-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sriubos, kurių skonį nevalgiusiems sunku nusakyti

Greitojo maisto restoranas „Wok to Walk“ prieš keletą dienų pristatė naujovę savo meniu – Azijos šalių virtuvių kilmės sriubas. Tai – japoniškoji sveikuolių sriuba Miso (Misoshiru) ir tailandietiški (Thai) sultiniai. Kuo šios sriubos gali patraukti lietuviškos virtuvės skonio gerbėjus?
Azijietiškos sriubos / „Wok to Walk“ nuotr
Azijietiškos sriubos / „Wok to Walk“ nuotr

Miso sriuba, kuri yra laikoma vienu iš tradicinių Japonijos patiekalų, turi daugybę įvairių variacijų, kurios, priklausomai nuo sezono bei regiono, yra paplitusios po visą pasaulį.

Ši sriuba tradiciškai patiekiama tiek pusryčių, tiek pietų metu. Teigiama, jog net trys ketvirtadaliai Japonijos gyventojų šią sriubą valgo bent sykį per dieną. Kur slypi Miso sriubos populiarumo paslaptis?

Universalus sveikuolių patiekalas

Miso sriubos istorija siekia net apie 2,5 tūkst. metų. Tai – dietinė sveikuolių sriuba, kurioje esantys ingredientai skatiną virškinimą bei suteikia kūnui energijos.

Miso sriuboje yra gausu aminorūgščių, todėl ji puikiai tinka sportu užsiimantiems žmonėms. Tiems, kas laikosi dietos ar nori sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, ši sriuba yra puiki alternatyva.

Be to, Miso sriubą galima valgyti ne tik kaip patiekalą, bet naudoti ir kaip universalų pagrindą (ar ingredientą) daugybei įvairių patiekalų receptų.

Pavyzdžiui, sumaišius Miso su kietu tofu gautą masę galima panaudoti kaip sūrį itališkos picos gamyboje. Na, o sumaišius Miso su su actu, alyvuogių aliejumi bei prieskoninėmis žolelėmis gautą mišinį galima panaudoti salotų ruošimui (kaip padažą).

Miso sriubos istorija siekia net apie 2,5 tūkst. metų. Tai – dietinė sveikuolių sriuba, kurioje esantys ingredientai skatiną virškinimą bei suteikia kūnui energijos

Azijietiškos sriubos / „Wok to Walk“ nuotr
Azijietiškos sriubos / „Wok to Walk“ nuotr

Pasirinkti pagal poreikį

„Wok to Walk“ restorano Vilniuje vadovas Žilvinas Stumbras pastebi, jog tiems, kurie niekada nėra ragavę Miso sriubos, apie jos skonį papasakoti sunku.

„Miso sriuba yra gaminama iš mūsų kraštui netradicinių ingredientų – sultinio (dashi) ir fermentuotų sojos pupelių pastos (miso), kurie ir sudaro sriubos pagrindą“, – pasakoja pašnekovas.

Priklausomai nuo sojų pupelių fermentavimo proceso trukmės, sriuba gali būti ryškesnio ir lengvesnio skonio stiprumo. Papildomai pagal kiekvieno poreikį sriuba yra paskaninama tofu, įvairiomis daržovėmis ir juržolėmis.

Tailando virtuvės atspalviai

Antroji sriubos rūšis, kurią į savo meniu neseniai įtraukė „Wok to Walk“ – tailandietiškas sultinys, kurio pagrindą sudaro hondashi (žuvies skonio sultinys), ryžių vynas, kuris savo sudėtimi yra panašus į sakę (tik be alkoholio), ir yra šiek tiek salstelėjęs ir naudojamas skoniui pagardinti, bei soja.

Azijietiškos sriubos / „Wok to Walk“ nuotr
Azijietiškos sriubos / „Wok to Walk“ nuotr

Tailandietiškas sultinys yra dviejų rūšių – Thai su tofu ir Thai su vištiena. „Į Thai su vištiena įeina pievagrybiai, daug špinatų, kiaušininiai makaronai ir svogūnų laiškai, o į Thai su tofu, kurį labai mėgsta vegetarai, be visų šių ingredientų įeina ir brokoliai“, – pasakoja Ž.Stumbras.

Abu tailandietiški sultiniai yra daromi mūsų virtuvėje, naudojant šviežias daržoves bei priedus, kurie įprastai yra naudojami wok patiekaluose

Jo teigimu, abi sriubos yra labai sočios, patiekiamos didelėmis porcijomis, todėl puikiai tinka ir kaip pagrindinis patiekalais, ir kaip papildomas patiekalas, kurį galima pasidalinti su kitu.

„Abu tailandietiški sultiniai yra daromi mūsų virtuvėje, naudojant šviežias daržoves bei priedus, kurie įprastai yra naudojami wok patiekaluose, – teigia Vilniaus „Wok to Walk“ vadovas. – O tiems, kuriems kils sunkumų renkantis, mielai duosime paragauti kiekvienos iš sriubų ir padėsime atrasti savo mėgiamiausią!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius