Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taivano bambukais maitinamos Kinijos dovanotos pandos prarado svorio

Dvi didžiosios pandos, kurias Kinija praeitą savaitę padovanojo savo politiniam priešininkui Taivanui kaip geros valios ženklą, šiek tiek sulyso dėl pakeisto valgiaraščio ir judėjimo stygiaus, pirmadienį pranešė zoologijos sodo atstovas.
Pandos
Pandos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prie Taivano bambukų ūglių dietos ir mažesnės erdvės nespėjęs priprasti patinas Tuan Tuanas neteko maždaug 2 kilogramų, o patelė Juan Juan – beveik 3 kilogramų, sakė zoologijos sodo mokslo darbuotojas Chin Shih-chienas.

Kinija Taivaną savo sukilusia provincija laiko nuo 1949 metų, kai Mao Zedongo vadovaujami komunistai laimėjo pilietinį karą, o Chiang Kai-shek nacionalistai pabėgo į salą. Pekinas nuo to laiko žada susigrąžinti Taivano kontrolę bet kuriuo būdu, net ir panaudojant jėgą.

Tačiau Pekino ir Taibėjaus santykiai atšilo nuo šių metų gegužės, kai buvo prisaikdintas Kinijai palankus Taivano prezidentas Ma Ying-jeou.

Pasak Chin Shih-chieno, Tuan Tuanas pirmadienį svėrė 110,2 kilogramo, o Juan Juan – 111,4 kilogramo. Ištarti kartu abiejų pandų vardai reiškia „vienybę“.

„Taip nutiko ne dėl svorio mažinimo programos – tiesiog jos nepakankamai juda, – sakė zoologijos sodo darbuotojas. – Dabar jų gyvenamoji erdvė mažesnė nei anksčiau, nes joms paskelbtas karantinas. Maistas – taip pat svarbus veiksnys.“

Mokslininkas nurodė, kad praeitą antradienį į Taivaną atskraidintos pandos dar turės priprasti prie vietinių bambukų skonio, tačiau jų karantinas baigsis kitą mėnesį. Naujuose namuose šiems žvėrims įrengtas atviras aptvaras, kuriame pandas kasdien galės pamatyti iki 30 tūkst. žmonių.

Didžiosios pandos veisiasi tik žemyninės Kinijos teritorijoje. Kinija griežtai saugo šiuos žvėris, tačiau šias pastangas pagausinti jų populiaciją apsunkina šiai rūšiai būdingas itin keblus dauginimasis.

Vienas Taibėjaus zoologijos sodo atstovas praeitą mėnesį sakė, jog Taivane apsigyvenusias pandas bus mėginama suporuoti, o jaunikliai, jeigu jų atsirastų, gali būti grąžinti Kinijai.

Pekinas nuo 1957 metų yra padovanojęs didžiųjų pandų devynioms šalims, tarp jų Japonijai, Jungtinėms Valstijoms ir buvusiai Sovietų Sąjungai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius