgožia svarbius klausimus“.

Mireille norėtų, kad energija verčiau būtų skiriama „moterų įvaizdžiui reklamose, muzikiniuose klipuose“ pakeisti, tam, kad „vienodos kvalifikacijos žmonėms būtų mokami vienodi atlyginimai“.

26 metų Alexandra rašo, kad ją ši kampanija piktina. „Manau, kad labai gražu būti vadinamai madmuazele... Tai nežemina, priešingai, tai jaunystės ženklas“, – teigia ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius