Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys ketvirtadaliai lietuvių bent kartą gyvenime yra ragavę žvėrienos

Kokie yra lietuvių žvėrienos vartojimo įpročiai? Žvėrienos perdirbimo įmonės „Viltlit“ užsakymu atlikta internetinė apklausa parodė, kad tik ketvirtadalis apklaustųjų nėra nei karto ragavę žvėrienos produktų. Mėgstantys šią mėsą Lietuvos gyventojai ją labiausiai vertina dėl skonio savybių (21,4 proc) ir ekologiškumo (18,1 proc.), o mėgstamiausia žvėrienos rūšimi respondentai dažniausiai įvardijo stirnieną (24 proc.).
Prijaukinta stirna
Stirna / Vilkmerge.lt nuotr.
Temos: 1 Mėsa

Į klausimą, ar kada nors gyvenime yra tekę ragauti žvėrienos, teigiamai atsakė absoliuti dauguma respondentų (75,1 proc.). Paklausti, ar teko vartoti žvėrienos produktų per pastaruosius metus, kiek daugiau nei dešimtadalis respondentų nurodė, kad jų valgė labai dažnai (daugiau nei 30 kartų), maždaug ketvirtadalis atsakė, jog taip, bet noriai vartotų juos dar dažniau, o 35,7 proc. apklaustųjų pažymėjo, kad šių produktų dar neragavo, tačiau būtinai norėtų juos išmėginti.

Paprašyti įvardyti, kada ir kur dažniausiai tenka valgyti žvėrieną, penktadalis respondentų atsakė, jog dažniausiai ja mėgaujasi per šventes. Žvėrienos patiekalų lietuviai dažniausiai ragauja restoranuose (19,7 proc.), namuose, įsigiję žvėrienos iš medžiotojų (16,3 proc.) arba namuose, įsigiję žvėrienos iš parduotuvės (15,5 proc.).

Vardindami mėgstamiausias žvėrienos rūšis, maždaug ketvirtadalis respondentų nurodė, jog jiems labiausiai patinka stirniena, 19,2 proc. – elniena, 12,3 proc. – šerniena, 5,4 proc. – briediena, 4 proc. – bebriena.

„Lietuviai vis labiau pradeda vertinti laukinių žvėrių mėsą. Per pastaruosius kelerius metus žvėrienos vartojimas Lietuvoje padidėjo keliais kartais. Didžiausias žvėrienos vartojimo pikas būna per naujametines šventes: žmonės nori paįvairinti savo šventinį stalą, todėl vietoje tradicinių mėsos patiekalų vis dažniau renkasi stirnieną, elnieną ar briedieną“, – pastebi žvėrienos perdirbimo įmonės „Viltlit“ direktorius Vigilijus Vansevičius.

Vardindami žvėrienos vartojimą ribojančias priežastis, didžiausia dalis respondentų (24,7 proc.) pažymėjo, kad jiems trūksta informacijos apie šios mėsos produktus, 23 proc. nurodė, jos kainą, 19,8 proc. skundėsi dėl mažo pasirinkimo. Dar 11,9 proc. pažymėjo, kad žvėrienos negali valgyti dėl religinių arba vertybinių įsitikinimų.   

Nurodydami priežastis, dėl kurių žvėriena yra vertinama, daugiau nei penktadalis apklausos respondentų pabrėžė jos skonio savybes, kiek mažiau nei penktadalis – šios mėsos ekologiškumą, 15,9 proc. – jos natūralumą, 14,1 proc. – sveikumą. Pasak V. Vansevičiaus, žvėrienos ekologiškumą ir natūralumą ypatingai vertina mamos, turinčios mažų vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius