-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viduržemio regiono dieta mažina depresijos tikimybę, sako mokslininkai

Žmonės, besilaikantys Viduržemio pajūrio regionui būdingos dietos, kurioje gausu daržovių, vaisių, riešutų, žuvies ir mažai apdorotų grūdų, yra mažiau linkę į depresiją, pirmadienį pranešė mokslininkai.
Matytas skelbimas žurnale, kad lietuviai per metus suvalgo labai mažai žuvies, pamėtėjo idėją  šį kartą ruošti patiekalą iš žuvies
Žuvies patiekalai / Mairūno/15min.lt nuotr.

Tačiau tyrėjai nurodė kol kas nežinantys šio fenomeno priežasčių.

Ispanijos mokslininkai nustatė, kad žmonėms, kurie maitinasi daugiausia tradiciniais Viduržemio pajūrio regiono patiekalais, tikimybė susirgti depresija yra 30 proc. mažesnė nei tiems, kurių valgiaraštyje stinga būdingiausių šios virtuvės elementų.

„Specifiniai procesai, dėl kurių Viduržemio regiono dietos laikymasis gali padėti išvengti depresijos, nėra gerai žinomi“, – rašo Almudena Sanchez-Villegas ir jos bendradarbiai iš Didžiosios Kanarų salos Las Palmaso universiteto bei Navaros universiteto.

Tačiau tyrėjai nurodo, jog kai kurie šios dietos elementai gerina kraujotakos sistemos funkcijas, padeda organizmui įveikti infekcijas ir ląstelių pažaidas. Visa tai tikriausiai yra susiję su mažesniu polinkiu į depresiją.

Studija, kuri buvo paskelbta žurnale „Archives of General Psychiatry“, dar kartą įrodo Viduržemio regiono dietos naudą žmogaus organizmui. Be kita ko, šie patiekalai mažina įvairių ligų, tarp jų diabeto, astmos ir vėžio, riziką.

Tyrime dalyvavo 11 tūkst. Ispanijos gyventojų, kurių buvo teiraujamasi apie mitybos įpročius. Mokslininkai išskyrė devynias svarbiausias Viduržemio regiono dietos ypatybes. Jai būdingas palyginti didesnis nesočiųjų riebiųjų rūgščių kiekis, vidutinis alkoholio ir pieno produktų vartojimas, mažas mėsos vartojimas, didelis ankštinių, vaisių ir riešutų, grūdų, daržovių bei žuvies vartojimas.

„Asmenų, kurie labiausiai laikėsi Viduržemio regiono dietos, polinkis į depresiją buvo per 30 proc. mažesnis nei tų, kurių mityba buvo labiausiai nuo jos nutolusi“, – pabrėžia tyrėjai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius